Silja (21) ville heller drukne enn å bli skutt

TELTPLASSEN: Etter at politiet hadde gått gjennom alle teltene for å lete etter overlevende, i tillegg til at plassen ble brukt som landingsplass for helikopter, lå telt og overnattingsutstyr strødd på teltplassen på Utøya. Foto: KRIPOS

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for å drukne

OSLO TINGRETT (VG Nett) Silja Kristianne Uteng (21) var blant de første som reddet seg unna skytemassakren på Utøya ved å svømme over Tyrifjorden.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Tim Peters
 • Ole N. Olsen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel


Mandag vitnet 21-åringen fra Lenvik i Troms under rettssaken mot Anders Behring Breivik. I likhet med de andre overlevende fra Utøya, fortalte hun en dramatisk historie til rettens medlemmer.

- Jeg lå og sov i teltet sammen med en venninne da vi hørte diverse smell. Det første som slo meg var at det var kinaputter, en dårlig spøk, men da jeg sjekket telefonen hadde jeg masse ubesvarte anrop og meldinger, forteller Uteng.

VG Direkte: Følg rettssaken ord for ord, still spørsmål til våre journalister og les beskrivelser fra rettssalen her!

Hun hørte noen utenfor teltet som sa: «Hysj, dere må være stille!»

- Det neste jeg hører er: «Spring! Spring!», sier 21-åringen fra vitneboksen.

På spørsmål fra statsadvokat Svein Holden forteller hun at hun ikke visste hvorfor hun måtte løpe. På vei bort fra teltplassen ble hun skutt i armen av Breivik.

(Saken fortsetter under bildet)

SVØMTE I LAND: Silja Kristianne Uteng (21) måtte svømme i sikkerhet fra terroristen. Foto: VGTV

- Det var fullstendig kaos, mens jeg sprang så smalt det i armen. Jeg så ned, og så et stort telt og en gul teltsnor. Jeg trodde først jeg hadde løpt i teltsnoren, men fikk det ikke til å stemme. Teltsnoren var ikke høy nok og det gjorde veldig vondt i armen, forteller Uteng.

Oppdaget at hun var skutt

Hun løp videre på Kjærlighetsstien og endte opp ved odden på Sydspissen på Utøya. Først når hun gjør seg klar for å svømme fra øya, forstår Uteng at hun er skutt.

- Når jeg sprang fra teltet så smalt det i armen .Det var jo vondt, men jeg skjønte ikke hva det var. Vi visste jo ikke at noen skøyt. Det var først når jeg tok av meg jakka ved vannet og så hullet at det gikk opp for meg at jeg var skutt, sier 21-åringen til VGTV etter at hun hadde vitnet mot Breivik.

Hun satt rolig i vitneboksen mens hun forklarte seg med en tydelig stemme. Blikket var festet mot aktor Svein Holden og ned i vitneboksen mens hun fortalte om flukten fra massemorderen.

Hun syntes i utgangspunktet det var alt for langt å svømme til fastlandet i det kalde vannet, men forstod etter hvert at de ikke hadde noe annet valg dersom de skulle overleve.

- Vi svømte for livet. På det tidspunktet var det mange som hadde svømt før oss. Det var folk som ropte «hjelp, hjelp» i vannet. Vi sa at de ikke måtte rope og spare på kreftene, forteller Silja Kristianne Uteng.

Mens 21-åringen forklarer seg om svømmeturen over til landsiden, viser hun samtidig på kartet foran seg om området hun la ut i fra Utøya - mellom Sydspissen og ferjeleiet.

Så flere bli skutt

På et tidspunkt snudde hun seg over for å svømme på ryggen, fordi hun var redd for å bli skutt fra land.

- Jeg ser en person på land som står ut med beina. Jeg ser noe som glinser på skuldrene. Han hadde noe i hendene. Jeg hører hyling, smell, så mer hyling, nye smell og så hører jeg ikke noe mer.

- Da hadde vi heldigvis kommet oss langt ut, legger hun til.

Her kan du lese minneord om de 77 som ble drept 22. juli

Da de nærmet seg land oppdaget de polititjenestemenn på landsiden ved Utvika. I likhet med mange andre overlevende fra Utøya, trodde Uteng at dette var personer som stod i ledtog med Breivik, som gjennomførte massakren iført en hjemmesnekret politiuniform.

- Jeg så en svart skikkelse på land, og tenkte: «Nå dør jeg». Jeg tenkte gjerningsmennene hadde folk på begge sider, fortalte Uteng i retten.

- Jeg var klar til å drukne meg. Jeg så en svart skikkelse på andre siden, og da ville jeg heller drukne enn at han skulle ta meg. Men så så jeg at det var flere, og de heia på oss og sa at «dette klarer dere, dere er fantastiske». Da visste vi at det var trygt, utdyper hun til VGTV.

Nummen i fingrene

Hun ser imidlertid at en av polititjenestemennene forsøker å starte en båt, og at de tar imot andre overlevede. Samtidig ropes det: «Dette klarer dere» til de som fortsatt svømmer og Uteng innser at dette kanskje er ekte politi.

Hun glemmer senere at hun er skutt i armen, og opplyser at hun er uskadd da hun blir tatt inn i ambulansen. Først da hun er hjemme i Tromsø blir det oppdaget at hun hadde et prosjektil i kroppen.

- Jeg var veldig nummen i fingrene og da de tok røntgen viste det seg at prosjektilet satt igjen i armen, forteller Uteng.

Til VGTV utdyper hun hvordan hun har hatt det etter massakren på Utøya.

- Vi har ikke hatt det lett. Men nå skal jeg tilbake i jobb og med studier, og jeg skal ut og se på kjoler fordi jeg skal gifte meg i september. Så jeg er ferdig med ham. For min del kan han bare styre med sitt nå.

Uteng og søsteren Weronica Natalie Furuly mistet hverandre på teltplassen, men svømte sammen over til fastlandet. Også hun skal vitne mot masssedrapsmannen.

- Når jeg har vitnet, så er jeg ferdig med ham. Han har tatt nok fra meg. Jeg synes ikke at han fortjener mer oppmerksomhet. Så skal jeg ta tilbake livet mitt, forteller hun til VGTV.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. - Vi vant. Han tapte. Norsk ungdom kan svømme

 2. Ord for ord, dag 18, del 1: - Vi vant, han tapte

 3. Møtte Breivik på Utøya: - Han virket snill og rolig

 4. «Nå er det opp til meg om jeg skal leve eller dø»

 5. Vitne om Breivik på Utøya: - Jeg tenkte nynazist

Fra andre aviser

 1. - Noen sa: Spring, spring, spring

  Bergens Tidende
 2. Skutt av Breivik på Utøya: - Nå er jeg ferdig med ham

  Aftenposten
 3. Skutt av Breivik på Utøya: - Nå er jeg ferdig med ham

  Fædrelandsvennen
 4. Håkon (17) klarte ikke å svømme videre

  Bergens Tidende
 5. «Jeg så MS «Thorbjørn» forlate øya. Da tenkte jeg at nå er jeg mutters alene. Nå er jeg forlatt»

  Bergens Tidende
 6. «Vi vant. Han tapte. Og norsk ungdom kan svømme.»

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no