Stoltenberg får pris for 22. juli-tale

(VG Nett) Talen som statsminister Jens Stoltenberg holdt i Oslo Domkirke etter terrorhandlingene 22. juli, vinner internasjonal pris.

  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Tale i Oslo Domkirke

Prisen for beste tale, som hvert år blir delt ut av profesjonelle taleskrivere, går i år til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for hans tale under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke 24. juli.

Utdelingen går av stabelen tirsdag 8. november på den internasjonale taleskriverkonferansen i København.

VGTV: Se utdrag av talen her

Kun sorg

I et intervju med dansk TV2, sier den profesjonelle amerikanske taleskriveren David Murray, at Stoltenberg sa det nasjonen hadde behov for å høre etter bomben som gikk av i Regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya.

- I en kritisk fase ønsker folk visshet. Denne talen ble fremført kun to dager etter skytetragedien og på det tidspunktet fantes ingen forklaring, det var kun sorg. Stoltenberg sa det man kunne samles om; «Vi er forferdelig triste, vi er i sjokk, vi er alle sammen om dette, vi kjenner alle noen som er berørt av tragedien og vi er i sorg», sier Murray på dansk TV2.

Saken fortsetter under bildet

SORGTUNG: Her taler statsminister Jens Stoltenberg 24. juli i Oslo Domkirke, kun to dager etter terrorhandlingene som krevde 69 menneskeliv. Foto: AFP

Hendelsene 22. juli krevde til sammen 77 menneskeliv, og søndag 24. juli deltok Stoltenberg sammen med kongefamilien, representanter fra det offisielle Norge og Arbeiderpartiet i minnemarkeringen i domkirken.

I sin tale, som i Norge ble sendt direkte på NRK og simultanoversatt på BBC World og CNN, sa Stoltenberg linjene som har blitt gjengitt av statsledere verden over:

- Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.

Les også: Stoltenberg på minnestund: - Vi har maktet å stå oppreist i en kritisk tid

Et slag mot Stoltenberg

At Stoltenberg traff rett med ordvalget, er professor Anders Johansen enig i. Johansen er tilknyttet forskningsgruppen for retorikkstudier ved Universitetet i Bergen.

- Det som statsministeren gjorde, var å stå frem som et medmenneske på vegne av oss alle. På den måten hjalp han oss å avklare reaksjoner og kanalisere følelsene. Det tror jeg var veldig riktig i en så tidlig og forvirret fase, sier Johansen til VG Nett.

For en hel nasjon ble Stoltenberg personifiseringen av det som ble angrepet den dagen, mener Johansen.

- Ingen kan tvile på at dette var et slag mot Stoltenberg og det han selv sto for. Personen, saken, situasjonen, ordene og fremføringen er det som gjorde at talen gjorde et sånt inntrykk. Jeg synes det er ganske interessant at en god gammeldags tale blir så viktig i en tid hvor alle snakker om sosiale medier. Det var en kort og enkel tale, men det som gjør taler store er at de er rette ord i rett tid, sier Johansen.

Johansen nevner også kongens og Oslo-ordfører Fabian Stangs taler som eksempel på andre som sa viktige og riktige ord i den uavklarte situasjonen i dagene etter 22. juli.

Sammenlignes med Kennedy

Ifølge Murray treffer Stoltenberg med sitt ordvalg, ikke minst fordi han kjente flere av de omkomne i Regjeringskvartalet og på Utøya.

- Det Stoltenberg her gjorde var å ikke overdimensjonere, han sa det enkelt: «Vi er alle sammen i sorg, vi er alle sammen om det og jeg står sammen med dere», sier Murray.

I sin tale nevner statsministeren «Mor Utøya» Monica Bøsei, og AUF-leder Tore Eikeland. De var begge personer Stoltenberg kjente nært.

Ifølge norsk TV2, sammenligner Murray Stoltenbergs tale med talen som Robert Kennedy holdt da han måtte fortelle afroamerikanerne at deres leder, Martin Luther King jr. var drept i april 1968.

- De kan definitivt sammenlignes, de er veldig like, sier Murray og påpeker at Kennedy hadde mistet sin bror på samme måte, noe som legitimerte hans valg av ord den gang.

Stoltenberg avsluttet talen sin med å love de etterlatte sin støtte.

- Dette kan aldri erstatte tapet. Ingenting kan bringe deres kjære tilbake. Men vi trenger støtte og trøst når livet er som mørkest. Nå er livet som mørkest for dere. Dere skal vite at vi er der for dere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder