UKJENT BILDE: Ingen av vaktene så Anders Behring Breivik med pistol i hånden før bildet dukket opp i media. Foto: Politiet

Sikkerhetssjefen: - Bildet var helt ukjent for oss

OSLO TINGHUS (VG Nett) Dette bildet fra et av overvåkningskameraene i regjeringskvartalet så sikkerhetsvaktene for første gang i media.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bildet som er hentet ut av politiet er fra et av de 250 overvåkningskameraer som er koblet til vaktsentralen i regjeringskvartalet.

Det var imidlertid ingen som fulgte med på kameraene som fanget opp Anders Behring Breiviks ferd fra bombebilen til Hammersborg torg med hjelm, pistol og en hjemmelaget politiuniform.

- Dette var et bilde som ingen av operatørene på sentralen hadde sett før. Dersom man hadde sett slike bilder på vaktsentralen ville man helt sikkert agert på en annen måte, sa tidligere sikkerhetssjef Ole Peder Nordheim i retten i dag.

Først da de åpnet avisene to måneder etter terrorangrepet så sikkerhetstjenesten bildene fra deres egne kameraer. De var da på vei hjem fra et seminar hvor også ettervirkningene av 22. juli var tema.

- Operatørene har et begrenset antall monitorer som veksler mellom bilder fra de forskjellige kameraene. Hva det følges med på er avhengig av situasjonen og hendelser, forklarte Nordheim.

Ifølge sikkerhetssjefen skjedde det relativt ofte at biler ikke respekterte innkjøringforbudskiltet og parkerte utenfor Høyblokka.

Da resepsjonsvaktene varslet om varebilen brukte operatørene på vaktsentralen kameraene til å sjekke registreringsnummeret på bilen. De så at bilen var tom, og forsøkte å finne bileieren for å be vedkommende om å flytte bilen.

- På det tidspunktet var det ingen gjerningsmann. For oss var det en feilparkert bil og en sjåfør vi ikke hadde kontroll på. Dersom vi hadde varslet politiet tror jeg ikke de hadde satt i gang en uttrykning omgående. Dette er en ganske dagligdags situasjon, fortalte Nordheim.

Han er sjefen til resepsjonistene og sikkerhetsvaktene som satt i Høyblokka da bomben eksploderte. Han var selv på jobb 22. juli.

- Jeg kunne ikke unngå å se skadene på Høyblokka. Tankene mine gikk til de to som satt i resepsjonen. Det var åpenbart for meg at dette ikke kunne ha gått bra, sa Nordheim.

Hanne Marie Orvik Endresen (61) mistet livet, mens en 24 år gammel kvinne ble alvorlig skadet. Begge ble kastet ut av bygningen i den kraftige eksplosjonen.

- Jeg elsket jobben min og ville løse problemene vi stod overfor, men de rundt ga meg klare signaler. Nok er nok. «Nå må du tenke på deg selv, ikke jobben». Jeg gikk til min direktør og ba om å bli fristilt fra stillingen. Kroppen sa stopp. Et batteri som ikke tar imot strøm, selv fra lange gåturer i fjellet er ikke brukenes, forklarte han.

12. mars i år ble Nordheim fristilt fra stillingen som sikkerhetssjef.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder