Her er 22. juli-heltene som hedres med medalje **33 av de foreslåtte får ikke

HEDRES: Campingnaboene Otto Løvik (t.v) og Erik Øvergaard blir hedret med medaljen for edel dåd. Foto: HELGE MIKALSEN/ VG

Campingnaboene blir hedret med medalje etter 22. juli-innsatsen

(VG Nett) 19 av de frivillige heltene som kastet seg i båtene for å redde livredde AUF-ere 22. juli, vil få medaljen for edel dåd.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Anne Stine Sæther
 • Jorunn Stølan
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over åtte år gammel

Medaljen for edel dådMedlajen for edel dåd hos Sjøfartsdirektoratet

Otto Kristian Løvik og Erik Øvergaard blir hedret med medalje etter at de fraktet 40-50 mennesker i sikkerhet under skytedramaet på utøya 22. juli.

- Hvordan jeg reagerte? Jeg begynte å grine, sier Erik Martinsen Øvergaard til VG Nett.

Øvergaard var på fjorden sammen med campingnabo Otto Løvik fra litt etter klokken 18 og reddet livredde ungdommer.

- Jeg klarer ikke å forklare hvorfor jeg reagerte sånn. Det er fortsatt mange følelser forbundet med dette, sier Øvergaard.

Snaut 11 måneder etter terrorangrepene, vil regjeringen endelig hedre mange av dem som klarte å forhindre at flere AUF-ere ble drept.

Offisiellt fredag

Utnevnelsene ble offisielle i Kongen i statsråd i dag.

Tildeling av medaljen for edel dåd i gull til:

Oddvar Hansen, Otto Kristian Løvik, Lill Hege Nilsen, Jørn Øverby og Erik Martinsen Øvergaard for deres redningsinnsats ved Utøya i Hole kommune 22. juli 2011.

Tildeling av medaljen for edel dåd i sølv til:

Lise Berit Aronsen, Thomas Cordtsen, Kjersti Buer Dolve, Sjur Harald Dolve, Marcel Gleffe, Bjørn Kasper Ilaug, Allan Søndergaard Jensen, Bjørn Juvet, Terje Bergan Lien, Christer Lillestrøm, Sissel Martinsen, Ole Johan Simonsen, Julien Lucien Bernard Sué og Helge Gjerløw Wettre for deres redningsinnsats ved Utøya i Hole kommune 22. juli 2011.

Den svært Medaljen i gull deles den ut for usedvanlig fremragende redningsdåd, der redningen har vært til fare for redningsmannens liv.

Saken fortsetter under bildet..

HEDRES: 19 av de 52 foreslåtte personene som bisto i redningsarbeidet i og ved Utøya 22.juli i fjor, vil motta den prestisjetunge medaljen for edel dåd. Her fra kåringen av Årets navn i fjor. Foto: Jørgen Braastad

BAKGRUNN:Flere 22. juli-helter innstilt til heltemedalje

Syv dramatiske turer

Otto Løvik som dro ut i båt sammen med Øvergaard har tidligere fortalt til VG om dramaet de opplevde:

- Jeg kan ikke svømme selv, men følte likevel jeg måtte reise ut i båt da jeg så ungdommene som rømte fra våpendesperadoen på Utøya. I løpet av syv dramatiske turer plukket jeg og Erik Øvergaard opp nærmere 50 personer fra vannet. En av dem vi plukket opp var skutt to ganger i beinet og en i lysken, før han la på svøm.

Vitner som fulgte redningsaksjonen fra land har sagt de kunne se det sprute i vannet rundt båten under den andre redningsturen. Behring Breivik skjøt mot dem han så forsøkte å redde AUF-medlemmer som hadde lagt på svøm.

- Det verste var alle de vi ikke fikk tatt med oss inn. Vi måtte forlate skrekkslagne blikk og unge mennesker som lå i vannet og ropte og skrek etter hjelp.

- Evig takknemlig

Helen Ingrid Andreassen ble reddet av Erik Øvergaard og Otto Løvik under dramatiske omstendigheter 22. juli.

Nå uttrykker hun stolthet og glede over at de to har mottatt medaljen for edel dåd.

Straks nyheten ble kjent på VG Nett i formiddag twitret hun:
"Mine redingsmenn, Erik og Otto fra Utøya, får medalje for edel dåd i gull! Stolt og glad! Vel fortjent!"

- Jeg er virkelig veldig, veldig glad - og rørt. De fortjener all heder og ære de kan få. De to, og andre frivillige, avgjorde med sin innsats at både jeg og andre skulle overleve, sier Helen Ingrid til VG Nett.

Hun understreker at hun er dem evig takknemlig for dette.

- I likhet med mange av oss overlevende fra Utøya vet jeg at de har slitt etterpå. Belastningene på dem var store. Derfor blir jeg også så rørt over at de får fortjent heder, sier Helen Ingrid.

Reddet mange

De 19 heltene bisto alle med å hente AUF-ere opp fra den iskalde Tyrifjorden, og frakte dem trygt i land. Flere av dem opplevde at Breivik skjøt mot dem, og at kulene suste rett over hodet på dem mens de forsøkte å hjelpe i land ungdommer.

Flere hundre liv ble trolig reddet av de mange frivillige.

VG har i flere artikler satt fokus på at regjeringen valgte å droppe 22. juli-medaljer til de mange frivillige, til tross for at politiet har påpekt at de spilte en helt avgjørende rolle i å redde liv. I stedet ville regjeringen gå gjennom de eksisterende kanalene for denne typen heder.

Både pårørende og andre har krevd heder for heltene, og i desember kåret VGs lesere de frivillige i Utvika til Årets navn.

- Vi har fått flere priser av humanitære organisasjoner. Denne medaljen som noen av oss får nå, er spesiell. Vi hadde ikke fått den hvis vi ikke var blitt nominert av andre. Det er selvsagt stas, sier Øvergaard som mener at alle de frivillige burde fått en medalje med løvemerket på, forteller Øvergaard om medaljen.

33 får ikke

Siden det ble klart at dette skulle skje via offisielle kanaler, har Sjøfartsdirektoratet fått inn forslag om 52 personer som kan fortjene medaljen.

Av disse var det altså 33 som ikke fikk. Etter det VG kjenner til, inkluderer mange av disse personer som befant seg på landsiden i Utvika, som dermed ikke anses for å ha vært i livsfare under terrorangrepene.

Båthelten Bjørn Kasper Ilaug er svært takknemlig for medaljen, men understreker at de som ikke blir hedret spilte en like viktig rolle.

- Jeg tenker på alle vennene mine på Utvika camping, som spilte en like viktig rolle for meg. Hva skulle jeg gjort hvis jeg ikke hadde hatt et trygt sted å sette fra meg ungdommene på, et sted jeg visste de ville bli tatt godt vare på? spør han.

Advokat Sjak R. Haaheim som representerer mange av de frivillige i 22.juli-saken, mener det er på tide at også den norske staten deler ut medaljer for innsatsen, elleve måneder etter redningsdåden.

- Jeg tror at mange er glade for at de frivillige redningsmannskapene hedres, når statens eget hjelpeapparat sviktet så monumentalt. Som samfunn er det viktig at det offentlige erkjenner en frivillig redningsinnsats som savner sidestykke i moderne norsk historie, sier Haaheim.

Han får støtte av lederen i den nasjonale støttegruppen etter 22.juli, Trond Henry Blattmann:

- Dette er en flott gest fra regjeringen, sier han til VG Nett.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Flere 22. juli-helter innstilt til heltemedalje

 2. 37 foreslått til heltemedalje

 3. Kronprinsen hedret heltene fra Tyrifjorden

 4. 22. juli-rapporten: Politiet burde ha brukt MS «Thorbjørn»

 5. Utøya-overlevende Erik Kursetgjerdes egne ord: - Ett år har gått

Fra andre aviser

 1. - Den beste prisen i denne situasjonen er antallet vi klarte å redde

  Aftenposten
 2. Hedret de frivillige heltene fra 22. juli

  Aftenposten
 3. 19 frivillige får medalje for innsatsen ved Utøya

  Bergens Tidende
 4. 19 frivillige får medalje for innsatsen ved Utøya

  Fædrelandsvennen
 5. - Den beste prisen er antallet vi klarte å redde

  Fædrelandsvennen
 6. Advokat mener Utøya-helter forskjellsbehandles

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder