MÅTTE AVLIVES: Katten ble kjørt over to ganger av politipatruljen før den døde. Øyenvitner reagerer sterkt på politiets måte å avlive katten på. Foto: Ivar Toms

Anmelder politiet etter katteavliving

Politiet kjørte over katt - to ganger

(VG Nett) Både Dyrebeskyttelsen og NOAH anmelder Tønsberg-politiet som avlivet en skadet katt ved å kjøre over den med patruljebilen.

  • Mats Bleikelia
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mange har reagert på hvordan politiet avlivet en skadet katt i Tønsberg lørdag.

- Politiet skal gå foran som et godt eksempel, men det har de helt klart ikke gjort i denne saken. Her bryter de faktisk loven, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun viser til loven om dyrevelferd, særlig paragraf 3 og 12. I paragraf 12, som angir retningslinjer for avliving, heter det blant annet: «Avliving av dyr og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.»

OPPRØRT: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen. Foto: PRIVAT

Tønsberg-politiet har uttalt at katten var aggressiv og at å frakte den til veterinær ville ha forlenget pinen. Det unnskylder ikke fremgangsmåten, mener Krogstad.

- De har nok møtt langt verre ting enn en aggressiv katt i sin arbeidshverdag, så den unnskyldningen holder ikke i det hele tatt.

- Mange er rasende

- Når politiet attpåtil måtte kjøre over katten to ganger beviser de samtidig at dette ikke er en riktig måte å gjøre det på. Katten skal jo dø fortest mulig for at den ikke skal lide unødvendig, sier Krogstad.

Anmeldelsen fra Dyrebeskyttelsen vil bli innlevert mandag morgen.

- Uansett skulle katten til veterinær, eventuelt skulle veterinær vært tilkalt. Det finnes veterinærer som kan rykke ut og bistå i sånne saker.

Krogstad sier hun har fått mange opprørte eposter og henvendelser på Facebook etter at saken ble kjent gjennom Tønsbergs Blad i går.

- De skal ha respekt for liv, og det mener vi mangler i denne saken. De har rett og slett ikke gjort jobben sin. De har dessuten forsvart handlingen sin i ettertid, mens de i stedet burde ha innrømmet feil. Det er mange som er rasende på politiet i denne saken, sier Krogstad.

Interesseorganisasjonen NOAH vil også anmelde Tønsberg-politiet.

- I dette tilfellet er det ingen tvil om at den katten har hatt ekstra smerter av veldig alvorlig karakter som følge av politiets handlemåte, sier NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen.

Ifølge Tønsbergs Blad skal kattens eier ha ytret ønske om at dyret ble avlivet umiddelbart.

REAGERER: Siri Martinsen er veterinær og NOAH-leder. Foto: Bente Isefjær/NOAH

- Hva eieren av katten har kommunisert til politiet er egentlig ikke relevant. Politiet har en selvstendig plikt til å følge lovverket, og agere på en måte som ikke er i strid med dette. Eierens ønsker har ingenting å si dersom ikke katten kan avlives forsvarlig på stedet.

- Dette gjelder et par betjenter, og jeg skal vokte meg for å si at dette gjelder alle i politiet - det tror jeg absolutt ikke det gjør. Men et kunnskapsløft når det gjelder dyrevelferdsloven er det mye som tyder på at politiet vil ha godt av.

NOAH mottok i likhet med Dyrebeskyttelsen mange henvendelser fra sjokkerte privatpersoner. Nå håper Martinsen at politiet tar grep.

- Jeg håper de har profesjonalitet nok til å ta et skritt til siden og se på denne saken på nytt. Jeg håper de ser den viktige signaleffekten av at de tar selvkritikk på dette, og at det blir en konsekvens av anmeldelsen, sier Martinsen.

- Mest skånsomt for katten

- Stedet var uegnet for å avlive katten med våpen. Den var veldig hissig, utagerende og beit. Uansett hvordan man skulle angrepet dette her, så hadde det vært lite hyggelig å se på. Patruljen sto og veide for og imot. De fant ut at det å gjøre sånn som de gjorde var mest skånsomt for katten i første omgang, og også for de andre som var der, sier operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold Politidistrikt.

Han sier politiet ikke har rutiner for å kalle ut veterinær i slike tilfeller.

- Skulle vi ha bragt katten til en veterinær måtte vi ha fraktet den på en måte som - etter patruljens mening - hadde vært til større plage for katten enn å avlive den på stedet, sier Aronsen.

Operasjonslederen opplyser at politiet vil forholde seg på vanlig måte til anmeldelsene som eventuelt måtte komme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder