DRAMATISK: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen blir evakuert av norske journalister og norske og amerikanske soldater fra Serena Hotel i Kabul I 2008. Foto: Scanpix Foto:

Daværende PST-sjef Jørn Holme: - Kjente ikke til rapportene da vi planla reisen

(VG Nett) PST kjente ikke til de konkrete trusselplanene mot Serena Hotel da de planla Jonas Gahr Støres (Ap) reise. Hva Utenriksdepartementet visste vil de ikke fortelle.

Artikkelen er over ni år gammel

14. januar 2008 ble to nordmenn skutt i terrorangrepet mot Serena Hotel i Kabul. Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen døde i angrepet.

I forkant av besøket, i oktober 2007, skal ISAF-styrkene i Afghanistan ha avdekket en rekke konkrete planer for terrorangrep mot hotellet. Det viser dokumenter som NRK har fått tilgang til etter at Wikileaks har lekket fra etterretningen i Afghanistan.

Men disse etterretningsrapportene havnet ifølge daværende PST-sjef Jørn Holme aldri hos PST.

- Vi var ikke kjent med disse rapportene da vi planla reisen til Støre, sier Jørn Holme til VG Nett.

- Det var svært mange trusler rettet mot Serena Hotel i denne perioden. Det var der vestlige høytstående gjester bodde, og det kom derfor ukentlige trusler. Jeg synes derfor ikke en konkret trussel som fremkom i oktober er spesielt relevant for trusselbildet i januar, legger han til.

Åpen høring

Etter terrorangrepet innkalte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité både utenriksminister Støre og PST-sjef Holme til høring. Øverst på agendaen var hva norske myndigheter visste og ikke visste om trusselbildet da de dro til Kabul med journalister på slep.

Samme dag som høringen skrev VG om en konkret trussel fra november som førte til at ledelsen ved Hotel Serena bestemte seg for å øke bruken av sikkerhetstiltak.

Trusselen om et terrorangrep inne på hotellet førte til at australske myndigheter advarte folk mot å besøke hotellet. Likevel mente norske myndigheter at hotellet var sikkert nok for Jonas Gahr Støre og hans følge.

- VG skrev om en etterretningsrapport som ble berørt i min åpne del. Da ble det fokus på ulike rapporter, og det ble også nevnt en rapport fra oktober som PST ikke var kjent med da vi planla reisen i januar for Støre. Jeg svarte i den åpne delen at jeg kunne komme tilbake til det med mer informasjon i den lukkede delen. Jeg mener medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen hadde anledning til å spørre mer om det da, sier Holme til VG Nett.

- Fikk du spørsmål om dette i en lukkede delen?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg har taushetsplikt, svarer Holme.

Han understreker samtidig at han i dag ikke er sikker på om rapportene som NRK viser til er de samme som ble omtalt i dagene før høringen i Stortinget.

- Jeg har ikke sett det dokumentet som NRK referer til på noen måte. Men det var mange trusler mot Serena, og det var man forberedt på. Det var et svært høyt trusselbilde mot hotellet som vi tok høyde for da vi planla turen.

Ikke omtalt

Ifølge stortingsrepresentant og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Per Kristian Foss (H) står det ingenting om disse rapportene i referatene fra høringen.

Han vil nå kontakte Utenriksdepartementet for å få klarhet i hva de visste eller ikke visste før de planla turen.

- Jeg sitter her med begge de to referatene fra den hemmelige delen av granskingsrapporten, og det står ingenting om denne rapporten fra 2007 i de referatene, sier Per Kristian Foss til VG Nett.

- Rapporten beskriver konkrete terrorhandlinger. Hvis de ikke er tatt hensyn til under planleggingen av turen er det svært oppsiktsvekkende, legger han til.

Under den hemmelige delen av stortingshøringen etter angrepet på Serena var daværende PST-sjef Jørn Holme og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til stede.

- Det er svært spesielt at Støre selv enten ikke visste eller ikke sa noe om dette under høringen. Han var absolutt berørt av dette selv, påpeker Foss.

Tause

VG Nett har i dag forsøkt å få svar fra Utenriksdepartementet om de hadde kjennskap til etterretningsrapportene som skal være utarbeidet av ISAF-styrkene. Men de har foreløpig ikke ønsket å opplyse om dette.

Til NRK opplyser imidlertid kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen at det kom flere trusler mot vestlige mål i Kabul i tiden før det norske besøket. Men de vil ikke gå inn i detaljene rundt enkeltrapporten som nå offentliggjøres, eller avklare om dette var noe som ble tatt med i sikkerhetsvurderingene.

- Denne konkrete rapporten er det i dag vanskelig for oss å svare på om ble mottatt av norske myndigheter, sier Jahnsen til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder