BREMSENE PÅ: Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener politikerne overkjører flertallet i befolkningen i innvandringspolitikken. Foto: Linn Cathrin Olsen

Frp: - Fullt mulig å stanse innvandringen

(VG Nett) Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen mener det er fullt mulig å hindre en utvikling der andelen innvandrere i Norge øker kraftig.

Publisert:

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tegner i onsdagens VG følgende bilde av utviklingen i Norge i årene fremover:

- Innen 15-20 år kommer en million innbyggere i Norge til å ha innvandrerbakgrunn. Det må vi leve med. Det gir Norge muligheter. Men da må vi våge å ta tak i tabuene rundt det, sier Støre.

LES OGSÅ:Nedgang i asylstrømmen hittil i år

Bremsene på

Frps innvandringspolitiske talsmann reagerer kraftig på Støres analyse. Han mener det er fullt mulig å hindre en slik utvikling, dersom det er politisk vilje til det.

- Støres utgangspunkt er at det er gitt at innvandrerbefolkningen i Norge uansett vil øke kraftig. Det er ikke riktig. Stortinget kan når som helst vedta å føre en annen politikk, sier Amundsen.

- Anslagene til Støre er avhengige av at det fortsatt skal være en betydelig innvandring til Norge. Vi mener vi skal sette bremsene på for fullt, legger han til.

LES OGSÅ:Stortinget sier nei til burka-forbud

Frp-representanten mener politikerne overkjører flertallet i befolkningen når innvandringen øker, uten at folket får si sin mening. Han gjentar derfor kravet om at innvandringspolitikken må legges ut til folkeavstemning.

- Jeg føler meg trygg på at flertallet i Norge ikke ønsker en utvikling som den Støre skisserer, sier Amundsen.

Tabu-områder

Utenriksministeren leder Aps integreringsutvalg, som nå starter arbeidet med å vurdere om det skal lages et bedre regelverk for blant annet ekteskap, klær i skolen og hjemmeværende koner.

LES OGSÅ:Stoltenberg vil kaste flere ut av landet

I intervjuet med VG varsler Støre at utvalget vil ta tak i en rekke tabuer knyttet til integreringsdebatten. Blant spørsmålene Ap-utvalget skal drøfte er:

* Skal det være lov å gifte seg med sin fetter?
* Bør det være lov å bruke hijab i grunnskolen?
* Er det akseptabelt at det i enkelte innvandrermiljø er status at kona er hjemmeværende?
* Er det akseptabelt at store deler av kontantstøtten går til innvandrerfamilier?
* Er det greit at innvandrere ikke deltar på dugnader i borettslaget?
* Bør muslimske jenter få karakter i gym, dersom de ikke vil delta i svømmeundervisningen?

- Kvinners stilling vil være helt sentralt i arbeidet. Vi må ha et regelverk som gjør det forbudt å gjøre noe som holder kvinner nede. Men også normer og verdier teller. Det må diskusjonen og debattene ta fatt i, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder