Politiet: Breivik overga seg uten kamp

Hadde med seg flere våpen

Politiet utelukker ikke flere eksplosiver

GRØNLAND (VG Nett) Etter å ha skutt mot ungdommene på Utøya i 1,5 time, overga Anders Behring Breivik seg frivillig til politiets beredskapstropp.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det sa fungerende politimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

- Når politiet anropte ham, la han fra seg våpnene og overga seg. Han løsnet ikke skudd mot politiet. Han har i avhør erkjent at han var der ute, hadde tilgang på våpen og løsnet skudd, sier Sponheim.

VGTV: Her planla han aksjonene

I et intervju med TV 2 sier stabssjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen, at Breivik trolig gikk tom for ammunisjon.

- Det kan jeg ikke si for mye om, men noe i den retningen er korrekt, svarte han på spørsmålet.

Hadde flere våpen

32 år gamle Anders Behring Breivik er nå siktet for drapene. Han er også siktet for bombeangrepet mot regjeringskvartalet fredag, der minst syv personer mistet livet.

Sponheim kan foreløpig ikke svare på om 32-åringen også har erkjent å stå bak bomben i regjeringskvartalet.

- Breivik var på vei ut av Oslo sentrum da bomben i regjeringskvartalet gikk av, sier Sponheim.

BLI MED OSS - HOLD HENDER MED RESTEN AV NORGEKlikk her for å bli med i avsky mot vold og i medfølelse med alle som er rammet

Hvordan den voldsomme sprengladningen, plassert i en kassebil mellom bygningene som huser blant annet Statsministerens kontor, Justisdepartementet og Olje- og energidepartementet, ble utløst, vil politiet foreløpig ikke si noe om.

- Det er noe av det vi håper etterforskningen vil avdekke, sa Sponheim under pressekonferansen.

Anonym advokat

Breivik har fått tildelt advokat, men det er foreløpig ikke kjent hvem dette er.

- Han ba selv om å få oppnevnt denne advokaten. Advokaten har bedt om å ikke bli navngitt, sier Sponheim.

Våpnene som ble brukt under massakren på Utøya var ifølge politiet ett etthånds- og ett tohånds automatvåpen. De vil foreløpig ikke si noe om hva slags våpen det er snakk om, eller hvor mange skudd Breivik rakk å avfyre før han overga seg like etter klokken 18.30 fredag kveld.

Les videre under bildet...

FLERE VÅPEN: Anders Breivik hadde med seg ett automatvåpen og ett håndvåpen til massakren på utøya Foto: Scanpix


Politiet mener dødstallene etter massakren på Utøya fremdeles vil stige etter at de ble oppjustert til 85 døde lørdag. Det søkes også fremdeles etter savnede i Tyrifjorden.

- Det foregår fortsatt søk etter savnede i sjøen. Det vil pågå helt til det er avklart om de befinner seg i sjøen eller andre steder. Det er fortsatt 4-5 personer som ikke er gjort rede for, sier Sponheim.

Også dødstallene fra den voldsomme eksplosjonen som rystet regjeringskvartalet kan stige fra de syv som er bekreftet omkommet. Politiet jobber fremdeles med å søke igjennom de totalskadede bygningene.

- De kan stige, utfra det jeg har sagt tidligere. Men hvor mange som er savnet, kan vi ikke si noe om. Det foregår et nitidig arbeid med å gjennomsøke bygningene. Det er en tøff og farlig jobb, sier Sponheim.

Kan finnes flere eksplosiver

Politiet jobber fremdeles med å avklare sikkerhetssituasjonen i Oslo, og Sponheim anmodet folk om å følge rådene fra politiet om å holde seg unna avsperrede områder i sentrum.

- Vi kan ikke utelukke at det er flere eksplosiver inne i regjeringskvartalet. Det er en teori vi jobber ut fra, sier Sponheim.

Ifølge politiet, har de ingen indikasjoner på at det er planlagt flere angrep.

Politiet har imidlertid ikke fått klarhet i om det er flere involverte i de to angrepene.

- Det er ikke fremkommet opplysninger under avhøret som tyder på bekrefte eller avkrefte om det har vært flere eller om han var alene, sier Sponheim.

- Vi er overhodet ikke sikre på at det bare er en person. Det er blant annet på bakgrunn av vitneutsagn at vi tror det kan være flere. Det knytter seg ikke bare til gjerningsperson, men også til om det finnes udetonert sprengstoff i regjeringskvartalet, sier han.

Fikk ikke tak i båt

På spørsmål om hvordan det kunne gå så lang tid som 1,5 time før gjerningsmannen ble pågrepet på Utøya, svarte Sponheim at beredskapstroppen kom raskt til stedet da de ble tilkalt.

Han erkjenner imidlertid at det var problemer med å få tak i en båt som kunne frakte personell ut til Utøya.

Han forteller at politiet ikke fikk noen advarsler før angrepene 22. juli.

Breivik blir trolig fremstilt for fengsling på mandag.

VG Nett kommer tilbake med mer...

MINNES: Blomster og norske flagg utenfor Oslo Domkirke lørdag etter bombeeksplosjonen i Oslo og tragedien på Utøya fredag. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder