Foto:

Nord-Norge kan bli årets sommervær-vinner

BERGEN (VG) Satser du på ferie i Norge i sommer, bør du kanskje tenke - Nordkapp? Hele tre sesongvarsler mener sommeren blir betydelig varmere enn normalt i Nord-Norge.

Artikkelen er over tre år gammel

VG har studert fire leverandører av sesongvarsler – som alle viser det mest sannsynlige været i mai, juni og juli. Prognosene er grove, og er et uttrykk for hvor vidt gjennomsnittstemperaturen i de tre månedene ligger på normalen, eller er kaldere, eventuelt varmere.

Og det ser ut som om vi har en vinner: Nord-Norge!

Særlig Finnmark og Troms ser i tre prognoser ut til å ligge trygt innenfor en sektor som er varmere enn normalt. Sør-Norge får litt mer sprikende signaler – noen gir signaler på en normalt varm sommer – andre er litt på pluss-siden. Lite tyder på at vi får noen supersommer i Sør-Norge om vi skal legge sesongvarslene til grunn.

Kaldt på kontinentet

Tvert om er det flere sesongvarsler som viser at nordlige og vestlige del av Kontinentet får en kjølig sommer i forhold til det normale, og Sør-Norge ligger i utkanten av denne kalde sonen i prognosene.

Les også: Varslet iskald vår

En forklaring på kulden som varsles over nordlig del av kontinentet, er at vi fortsatt har et svært område i Nord-Atlanteren som er svært kaldt. Dette så vi også vinteren 2014-2015, og denne store blå kalde flekken i havet har vist seg svært standhaftig: Mens hele verden er glovarm – på grunn av en svært kraftig El Nino i Stillehavet – har ett område holdt seg kaldt: Nord-Atlanteren og de nærmeste områdene rundt.

Les også: Varslet kald sommer i fjor, og fikk rett

Stor blå flekk

Klimaforskere og eksperter på havstrømmer mener dette kan skyldes flere forhold. Noen viser til at Golfstrømmen kan være svekket, mens andre mener at dette er et etterslep etter flere beinkalde vintre i området.

Flere iskalde vintre på rad kombinert med sterke vinder som kommer nettopp herfra, kan ha kjølt ned dette havområdet i betydelig grad. Det kan ta år å heve temperaturen igjen – særlig fordi dette havet blander vann nedover i dypet svært godt.

Les også: Mystisk varme i Stillehavet bak kulde i Europa

– Her kan iskaldt vann på overflaten gå ned til tusen meters dyp – og når alt dette kjøles ned, kan det gå årevis før havet varmes opp igjen, påpeker direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for Klimaforskning.

Derimot er det ingen modeller som støtter at det er issmelting i Arktis og Grønland som forårsaker kaldtvannet i Nord-Atlanteren, slik vi gjerne skulle tro.

– Men husk at modellene spriker mye. De viser både varme og kalde løsninger, i motsetning til andre områder på kloden, hvor det stort sett varsles varme, påpeker han.

2014: Varmeste vår på 114 år

2014: Supersommeren

Her er de ulike sesongvarslene:

Det europeiske værsenteret i Reading, England. Dette er hovedleverandøren av værdata til for eksempel Meteorologisk institutt:

KALD BLÅ FLEKK: Det store kalde og blå området i Nord-Atlanteren påvirker Nord-Europa og demper varmen i sørlige Skandinavia. Helt i nord kan det likevel bli varmt, ifølge Det europeiske værsenteret. Foto: Kart: ECMWF

Varmt mange steder, men ikke så mye hos oss. Viser klart den store blå flekken i Nord-Atlanteren, som har en nedkjølende effekt inn over nordlige del av Kontinentet, De britiske øyene, og inn over mot Russland. Klart varmt signal i Barentshavet og inn mot kysten av Nord-Norge. Mer sprikende for Sør-Norges del, men fortsatt litt på pluss-siden.

Weather Service International (WSI). Amerikansk selskap, står blant annet bak meget

VARME I NORD: Størst sannsynlighet for varme i Nord-Norge, mens Englang og nordlige del av Kontinentet blir kaldt. Foto: Kart: The Weather Company

populærere The Weather Channel:

Klart varmt signal i nord, middels varmt signal i Sør-Norge, og direkte kaldt signal i Vest-Europa og England-Irland-Skottland. Ligner svært på signalet fra Det europeiske værsenteret.

Deres talsmann, sjefsmeteorolog Todd Crawford, viser til de store værsystemene i vinter, som har blokkert milde lavtrykk inn mot Norskehavet og Skandinavia. Han er likevel usikker på sommeren, men beholder det kalde signalet for Storbritannia og nordvestlige Europa, mens resten av Kontinentet trolig får nok en varm sommer.

VARME I NORD: Også her viser prognosekartet varme i nord, men ikke mye varme ellers. Foto: Kart: NCEP

NCEP – National Centers for Environmental Prediction, statlig amerikansk:

Klart varmesignal I Nord-Norge, noe svakere sørover Skandinavia. Svakt kuldesignal over store deler av Kontinentet.

International Research Institute (IRI), USA:

Denne prognosen avviker nokså mye fra de tre andre. Den viser ikke noe kulde i Nord-Atlanteren, og gir tvert om sterke varmesignaler både til De britiske øyene og nordlige del av Kontinentet. Svake varmesignaler både for Sør-Norge og Nord-Norge.

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder