Blir toleransegrense for fravær på 15 prosent

Opp til rektors skjønn å avgjøre

KrF frykter økt frafall i videregående

LITT MINDRE STRENG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er blitt kalt Strenge-Torbjørn blant annet på grunn av forsøket på å innføre en fraværsgrense på 10 prosent. Nå blir det i stedet en nasjonal toleransegrense for fravær på maksimalt 15 prosent. Foto: Frode Hansen VG

Innfører nye fraværsregler allerede til skolestart

Allerede ved skolestart etter sommerferien innføres det nye fraværsregler i videregående. Maksimalt 15 prosent ugyldig fravær blir toleransegrensen som fratar eleven karakter i et fag.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Det kommer frem i de nye, nasjonale fraværsreglene som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) presenterte torsdag formiddag.

Stortinget ga tidligere i juni skolestatsråden beskjed om å endre en forskrift som ble oppfattet som en for rigid fraværsgrense på 10 prosent.

− Den nye fraværsgrensen skal gi mer rom for skjønn, og vi åpner derfor for at rektor kan bruke skjønn for udokumentert fravær inntil 15 prosent. De nye fraværsreglene tar i enda større grad høyde for at det kan være svært ulike og sammensatte årsaker til at elever er borte fra undervisningen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les også: Stortinget hevet fraværsgrensen til 15 prosent

Ligger fraværet på mellom 10 og 15 prosent, åpnes det for at rektor kan bruke skjønn slik at elever i visse tilfeller likevel kan få karakter.

Stortingsflertallet mente regjeringens tidligere vedtak om en 10 prosents grense for udokumentert fravær var for rigid, ga lite fleksibilitet til skolene, og manglet klare reaksjoner på ugyldig fravær opp til prosentgrensen.

Rektor kan bruke skjønn

Dette mener Røe Isaksen at han følger opp i de nye fraværsreglene, som skal innføres allerede fra skolestart etter sommerferien.

Les også: Ikke populært blant elevene

– Er det krevende at elevene som denne nye fraværsgrensen angår, fortsatt er mot innføring av den?

– Jeg skulle ønske at også Elevorganisasjonen var for en fraværsgrense. De vil fortsatt være prinsippielt mot denne. Men når den nå først blir innført, har jeg fått forsikringer om at de er interessert i at gjennomføringen blir så bra som mulig. Det har vi alle en interesse av. Jeg håper dette nå skaper ro om saken på skolen, sier Røe Isaksen til VG.

Les også: Høyt fravær blant elevene

Rektor på hver enkelt skole skal sammen med lærerne kunne bruke skjønn for å vurdere om elevene i «faresonen» har hatt for mye ugyldig fravær til å få fag-karakter.

Frykter fortsatt økt frafall

Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) i utdanningskomitéen stemte mot en fraværsgrense. Han frykter fortsatt at en nasjonal toleransegrense for fravær på maksimalt 15 prosent, vil pushe flere elever til å droppe ut av skolen.

– Selv med en fraværsgrense på 15 prosent, så er jeg bekymret for de elevene som av ulike grunner nærmer seg en slik grense i et- eller flere fag. Da vil veien til frafall være veldig kort, sier Tyvand.

SV-leder Audun Lysbakken leverte forslaget i Stortinget som førte til at saken om fraværsgrensen ble sendt tilbake til regjeringen.

Han er fortsatt ikke fornøyd, selv med en hevet fraværsgrense til maks. 15 prosent fravær i fagene.

Jeg synes fortsatt det er en for rigid grense slik forskriften er formulert. Man kunne løst det enkelt ved at rektorene fikk bruke skjønn utover 15 prosent også på de sårbare elevene som for eksempel sliter psykisk eller har fravær av andre grunner enn skulk.

– Men dette skjønnet kan vel rektorene bruke uten nasjonale retningslinjer?

– Nå får rektorene beskjed om at dette skjønnet stopper ved 15 prosent ugyldig fravær, slik jeg tolker forskriften, svarer Lysbakken.

– Mer bruk av skjønn

Bente Thorsen (Frp) er på sin side svært fornøyd med at en ny fraværsgrense er på plass - og skal innføres allerede om et par måneder. Hun mener rektorene får et bedre spillerom til å benytte skjønnsmessige vurderinger.

– Det er positivt at partene er kommet til enighet. Nå blir mer rom for bruk av skjønn fra rektorene.

Thorsen nevner konkret elever som venter på utredning hos BUP (Barne og ungdomspsykiatrisk poliklinikk).

– Disse ungdommene skal ikke miste karakterer i et fag på grunn av situasjonen de er i, fastslår Thorsen.

Lærerne fornøyd

Thom Jambak i Utdanningsforbundet, som er landets største lærerorganisasjon, er stolt av den valgte fraværsgrensen er veldig lik den som lærerne selv foreslo i utgangspunktet.

– Det er bra at vi har fått en fraværsgrense som våre lærere har etterspurt. Det er også bra at den ikke er så rigid som det første forslaget, sier Jambak.

– Hvordan blir det å praktisere den nye forskriften i klasserommet?

– Det blir greit. Selv i dag blir det satt i gang et apparat i dag mot elever som har mye fravær. Utfordringen til mange lærere i dag er at alt det udokumenterte fraværet er vanskelig å følge opp. Elevene kan faktiske bare velge å ikke være til stede. Nå blir ti prosent en grense - og de siste fem prosentene en mulighetssone for rektor til å bruke skjønn, svarer Jambak.

Røe Isaksen påpeker at der er udokumentert fravær og skulk han vil til livs.

– Elever som har gyldig fravær, vil ikke rammes av den nye fraværsgrensen, understreker skolestatsråden.

De gyldige årsakene til å være borte fra skolen, er:

• helse- og velferdsgrunner

• arbeid som tillitsvalgt

• politisk arbeid

• hjelpearbeid

• lovpålagt oppmøte

• representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, f.eks. idrett

• religiøse høytider for elever som er medlem av andre trossamfunn enn Den norske kirke

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Solberg-regjeringen
 4. Barn og unge

Flere artikler

 1. Det blir nasjonal fraværsgrense

 2. Får fravær for å streike mot nye fraværsregler

 3. Full forvirring om fraværsregler: Skolen ville ha bevis for at Vår (18) var i begravelse

 4. Pluss content

  Fravær av skjønn om fraværsregel

 5. Ap sier nei til Strenge-Torbjørns fraværsgrense

Fra andre aviser

 1. Nye fraværsregler i videregående skole fra høsten

  Bergens Tidende
 2. Røe Isaksen får ikke flertall for fraværsregler

  Aftenposten
 3. Vi avviser ikke en fraværsgrense, men vi går mot kunnskapsministerens modell | Trond Giske

  Aftenposten
 4. Ikke flertall for omstridt fraværsgrense

  Bergens Tidende
 5. Likevel enighet om fraværsgrense i skolen

  Aftenposten
 6. Skulket skolen for å protestere mot nye fraværsregler

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder