GLEDE I LIVET: Thomas Bolme leker med sønnen Marius før leggetid. – Det lille ekstra av penger vi får, går til ham, sier Thomas. Foto: Frode Hansen , VG

Hverdagen som ledig: - Har søkt tusen jobber: Ledigheten: Thomas (38) tilbyr seg å jobbe gratis

TANANGER (VG) Thomas Bolme (38) har de to siste årene sendt over tusen jobbsøknader. – Jeg tilbyr meg å jobbe gratis, men heller ikke det hjelper, sier han.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Arbeidsledige Bolme var en av de første fra Stavanger som ble rammet av krisen for to år siden. Han mistet jobben han hadde som materiellassistent hos utstyrsleverandøren Tess Rogaland i 2014. Det skjedde omtrent på samme tid som oljenedturen for alvor satte inn høsten 2014.

– Siden har jeg søkt over 1000 jobber, uten å bli innkalt til ett eneste intervju. Jeg har banket på og til og med tilbudt meg å jobbe gratis for å få innpass. Livet som ledig er et helvete, men jeg skal klare å få meg jobb, sier han.

Denne uken har det kommet nye meldinger om kraftige kutt i flere bransjer. Oljegiganten Shell skal kutte 10.000 jobber, mens storbanken DnB skal kutte 600 årsverk i personmarkedet i løpet av 2016, ned fra 1488.

30.000 oljejobber er borte.

Lykke

For fire år siden så det annerledes ut:

Bolme var i himmelen: Oljebransjen gikk så det grein og himmelen var skyfri.

– Vi hadde latt være å dra på ferie i fire-fem år, for å kunne bytte ut leiligheten med et hus. Vi klarte det. Drømmen gikk i oppfyllelse. Den dagen vi flyttet inn i huset vårt for fire år siden, fridde jeg, sier han.

Erik jobbet på Rema: Så ble han app-millionær

Vi sitter i stuen i huset. Han leker med godgutten Marius, som ble født et halvt år etter at pappaen ble ledig for to år siden.

Kona jobber fortsatt i oljebransjen. Men ingen arbeidsgivere vil ha ham i oljekriserammede Stavanger-regionen.

– Jeg har fått ledighetstrygd, men fra nyttår var dagpengeperioden på to år brukt opp. Jeg har null i inntekter.

– Ikke engang sosialpenger?

– Nei, jeg får ikke det når kona tjener penger.

Han ser seg rundt i huset.

– Vi har måttet selge deler av innboet vårt for å beholde huset. Vi har inngått avtale med banken om at hvis vi betaler ned et lån på 60.000 kroner før sommeren, så skal vi få videreført ordningen med at vi bare betaler renter på huslånet de neste to årene.

Jonas (18): Måtte ta opp lån for å fullføre skolen

Frykter banken

Derfor blir det ikke sommerferie i år.

– Det er ikke på ønskelisten engang; alle feriepengene går til å betale de 60.000. Sammen med leieinntektene fra en som leier en leilighet i kjelleren, gjør det at økonomien akkurat vil kunne gå rundt. Vi frykter mest av alt at banken ikke vil samarbeide og at vi minster huset og at vi må selge i et stupende boligmarked.

Han forteller om naboen:

– Han har hatt seks visninger på ett år. Så selv om banken krever hus solgt, så er det ikke kjøpere.

– Det gjelder å tenke positivt

Det er også en annen stor fare: Konas oljejobb er heller ikke sikker.

– Jeg orker ikke engang å prate om den frykten; men den henger over hodene våre. Hvis hun også mister jobben, ryker huset. Nei, da ryker det meste. Vi har forsikret oss noe, da hun har hun tatt den forsikringen til Sparebank 1, hvor du ved å betale 395 kroner måneden får 13.000 kroner i måneden i tre år, hvis du blir oppsagt.

Les også: Kortvokste Jørgen var arbeidsledig på andre året - her får han endelig jobb

– Men, sier han:

– En kan ikke tenke de negative tankene. Det gjelder å tenke positivt. Og det gjør jeg virkelig, selv om jeg har gått ledig i to år.

– Hva gjør du for å få jobb, utover å søke?

– Jeg telte de første 350 søknadene, siden er det blitt rutine. Siden jeg ikke har vært fast ansatt, men innleid arbeidskraft via bemanningsbyråer, så bruker jeg mye tid på kontakten med byråene. Så har jeg tatt mange kurs via NAV, både for å få ny kunnskap og bredere plattform, men også fordi de gjør at du kommer i kontakt med folk og får impulser:

Les også: Oljebremsen sprer seg

Havnearbeider for en dag

– Når du har gått såpass lenge ledig, er det en utfordring å komme seg opp av sofaen og ut. Du kan ikke legge deg til. Jeg har engasjert meg i frivillig arbeid og kunst i Stavanger, bare for å være i aktivitet. Jeg vil ikke gi opp. Jeg jubler hver gang jeg ser noen har fått en kontrakt innen supply, fordi da vet jeg at det er behov for jobb på kaia. Jeg har tidvis fått dagjobber på kaia som havnearbeider.

– Du tar alt?

– Ja, absolutt.

– Hva med å sitte i kassa hos Rema?

– Jeg har søkt om det også. Men i dag er det mange hundre som søker om slike jobber nå. Jeg får dem ikke. Det blir brukt mot oss som har bakgrunn fra oljebransjen at vi ikke er til å stole på når det gjelder å bli i en jobb, fordi de er sikre på at vi vil gå tilbake til oljen når tidene blir bedre der.

Les også: Slik vil oljekrisen påvirke ditt liv

HALVERT INNTEKT: Thomas Bolme sier familiens samlede årlige inntekt har gått ned fra 1,2 millioner kroner til det halve, inkludert husleie-inntektene fra en utleiebolig. Foto: Frode Hansen , VG

– Hva har du lyst til å jobbe med?

– Jeg kunne tenke meg å være innkjøper og forsøker å kurse meg i den retning.

– Hvordan utvikler hverdagslivet seg når du går ledig i to år?

– Til å begynne med var jeg entusiastisk og evig optimist hver gang jeg fikk et svar på en søknad. Men når du bare får avslag, mange hundre ganger, går du over i en annen fase, hvor du må søke aktivitet og nye veier for å forsøke å få jobb.

Aktuelt: Beinhard kamp i LO

– Hvordan ser en hverdag ut i dag?

– Jeg står alltid opp med kona og guttungen. Hun kjører ham i barnehagen på vei til jobb. Da blir det huset og livet veldig tomt. Det er da det gjelder ikke å gå og legge seg igjen.

– Hva gjør du?

– Jeg ringer bemanningsbyråene. Og så forsøker man å fylle dagen med andre fornuftige ting, sier han og tar oss med inn i boden:

LUFTIG VIDUNDER: – Jeg må fylle hverdagen som ledig, og bygger blant annet droner, sier Thomas Bolme. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg bygger slike, sier han og tar opp et stort teknologisk vidunder av en drone.

– Jeg har programmert den slik at den automatisk lander foran bena mine, sier han.

Aktuelt: Boligprisene opp og opp

– Og så bygger jeg sykler. Og når det ikke er særlig med penger, så blir man mer praktisk: Her om dagen røk motoren på vinduspusseren på bilen. Da jeg hadde jobb, satte jeg den på verksted. Nå reparerer jeg den selv og sparer mange tusenlapper.

Derfor får han ikke jobbe gratis

Han sier det å tilby seg å jobbe gratis, ikke er hyggelig.

Les også: Gikk ned i lønn for å berge arbeidsplasser

– Nei, men når du er desperat etter å komme inn et sted, så prøver du alt. De gangene jeg har tilbudt meg det, så blir jeg høflig avvist med at de av respekt for de andre ansatte ikke kan gå inn på en slik ordning. Jeg skjønner jo det.

Etter å ha vært sammen med Thomas Bolme noen timer, skjønner du at han er en veldig glad og positiv gutt. Han smiler og ler, stor sett hele tiden.

Men han innrømmer at hverdagen ikke alltid er slik.

– Jeg er sånn og jeg velger å se på mulighetene. Men når du er i din beste alder og det eneste i livet du vil, er å jobbe, så er det knalltøft å kjenne på at ingen vil ha deg.

LO-Gerd fortviler

Bolme er ikke medlem av LO, men skrev brev til LO-lederen for å fortelle om det vanskelige livet som ledig.

Aktuelt: Nye ledighetskrav

– Jeg så hun uttalte at det blir vanskeligere og vanskeligere å få folk inn i arbeid jo lengre tid det går. Jeg skrev til henne og fortalte om mitt liv og at hun har helt rett.

Han møtte Kristiansen da hun besøkte Stavanger tirsdag og onsdag, hvor hun fremmet konkrete ledighetskrav til regjeringen.

– Da jeg leste om Thomas sin kamp for å få jobb, tenkte jeg at dette pokker ikke går lenger. Han er i sin beste alder og ikke bare villig til å jobbe; han gjør alt for å få seg en jobb. Jeg mener regjeringen snart må skjønne at den stigende ledigheten faktisk er en stor krise, ikke bare for de som rammes, men for hele samfunnet.

STØTTE: Thomas Bolme møtte LO-leder Gerd Kristiansen da hun var i Stavanger denne uken. – Det er totalt meningsløst at du ikke skal greie å få deg jobb, sier hun. Foto: Frode Hansen , VG

Les også: Gerds første og provoserende intervju som LO-leder

Bolme takker så mye for støtten.

Han sier han gleder seg til sommeren.

– Ikke fordi vi skal på ferie, men fordi sommeren gir en mulighet ingen andre sesonger gir; du kan håpe på å få deg en sommerjobb.

Les også

 1. Slik tar hun NAV-svindlerne

  Aldri før har så mange blitt tatt for trygdesvindel. – Det…
 2. Kortvokste Jørgen var arbeidsledig på andre året: Her får han tilbud om jobb

  (VG/TRØNDERAVISA) Facebook-appellen hans gikk landet rundt, og traff åpenbart hos opptil flere transportfirmaer.
 3. Mennesker, ikke prosenter

  Arbeidsledigheten i Norge er nå betydelig høyere enn under finanskrisen i 2008-2009, og den fortsetter å stige.
 4. Erik ble app-millionær: – Det ble litt sløsing

  For fem år siden var han 20 år og tjente 10.000 kroner dagen på en iPhone-lommelykt.
 5. Erna: Ledigheten er lav
  Jonas: Nei, den er høy!

  DAVOS (VG) Statsminister Erna Solberg vil ikke si at det er ledighetskrise i Norge.
 6. LO og NHO: 10.000 i jobb -
  hvis regjeringen gir lønnstilskudd

  NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror det vil være mulig å gi arbeidspraksis til opptil 10.

Mer om

 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. Arbeidsledighet
 3. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Søkte på over tusen jobber - nå jubler Thomas over fast jobb

 2. Småbarnsfaren som har gått ledig i to år: Nå er Thomas jobb-optimist

 3. – Det finnes en verden utenfor oljen også

 4. Fem menn forteller om livet som ledig: Småbarnsfar (27): Det er fortvilende

 5. Pluss content

  Pengegrepene du bør ta nå

Fra andre aviser

 1. Selskapet hans gikk dukken da oljeprisen gikk i kjelleren

  Bergens Tidende
 2. Equinor har 5500 ansatte på hjemmekontor - flere store selskaper vurdere å stramme inn

  Aftenposten
 3. «Ungene dine synes ikke det er spesielt morsomt at mamma eller pappa mister jobben».

  Fædrelandsvennen
 4. Rasmus Hansson: Venstre må bryte budsjettforhandlingene

  Aftenposten
 5. Oljeselskap kutter opptil 50 årsverk

  Aftenposten
 6. Hennes spareråd for det nye året: - Betal ned på gjelden din

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no