PÅ SYKKEL: Syriske flykninger kommer på sykkel over Storskog grenseovergang fra Russland for å unngå forbudet mot å krysse overgangen til fots. Foto: Mattis Sandblad ,

Rekordmange asylsøkere kommer over russer-grensen

Sprengt kapasitet

Over 200 asylsøkere har kommet syklende over grensen fra Russland bare denne i helgen. Mandag skal UDI trygle ordførere om hjelp.

  • Pål Ertzaas
  • David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det kom rundt 150 til sammen fredag og lørdag, og nye 60 på søndag. Denne helgen har det vært mange, og de fleste kommer på sykkel, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI Region Nord.

Grenseposten mellom Russland og Norge har i løpet av høsten blitt en mye brukt rute for flyktninger og asylsøkere. På grunn av forbudet mot å gå til fots, tar de fleste seg over grensen på sykkel.

– Det ble enda flere etter at det ble gjort klart at de som tar med seg asylsøkere kan bli siktet for menneskesmugling, sier Fridfeldt til VG.

Ekstra problemer

For UDI byr Finnmarksasylsøkerne på ekstra problemer:

– Vi jobber med å bygge kapasitet, men det har vært vanskelig. Kommunene bruker lang tid på å vurdere bruksendring, til tross for at vi spør om bygninger som opgså tidligere har vært brukt til innkvartering, blant annet for arbeidere, sier Fridfeldt.

– Mandag skal jeg ta en runde med en del ordførere for å skape litt goodwill, og for å få opp kriseforståelsen noe, sier Fridfeldt.

Les også: Varsler stormende kamp mot asylinnstramming.

UDI har plass til 150 i Fjellhallen i Sør-Varanger, samt 200 på Neiden hotell.

– Vi har i helgen fraktet ut 144 i fly til Bodø, og derfra videre i buss til Sulitjelma, Rognan og Svolvær. Så de som kom søndag fikk vi plass til lokalt, sier Fridfeldt.

Det er Østfinnmark politidistrikt som tar imot asylsøkerne:

– Det har kommet ganske mange i helgen, ja. Det kom vel rundt 100 på fredag, og 57 i går, sier operasjonsleder Lars Rune Hagen.

Han bekrefter at de fleste kommer fra Syria, men legger til at han ikke sitter med den fullstendige oversikten.

Opphugging til skrapjern

Samtlige har ifølge politiet krysset grensen på sykkel. Etter grensepassering blir syklene ifølge Hagen stående igjen ved grensen og etter hvert sendt til et mottak for opphugging til skrapjern.

UDI forbereder seg på at en store asylanttilstrømmingen kan vare en stund. I september kom det 4 904 asylsøkere til Norge, nesten fire ganger så mange som i september i fjor og mer enn en dobling fra august.

– Tendensen er at antallet asylsøkere fortsetter å øke. Vi anslår at det vil komme mellom 20 000 og 25 000 asylsøkere i år, opplyste UDI-direktør Frode Forfang i en pressemelding om september-tallene.

30.000 neste år

Neste år anslår det at det blir enda flere, trolig mer enn 30.000. Det er fortsatt lang færre enn Sverige, som mottok 24 000 asylsøkere i september i år.

Regjeringen ønsker å gi de som nå får opphold beskjed om at de må forberede seg på å reise hjem innen fem år dersom krigen i Syria tar slutt, og har instruert UDI om å ta i bruk den nærmest sovende paragrafen om dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder