ÅRETS RUSSEBIL? Her gjengen som feirer i en beltevogn. Fv: Eivind Lid Trøen, Eivind Himle Matland, Håkon Søgaard, Ådne Einarsson Hommedal, Sjur Herheim og Vegard Loen. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Russ 2015: Disse guttene feirer russetiden i en militær beltevogn

VOSS (VG) Buss og van ble for kjedelig for denne gjengen. Derfor valgte de en beltevogn som russebil.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Inne i «Beltaforce 2015» har seks gutter fra Voss installert seg med skinnseter og barskap. Den spesielle russebilen, som er en Volvo BV 202-modell fra 1970, kjøpte russegjengen fra en nabo for 36.000 kroner.

Utenom det vanlige

– Det er sikkert kult med buss, men vi ville gjøre noe utenom det vanlige, sier Vegard Loen (18) til VG.

Han forteller at det har vært mye jobb med militærbilen, som tidligere var stuet bort i en garasje. Den hadde ikke blitt brukt på mange år da guttene kjøpte den.

– Vi har blant annet pusset den ned, malt, fikset motoren og bygd sofaer, sier Loen.

SEND DINE BILDER:Buss, bil eller sykkel? Send inn bilder av ditt russekjøretøy her!

TOPPFART: Beltevogna kan kjøre i opptil 40 km i timen. Her er Sjur Herheim sjåfør. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Prøvde beltevogn på pizzatur

Loen forteller at det egentlig ikke var planen å ha en så spesiell russebil. Ideen fikk guttene etter å ha prøvekjørt en beltevogn tidligere i år. De hadde vært på spontantur til Geilo for å kjøpe pizza, og på vei hjem svingte de innom jobben til en kompis. Der hadde de tilfeldigvis flere beltevogner.

Guttene fikk prøvekjøre en av dem og var solgt.

Hvordan feirer du russetiden? Tips VGs journalist her eller tagg ditt bilde på Instagram med hashtag #vgruss

VOSS-RUSS: Sjur Herheim sjekker beltene på "Beltaforce 2015". Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Får mye oppmerksomhet

– Vi spøkte om at det hadde vært kult å ha en beltevogn som russebil. Når vi senere fant en på Finn, som faktisk ble solgt av en nabo her på Voss, ble det plutselig en realitet, sier Loen.

Guttene får mye oppmerksomhet når de ruller med beltevognen i Voss sentrum. Det er heller ikke vanskelig å få med seg jenter på en kjøretur, hevder de.

«Beltaforce 2015» holder en toppfart på 40 km i timen. Det er plass til ti personer i bakerste vogn, hvor guttene har installert røykmaskin og diskolys, samt to personer i førersetet.

LES OGSÅ: Disse guttene dropper russebilen for tråsykkel

Ikke tradisjon for å være buss-russ

År etter år hører man om russ som bruker flere hundre tusen kroner på russefeiringen, og hvert år når summene nye, svimlende høyder.

I fjor skrev VG om guttene på Drammens-bussen «HollyHood», som brukte 100.000 kroner på å fly inn en kunstner fra statene for å dekorere bussen.

I Voss er det ikke tradisjon for å være buss-russ, forteller Loen. Mens guttene på «Beltaforce 2015» har valgt seg en noe spesiell russebil, kjører de fleste andre videregåendeelevene i kommunen van.

MYE JOBB: Inne i beltevogna har guttene installert sofaer, røykmaskin og barskap. Alt som trengs for en bra fest, mener de. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Interessert i militæret

I militæret blir denne typen vogner definert som «yndlings-kjøretøyet til en infanterist». En beltevogn er et todelt kjøretøy som går på belter.

Loen innrømmer at guttegjengen er over gjennomsnittet interessert i militæret.

– De fleste av oss skal i Forsvaret etter videregående, så det er selvfølgelig stas å kunne kjøre beltevogn, sier han.

Modellen som guttene kjører blir ikke lenger brukt av Forsvaret.

GOD PLASS? - Det er ikke akkurat danseplass i baksetet, som på en buss, sier Vegard Loen. Allikevel er det lett å få med seg jenter på en kjøretur, innrømmer han. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder