MED MAMMA PÅ JOBB: Det hendte at Oda Faremo Lindholm figurerte i det politiske livet, som her, to år gammel, på bistandsminister og mamma Grete Faremos fang under Ap-landsmøtet i 1990. Foto: Dag Bæverfjord VG

Statsrådsdatter ut mot Listhaug: «Jeg lurte aldri på hvorfor ikke mamma hentet i barnehagen»

Oda Faremo Lindholm (27) anklager Sylvi Listhaug (Frp) for å dytte familien foran seg og bruke barna til å slå politisk mynt.

Artikkelen er over tre år gammel

«Som barn av en kvinne som var minister i store deler av min egen barndom (...), kan jeg på generelt plan informere om at det gikk veldig greit».

Det skriver Oda Faremo Lindholm, datteren til eks-statsråd Grete Faremo (Ap), i et innlegg i Dagbladet.

Hun reagerer på at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk ut i VG og sa at hun vurderer å trekke seg fra politikken for å være mer sammen med barna.

Pappa hentet

Det satte en støkk i Listhaug da et barnehagebarn spurte «er det du som er mammaen til Lars?» da hun omsider hentet sønnen, og at sønnen hadde sagt til en venn at «mammaen min er masse på jobben».

– Det er ingen tvil om at slikt fører til at man må tenke gjennom om det faktisk er verdt det. Da må du vurdere om du må gi deg i politikken, sa Listhaug, som er i tenkeboksen om hun vil stille til Stortings-nominasjon.

Har du lest? Carl I. Hagen om mulig Listhaug-exit: Veldig trist

Faremo Lindholm var datter av en minister fra hun var to til åtte år, og fra hun var 19 til 25 år. Samtidig jobbet faren fulltid.

– Det gikk veldig greit. Pappa leverte og hentet i barnehagen, og var sikkert det mange ville ha omtalt som min primæromsorgsperson i min tidlige barndom. Det var null problem. Jeg tenkte aldri: «Hvorfor henter ikke mamma?» Det var ingen som spurte heller, forteller 27-åringen.

I dag er hun økonomisk historiker, forfatter og journalist.

FORFATTER: 27-åringen har markert seg i samfunnsdebatten, særlig med boken «Bullshitfilteret» om utseendepress i offentligheten. Foto: Jørgen Braastad VG

– Kan spre dårlig samvittighet

Ifølge Faremo Lindholm føyer utspillet seg inn i en tendens der politikere som Listhaug, Torbjørn Røe Isaksen (H) og Heikki Holmås (SV) «går til avisen med familiespørsmål og følelser i stedet for politikk».

I Dagbladet-innlegget anklager hun dem for å bruke familien til å «slå politisk mynt» og «dytte familien foran seg», og ber dem legge fra seg «elitestresset». 27-åringen mener dette avpolitiserer samfunnet, og frykter det kan gi negative ringvirkninger.

– Det uheldige er at de fremstår som blinde for egne privilegier. Det er veldig synd hvis det sitter yrkesaktive foreldre rundt om i landet og får dårlig samvittighet over at de enten ikke kan eller vil ta samme type valg som dem.

VG har vært i kontakt med Justisdepartementet, som er kjent med innlegget og kritikken. Vi får opplyst at Listhaug er på ferie i USA og ikke tilgjengelig for en kommentar.

Listhaug får støtte: Abid Raja (V) backer henne, det samme gjør Knut Arild Hareide (KrF)

PÅ PREMIERE: Faremo Lindholm som tolvåring sammen med moren på på premiere til «På ville veier» på Chateau Neuf i Oslo i 2000. Foto: Anne Næss VG

Den perfekte familie

Faremo Lindholm stiller seg videre tvilende til om det å gi seg i politikken – eller jobben – gir lykkeligere barn.

– Det er litt overvurdert hvor vanvittig vanskelig det skal være å kombinere to barn og to foreldre. Den nye foreldregenerasjonen har kanskje usunne forventninger til hvor sømløst det skal være å være foreldre. Det er ikke et mål i seg selv at en barndom skal være fullstendig blottet for savn, vanskelige følelser og konflikt, og at mamma og pappa skal være tilgjengelige hele tiden. Det er en uoppnåelig gullstandard for foreldreskap.

– Listhaug sier at barna nå er så store at de kan få med seg hetsen hun blir utsatt for. Er det en legitim grunn til å trappe ned?

– Jeg skjønner poenget, men jeg hadde også en mor som var justisminister med ansvar for asylpolitikk som fikk vanvittig mye hets. Folk evnet å skille meg fra min mor, men det hendte jo at jeg var bekymret for henne. Vi måtte ha politieskorte, svarer hun.

Les også: Mamma-debatt ødela for Storbritannias statsministerkandidat

Lengter til kjøkkenbenken

– Kan det være at barna brukes som en unnskyldning for at politikerne egentlig vil gjøre noe helt annet?

– Det vet jeg ikke. Og det kan hende at disse barna har omsorgsbehov jeg ikke kjenner til. Men jeg syns på et generelt plan at det er ugreit når politikere begrunner yrkesendringer med familiehensyn, implisitt at barna ikke orker det. For de er hovedsakelig kjempepriviligerte folk med langt større fleksibilitet enn mange andre foreldre og yrkesgrupper, understreker Faremo Lindholm.

Hun har fått mye respons på innlegget, og sier at fleste takker henne for å friskmelde den arbeidende mor.

Husker du? Spekter-sjefen mener karrierekvinnen døde med Tårnfrid

– De siste årene har det vært mye fokus på disse stakkars barna som lider under å ha to foreldre i full jobb. Curling-generasjonen dyrker kjernefamilien og de gamle kjønnsrollene, og sender kvinner tilbake til kjøkkenbenken og cupcakes, mener hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder