FORNØYD: Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad (til høyre), er enig vurderingene som er gjort i politianalysen. Her fotografert sammen med Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: JAN PETTER LYNAU

Politianalysen: Enige om behov for endringer

(VG Nett) Samtlige av de politiske partiene og politiorganisasjonene er enig med Politianalyseutvalget i at det er behov for store endringer av norsk politi.

 • Tom Bakkeli
 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over syv år gammel


- Det er riktig som utvalget påpeker, at det ligger et forbedringspotensial i politiet. Vi er profesjonelle nok til å se kritikken som konstruktiv, og vi er klar til å samarbeide for å få et best mulig politi. Men av respekt for det grundige arbeidet utvalget har gjort, vil vi bruke tid til å fordøye forslagene, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

BAKGRUNN: Sjokkfunn om politiet i ny rapport

- Det er åpenbart behov for endringer, mener Norges Politilederlag som organiserer politimestre, lensmenn og andre ledere på regionsnivå i Norge. Synet deles også av Politiets Fellesforbund og justispolitikere fra høyre til venstre.

Leder Jonny Nauste i Politilederforbundet mener politianalysen gir et riktig bilde av dagens politi. Han roser spesielt at utvalget ønsker å gi politidirektøren, i dette tilfelle Odd Reidar Humlegård, økte fullmakter og styringsverktøy.

- Vi er imidlertid usikre på om det er riktig å fjerne sivil rettspleie- og forvaltningsoppgavene fra politiet. Disse oppgavene gir politiet bred kontaktflate og bevarer det sivile preget, sier Nauste.

FØLER SEG SOM EN VINNER: Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp). Foto: NTB SCANPIX


Fremskrittspartiet føler seg langt på vei som en vinner etter at politianalysen ble lagt frem. Årsaken er at utvalget har støttet dem fullt ut i at det må innføres en regionsmodell med seks politidistrikter.

- Men rapporten er også en totalslakt av norsk politi, hvordan de har jobbet og brukt sine ressurser, sier justispolitisk talsmann Hans Frode Kielland Asmyhr.

- Historisk

Han mener det er nødvendig å handle raskt - og før 1. oktober da høringsfristen utløper.

- Vi er allerede langt på overtid. Frp er klare for å starte en konstruktiv debatt om fremtiden og skal være en garantist, uansett i hvilken posisjon vi kommer i etter valget, for å få et godt politi.

- Hva skuffer deg i rapporten?

- Jeg hadde forventet en mer kritisk holdning til Politidirektoratets rolle; at det ikke er stilt spørsmål til den byråkratiske rollen de har spilt. Vi ønsker å fjerne hele direktoratet og blir det seks politidistrikter kan de overta mye av arbeidsoppgavene.

- Hva mener dere om analysen?

- Den er meget god, totalt sett, ja, nærmest et historisk dokument som er en nyskapning hva gjelder forvaltningsansvaret, sier Asmyhr.

- Ikke en diskusjon om ansvar

Nestleder i justiskomiteen, Jan Bøhler (Ap), deler oppfatningen om at politianalysen er overbevisende i sitt innhold - og viktig for fremtiden.

- Jeg håper vi alle nå kan ta over den situasjon som beskrives og at vi er i stand til å tenke nytt; det er viktig at vi kommer videre og ikke får en diskusjon om ansvar og hva som ikke er gjort.

Bøhler røper også et annet hjertebarn han har, nemlig at politidirektøren heretter får lov til å ansette den politimester og leder han vil ha.

At dette skjer i Kongen i Statsråd bidrar til å gi toppsjefene i politiet et vern de ikke bør ha i dagens samfunn.

- Ordningen henger igjen etter det gamle embetsveldet, og det trenger vi ikke lenger, legger han til.

Mer om

 1. Politiet

Flere artikler

 1. Advarer mot å fjerne politiets sivile oppgaver

 2. Politilederne går for kutt - men vil ha minst 10 distrikter

 3. Riksadvokaten kritiserer politianalysen

 4. Politiforbundet har ingen mening om antall politidistrikter

 5. Får 50 prosent mindre ut av hver ansatt

Fra andre aviser

 1. Politidirektøren vil kutte til seks politidistrikt

  Bergens Tidende
 2. - Har forlatt politiprinsipper

  Bergens Tidende
 3. Frykter et hardere politi

  Bergens Tidende
 4. Støtter kutt i Politi-Norge

  Bergens Tidende
 5. Tidligere hovedtillitsvalgt mener 22. juli-rapporten er blitt misbrukt

  Aftenposten
 6. Langt frem

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no