Her reddes Pelen (20) i siste liten

BERGEN (VG) Sekunder før båten er i ferd med å synke, reddes den unge mannen av et tyrkisk redningshelikopter. De andre som var i båten, skal alle ha druknet.

Artikkelen er over fire år gammel

En dramatisk video av redningsaksjonen i Egeerhavet viser hvordan mannen - som er identifisert som syriske Pelen (20) - klamrer seg fast til båtvraket mens han venter på å bli reddet av den tyrkiske kystvakten. Ifølge nyhetsbyrået Storyfull skal hendelsen ha funnet sted ved Edremit i Balikesir-provinsen mandag denne uken.

Få oversikt: Slik reiser flyktningene til Europa

Ifølge opplysninger som gis i videoen, var det 34 personer ombord i båten, som skal ha hatt kurs for den greske øya Lesbos. 27 personer skal ha druknet, deriblant elleve barn, og seks personer skal fortsatt være savnet.

REDDET: Her blir den unge mannen - identifisert som syriske Pelen (20) - reddet av den tyrkiske kystvakten sist mandag. 27 personer som var ombord i båten, skal ha druknet. Foto: , Reuters

409 har druknet hittil i år

Ifølge International Organization for Migration (IOM), har 409 mennesker druknet på flukten over Middelhavet hittil i år. Den tyrkiske kystvakten flyr daglig på patruljeoppdrag i området og oppdager stadig forliste farkoster med flyktninger.

Mandag uttalte Tysklands statsminister Angela Merkel at forsvarsministermøtet i NATO som nå pågår i Brussel skal brukes til å diskutere i hvilken grad NATO kan bistå i overvåkingen på sjøen og støtte EUs grensebyrå Frontex og tyrkisk kystvakt.

På Egeerhavet: Møt Norges livreddere i flyktningkrisen

Uttalelsen falt etter et møte med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu i Ankara.

FILMET REDNINGSAKSJON: I en dramatisk video, publisert i Washington Post og britiske The Telegraph, reddes mannen som skal være identifisert som syriske Pelen (20). Foto: , AFP

Kamp mot menneskesmugling

– Vi er enige om å kjempe mot menneskesmugling, sa Davutoglu, ifølge NTB.

Bakteppet for Merkels besøk i Ankara er en ny, vanskelig situasjon langs Tyrkias grense mot Syria. Der står rundt 30.000 syriske flyktninger etter en militær storoffensiv som det syriske regimet og Russland står bak.

FAREFULL FERD: 409 båtflyktninger har druknet på ferden over Middelhavet hittil i år, melder International Organisation for Migration. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG Foto: Espen Rasmussen , VG

Tyrkia har allerede tatt imot rundt 2,5 millioner syriske flyktninger, og Davutoglu understreker at Tyrkia ikke kan bære ansvaret for flyktningkrisen alene. Han sier likevel flyktningene kommer til å få krysse grensen om det blir «nødvendig».

Bildespesial: Redningsskøyta i Egeerhavet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder