INGEN LEDER: Morgenflyet fra Bardufoss til Gardermoen ble 57 minutter forsinket da flygelederen ikke våknet i tide. Foto: Mona Langset VG

Flygeleder forsov seg – fly fra Bardufoss nesten en time forsinket

Over høyttaleranlegget spurte kabinsjefen spøkefullt om noen av passasjerene hadde telefonnummeret til flygelederen, slik at de kunne ringe og vekke han.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var ment som en spøk og ble mottatt med humring og latter. Dessverre hadde ingen nummeret til flygelederen, forteller kabinsjef Christopher Thaulow-Landmark til VG.

Har skjedd før: Forsinket til Amsterdam

Dermed fikk heller ikke Norwegian-flyet fra Bardufoss til Gardermoen tatt av i tråd med tidsskjema. Flyet skulle etter planen lande i Oslo klokken 8.30, men på grunn av forsovelsen landet det ikke før klokken 9.27.

– Sånt skal selvsagt ikke skje. Det er bare å beklage til alle de berørte passasjerene, sier pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor.

Kabinsjef Thaulow-Landmark forteller at også Norwegian har stor medfølelse med passasjerene.

Mistet neste fly

Det forsinkede flyet er av typen Boeing 737-800 og har 186 seter. Ifølge passasjer Alexander Fjeldstad (35) var flyet omtrent halvfullt.

Les også: Full canadisk pilot besvimte i cockpit

For Fjeldstads del førte forsinkelsen til at han mistet flyet sitt videre fra Gardermoen til Værnes, dit han skal reise for å hente en bil.

– Jeg hadde håpet å være hjemme innen midnatt, men nå ser det vel litt stygt ut, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Flere årsaker til forsinkelsen

Vangstein i Avinor forteller at flygelederens forsovelse i utgangspunktet gjorde flyet 24 minutter forsinket, men at flere faktorer forverret situasjonen.

– På grunn av tåke på Gardermoen må flyene holde større avstand ved landing, og da mistet flyet også sin plass i køen. I tillegg måtte flyet av-ises før avgang, forklarer Vangstein.

Ukjent årsak: Vinduet på SAS-fly sprakk under mellomlanding

Han understreker at det er snakk om en menneskelig svikt, men sier likevel at de interne rutinene vil gjennomgås som følge av forsovelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder