INGEN LEDER: Morgenflyet fra Bardufoss til Gardermoen ble 57 minutter forsinket da flygelederen ikke våknet i tide. Foto: Mona Langset VG

Flygeleder forsov seg – fly fra Bardufoss nesten en time forsinket

Over høyttaleranlegget spurte kabinsjefen spøkefullt om noen av passasjerene hadde telefonnummeret til flygelederen, slik at de kunne ringe og vekke han.

– Det var ment som en spøk og ble mottatt med humring og latter. Dessverre hadde ingen nummeret til flygelederen, forteller kabinsjef Christopher Thaulow-Landmark til VG.

Har skjedd før: Forsinket til Amsterdam

Dermed fikk heller ikke Norwegian-flyet fra Bardufoss til Gardermoen tatt av i tråd med tidsskjema. Flyet skulle etter planen lande i Oslo klokken 8.30, men på grunn av forsovelsen landet det ikke før klokken 9.27.

– Sånt skal selvsagt ikke skje. Det er bare å beklage til alle de berørte passasjerene, sier pressetalsmann Lasse Vangstein i Avinor.

Kabinsjef Thaulow-Landmark forteller at også Norwegian har stor medfølelse med passasjerene.

Mistet neste fly

Det forsinkede flyet er av typen Boeing 737-800 og har 186 seter. Ifølge passasjer Alexander Fjeldstad (35) var flyet omtrent halvfullt.

Les også: Full canadisk pilot besvimte i cockpit

For Fjeldstads del førte forsinkelsen til at han mistet flyet sitt videre fra Gardermoen til Værnes, dit han skal reise for å hente en bil.

– Jeg hadde håpet å være hjemme innen midnatt, men nå ser det vel litt stygt ut, sier han.

Saken fortsetter under videoen.

Flere årsaker til forsinkelsen

Vangstein i Avinor forteller at flygelederens forsovelse i utgangspunktet gjorde flyet 24 minutter forsinket, men at flere faktorer forverret situasjonen.

– På grunn av tåke på Gardermoen må flyene holde større avstand ved landing, og da mistet flyet også sin plass i køen. I tillegg måtte flyet av-ises før avgang, forklarer Vangstein.

Ukjent årsak: Vinduet på SAS-fly sprakk under mellomlanding

Han understreker at det er snakk om en menneskelig svikt, men sier likevel at de interne rutinene vil gjennomgås som følge av forsovelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder