Støre er regjeringens rikeste

(VG Nett) I en sak fra NTB publisert på VG Nett tidligere i dag, kom det frem at utenriksministeren hadde et hopp i formuen på 30 millioner fra 2008 til 2009.

Ole N. Olsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det har vist seg å bero på en ligningsfeil. Da ligningen for 2008 ble offentliggjort i fjor, viste den nemlig i første omgang at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde 11 millioner kroner i formue.

Sjekk de nye skattelistene her!

- Den sammenligningen som ble gjort med fjorårets ligning er ikke korrekt, sier UD-rådgiver Tarjei Skirbekk til VG Nett.

Skirbekk forteller at utenriksministeren umiddelbart tok kontakt med sin revisor for å rette opp i ligningen, da han ble klar over feilen.

Formuen har blitt mindre

- Utenriksministeren visste grovtallet for hvor stor formuen var. Men formuen forvaltes av revisor og da Støre ble oppmerksom på feilen, ringte han til revisoren og gjorde ham oppmerksom på dette. Revisoren fikk da meldt det inn med en gang, sier Skirbekk.

Etter dette ble Støre oppført med en formue på 40 millioner på 2008-ligningen.

Det gjør utenriksminister Støre til den rikeste statsråden. Også i år slår han fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) med god margin. Hun står oppført med en formue på 19,6 millioner kroner. Støre hadde ifølge årets ligning over 39 millioner kroner «på bok».

Formuen har riktignok endret seg fra 2008 til 2009, men den har bare minket med beskjedne 670 000 og altså ikke steget med nesten 30 millioner.

Hva mener du om offentliggjøring av skattelistene? Si din mening .

Navarsete-formue

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har til sammenligning null kroner i formue og en inntekt på 1.280.739 kroner. Dermed tjener han mer enn regjeringskolleger og partilederne Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp), men mindre enn Støre og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Les også: - Skattelister kan være lovbrudd

Navarsete er på sin side den av partiledere her i landet som har størst formue, på 1.066.303 kroner.

Av partilederne passerte både Stoltenberg, Navarsete, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg millionen i skattbar inntekt i 2009.

Les også: Seks milliardærer hadde null i inntekt

Hanekamhaug fattigst

Stortingets rikeste er ifølge TV 2 Høyres Nikolai Astrup. 32-åringen hadde en skattbar formue på nesten 194 millioner kroner i 2009. Fradragene ser ut til å ha vært på partiets energi- og miljøpolitiske talsmanns side, for i inntekt står han oppført i ligningen med null kroner.

Reelt sett fattigst er det likevel grunn til å tro at Stortingets yngste var. Frps Mette Hanekamhaug (23) hadde ifølge 2009-ligningen en inntekt på 161.043 kroner, skriver Nettavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder