MED FLY TIL RUSSLAND: Det vurderes nå om alle flyktningene som er arrestert av politiet bli flydd enten til Murmansk eller Moskva i nær fremtid. Foto: Helge Mikalsen , VG

Vurderer å fly asylsøkere til Murmansk eller Moskva

De 82 asylsøkerne som oppholder seg ved Finnmark ankomstsenter blir sannsynligvis ikke returnert i dag

 • Anita Bakk Henriksen
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Det kan bli aktuelt å returnere med fly til Murmansk eller Moskva dersom Russiske myndigheter aksepterer det, sier kommunikasjonsleder Arild Strømmen i Politiets utlendingsenhet.

Så vidt VG kjenner til vil ikke dette skje i løpet av lørdagen.

– Vi avventer avklaring fra Russisk side om de klar for å ta imot flyktningene, men det blir sannsynligvis ikke returer i da, sier Strømmen.

Henter ikke ut kirkeasylanter lørdag

Lørdag formiddag begynte det å svirre rykter om at politiet var på vei til å hente ut de tre kirkeasylantene som fredag reiste fra Vestleiren utenfor Kirkenes og inn til Sør-Varanger kirke i Kirkenes sentrum.

Sogneprest Stig Kårstad dro derfor ned til kirken, der han kunne bekrefte at det kun dreide seg om rykter.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt sa tidligere lørdag at det ikke ville bli aktuelt å hente ut noen i dag.

­Etter å ha vært inne i kirken kom Kårstad ut for å snakke med pressen. Han beskriver stemningen inne i kirken som relativt god, men kirkeasylantene selv hadde ikke stått opp.

På spørsmål om hva kirken vil gjøre om politiet skulle komme for å hente dem, svarer presten at det for han er en veldig «tenkt situasjon».

– Vi har en god dialog med politiet. Vi har snakket om hva vil gjøre om det skulle skje og det får vi se på. Jeg kan ikke si noe om det, det får bli opp til hver enkelt. Men det er ingen av oss som kan pålegge noen noe her. Likevel gjelder norsk lov inne i kirka, det er vi klar på, sier Kårstad.

Sogneprest Stig Kåfjord sier at stemningen inne i kirken er relativt god lørdag, og at ryktene om utsendelse i dag ikke stemmer. Foto: Helge Mikalsen , VG

Føler seg dårlig behandlet

Utsendelsen av asylsøkere over Storskog har skapt heftig debatt den siste tiden.

Politiets utlendingsenhet pågrepet fredag 82 personer som oppholder seg på asylsenteret i Kirkenes.

Pressen får ikke bevege seg nærmere enn 30 meter til porten som markerer inngangspartiet til asylmottaket.

Fredag uttrykte asylantene stor frustrasjon over situasjonen de nå opplever, og ropte til de fremøtte journalistene at de følte seg behandlet som dyr.

– Vi gikk til pågripelse av de 82 personene som nå oppholder seg ved Ankomstsenter Finnmark. Bakgrunnen er at PU anser at det foreligger en unndragelsesfare. Dette innebærer et visst vakthold, og at personene må holde seg innenfor Ankomstsenter Finnmark, sa avdelingsleder for Juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold VG fredag.

Dramatikk rundt deportering

Torsdag morgen var det nemlig mye som tydet på at flere asylsøkere ved ankomstsenteret i Kirkenes skulle sendes ut av landet.

Planene om deportasjon endte imidlertid i stor dramatikk: En syrisk småbarnsfamilie ble pågrepet da de forsøkte å kjøre fra politiet, mens tre andre asylsøkere kom seg unna og har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke.

I tillegg ble asylsjåførene Merete Eriksson, Eirik Nilsen og Merete Nordhus pågrepet av politiet da de forsøkte å kjøre bort asylsøkerne fra mottaket.

Flere artikler

 1. Alle asylsøkerne på Kirkenes-senter pågrepet

 2. Russland stanser asyl-returer over Storskog

 3. Politiet bruker Krekar-paragraf i Kirkenes

 4. Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket: - Kunne ikke sitte og se på

 5. Buss med avviste asylsøkere passerte grensen til Russland

Fra andre aviser

 1. Politiet utelukker ikke aksjon mot kirkeasylanter i Kirkenes

  Bergens Tidende
 2. Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

  Aftenposten
 3. Politiet fjerner restriksjoner for asylsøkere

  Aftenposten
 4. Politiet: Personellmangel på russisk side stanset utsendninger

  Aftenposten
 5. Vil vurdere å returnere asylsøkere med fly til Murmansk eller Moskva

  Aftenposten
 6. Skarpe reaksjoner på at regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder