BUDSJETTPLASK: Prisen på stupetårnet på Koigen i Hamar kommune gjør alt annet enn å stupe. Foto: ELI J. HAUGEN, HAMAR ARBEIDERBLAD

Fem-metern blir ti ganger så dyr

Det nye stupetårnet i Hamar skulle egentlig kostet 1,5 millioner kroner. Nå er prislappen på 14, 8 millioner kroner.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Stupeanlegget som nå bygges i Mjøsa på Koigen i Hamar kommune er blitt betraktelig mye dyrere enn først antatt: Kommunen må hoppe i det med begge beina - og punge ut ti ganger så mye som først budsjettert og vedtatt.

Det er Hamar Arbeiderblad som i dag omtaler prisøkningen. Formannskapet i kommunen ble orientert om stupe-status i et møte onsdag formiddag. Siste nytt er en kostnadsøkning på 900.000 kroner.

Ordfører Morten Aspeli (Ap) i Hamar kommune. Foto: NTB SCANPIX

- Dette er pinlig overfor befolkningen, sier ordfører Morten Aspeli (Ap) til avisen.

Bygger større anlegg

- Det anlegget som var kalkulert til 1,5 millioner kroner var bare et stupetårn. Nå bygger vi et stupe- og badeanlegg, som er en flytende konstruksjon som følger vannstanden opp og ned, og sørger for at det til enhver tid er tilstrekkelig stupehøyde. Vi syntes det ble en mer helthetlig løsning, sier prosjektsjef Ole Jonny Eriksen i Hamar kommune til VG.

Ordføreren forklarer at begrunnelsen for at stupetårnet ble et stupeanlegg, og dermed dyrere, er det flotte området det bygges på.

- Vi mente et stupeanlegg ville løfte området enda mer enn et enkelt stupetårn, sier Aspeli til VG.

Eriksen innrømmer imidlertid at kommunen likevel har hatt en del uforutsette kostnader:

- Forhold knyttet til flom og vannstand i Mjøsa gjorde at vi måtte legge ut anlegget på vann langt tidligere enn vi hadde regnet med. Det ble derfor mer montering ute på vannet enn hva vi først antok, og bevegelsen fører til mer sårbare forhold for de som jobber, forklarer han.

Forsinket plask

Og ikke bare blir det dyrere, stupeanlegget blir også forsinket.

Først i september, når folk flest er ferdige med ferie og bading, står stupetårnet, som ble vedtatt bygd i 2009, ferdig.

Planen var at badegjestene skulle få mulighet til å hoppe i havet allerede i sommer.

- Det har oppstått forhold underveis som har gjort at vi måtte legge om arbeidsmetodikken, forklarer prosjektlederen.

Ordføreren synes det er svært beklagelig at anlegget ikke står ferdig til avtalt tid, og at prisen har økt ut over opprinnelig pris på det vedtatte anlegget.

- Jeg har vært veldig tydelig på at det er uakseptabelt at et prosjekt ikke er bygget innenfor tidsrammen. Nå hadde vi den fineste sommeren i landet i år, og da er det beklagelig at Hamar-innbyggerne ikke får bruke det flotte anlegget, sier Aspeli.

- Kommer du selv til å hoppe fra timeteren?

- Det blir bare fem meter høyt, men jeg kommer ikke til å hoppe fra det. Jeg er ikke noe badenymfe, for å si det sånn, svarer Aspeli.

Det vil bli foretatt en revisjon for å se hvem som til slutt ender opp med ekstrakostnaden. Ifølge Eriksen og Aspeli er det ennå ikke sikkert om det er kommunen som må bla opp nesten en million kroner for å betale de uforutsette kostnadene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder