Skulle skryte av fraværsvedtak - endte med bildeblemme

FRAVÆRSKONGEN: Arbeiderparti-nestleder Trond Giske, her med under en kaffepause på NHOs årskonferanse. Foto: Terje Bringedal VG

Trond Giske er Stortingets skole-fraværskonge

Trond Giske sier nei til regjeringens nye fraværsgrense, fordi han mener den er for streng. Selv har Giske et fravær på Stortinget på over 20 prosent.

  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

– Etter denne uken hvor Giske har snakket om at vi ikke tar fravær på alvor, så er det avslørende å se at han er fraværskongen i utdanningskomiteen. Jeg forstår jo nå hvorfor Giske, med over 20 prosent fravær, syntes vår 10 prosentgrense var for lav, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp).

Denne uken avgjorde Arbeiderpartiet skjebnen for Høyre/Frp-regjeringens forslag om å innføre en maksgrense for fravær for elevene i den videregående skolen. Forslaget innebar at elevene ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær.

Giske ønsket fraværsgrense

Arbeiderpartiet mente den grensen var for rigid og bestemte seg onsdag for å støtte og gi flertall for et forslag fra SV som stanser innføringen av fraværsgrensen regjeringen ønsker seg.

Spillet i kulissene: Høyre sa ja til fraværs-løsningen Ap pekte på

VILLE BLI STRENGE-TORBJØRN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Frode Hansen VG

Men nå kan nye opplysninger kaste lys over hvorfor Ap mener 10 prosentgrensen er for streng:

Fraværsstatistikk fra Stortinget viser nemlig at den representanten i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité som har det høyeste fraværet det siste året, er nettopp Aps nestleder: Trond Giske.

– Det finnes ingen arbeidsplass hvor man kan komme og gå som man vil, skolen må forberede elevene på virkeligheten i arbeidslivet, sa Giske til Klassekampen 5. juni i fjor.

Men nå viser altså tallene fra Stortinget at Giske knuser regjeringens fraværsgrense. Giske har et fravær fra komiteen på hele 22,5 prosent.

Nekter for å være skulkekonge

Han avviser alle beskyldninger om skulk, og forklarer fraværet sitt slik til VG:

«Meldingsboken viser at det er gode grunner for fraværet. En debatt i stortingssalen, to sentralstyremøter, og fire debatter og foredrag som Ap-nestleder. Det er derfor Arbeiderpartiet er for fornuftige fraværsregler. Vi er fem Ap-medlemmer i komiteen, så våre standpunkter blir alltid godt ivaretatt» skriver Giske i en e-post til VG, og tilføyer:

«Personangrep fra Frp og Høyre er alltid et godt tegn, det tyder på at de er på defensiven. Det er en veletablert ordning at stortingsrepresentanter har gyldig fravær ved oppdrag utenfor Stortinget. Det gjelder, som oversikten viser, alle partier. Det skulle bare mangle at vi ikke stiller opp på møter med folk utenfor Stortinget og Oslo. Hvis Frp vil innføre en stivbent 10 prosents grense også for dette, ville det ramme mange folks møter med oss på Stortinget, slik en stivbent 10 prosents regel i skolen ville rammet tusenvis av elever».

STORTINGETS YNGSTE: Sivert Bjørnstad (25), her sammen med Stortingets eldste representant - Svein Flåtten (71) fra Høyre. Foto: Therese Alice Sanne VG

Kan bli fraværsgrense likevel: Høyre bruker tekst fra Giske-bok i nytt fraværs-forslag

Bjørnstad fra Frp, som ikke har hatt ett eneste fravær, er ikke imponert over Aps skolepolitiske talsperson og nestleder og lekser opp for Giske:

– Det er jo rart at han som leder komiteen og skal gå foran som et skoleeksempel, er den av oss som har det høyeste fraværet. Spesielt er det synd at han har så høyt fravær fra komitéarbeidet, som jo er noe av det viktigste vi gjør på Stortinget, sier Bjørnstad. Han er fra samme fylke som Giske: Sør-Trøndelag.

Giske fikk rektor-kjeft

Bjørnstad stiller også spørsmålstegn ved om Giske ville fått nedsatt oppførselskarakter, dersom Stortinget hadde hatt dette.

– Det er egentlig ingen overraskelse at Giske ikke viser stor respekt for skolen. Vi husker jo godt episoden fra valgkampen, da Giske fikk kjeft fra en rektor fordi han ikke fulgte med på et foredrag mens han var på valgkampbesøk på en skole, sier Bjørnstad.

Frp-politikeren referer til at Giske i august i fjor ble irettesatt av rektoren ved Molde videregående skole, fordi han var svært opptatt med sin egen mobiltelefon under et foredrag på skolen.

Les saken: Rektor følger seg brukt av Trond Giske

Her er Giske Facebook-tabbe

Men også denne uken har Giske havnet i en ny kontrovers om seg selv. Da det ble klart at Aps stortingsgruppe sa nei til regjeringens fraværsgrense la Giske ut et bilde på sin Facebook-side fulgt av teksten «Godt oppmøte og lite fravær da Aps gruppe behandlet fraværsregler».

Problemet er bare at på bildet står rundt halvparten av stolene tomme.

Se bildet her:

GODT OPPMØTE OG LITE FRAVÆR?: Bildet er fra Aps gruppemøte på onsdag, ifølge Trond Giske på Facebook. Foto: Trond Giske

Etter at VG konfronterte Giske med de tomme stolene sendte han denne tekstmeldingen til VG torsdag:

«Gjør bare oppmerksom på at bildet ikke var tatt under selve gruppemøtet, men under et seminar om EØS-avtalen. En slags frivillig leksehjelp. :-)», skrev Giske.

Les også

Mer om

  1. Skole og utdanning
  2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Ap sier nei til Strenge-Torbjørns fraværsgrense

  2. Innfører nye fraværsregler allerede til skolestart

  3. Høyre bruker tekst fra Giske-bok i nytt forslag om fraværsgrense

  4. Mot nederlag for kunnskapsministeren: Omstridt fraværsgrense kan ryke i tolvte time

  5. SV-Lysbakken: – Røe Isaksen ryker på nederlag fordi han ikke lytter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder