97 000 I ÅR: Så langt i år har over 97 000 flyktninger og migranter kommet til Italia over Middelhavet. Dette bildet viser en båt som venter på redningsskipet Aquarius mellom Libya og Italia. Foto: Angelos Tzortzinis AFP

Italia ber Norge slutte å sende asylsøkere tilbake dit: – Urettferdig

Italienske myndigheter sier til VG at det er totalt urettferdig at asylsøkere sendes fra andre europeiske land og tilbake til Italia.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Norge har i år sendt 57 asylsøkere tilbake til Italia etter den såkalte Dublin-avtalen. Den sier at asylsøkere skal registreres og få asylsøknaden sin behandlet i det landet de først kom til.

Naturlig nok, når smuglerrutene går over Middelhavet, blir det landet ofte Italia eller Hellas.

– Reglene er totalt urettferdige og vi kjemper for å få endret dem. At det første landet asylsøkere kommer til er ansvarlige for dem, når vi har disse båtene over Middelhavet, er totalt urettferdig og er et utdatert system, sier Sandro Gozi, som er statssekretær for Italias statsminister, med ansvaret for europeiske saker.

– Dublin-avtalen er fullstendig utilstrekkelig og utdatert, sier han til VG.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv VGs superenkle valgomat

Ber Norge slutte med Italia-returene

Når en asylsøker kommer til Italia, blir registrert der og så reiser til Norge, vil Norge sende asylsøkeren tilbake igjen. Totalt i år har Norge sendt 277 asylsøkere til det landet de først kom til. Italia er det landet Norge har sendt flest til, etterfulgt av Sverige og Tyskland.

Italienske myndigheter er klare på at de mener Norge bør slutte å sende såkalte «Dublin-asylsøkere» tilbake til Italia.

– Suverenitetsklausulen i Dublin-avtalen betyr at selv om du kan sende asylsøkere tilbake til Italia, kan du også velge å selv behandle søknaden. Norge er ikke forpliktet til å sende asylsøkerne tilbake til Italia, men kan gjøre det om de ønsker, sier Gozi.

– Vi ønsker at alle land nå bruker suverenitetsklausulen, for det vil være en måte å gjøre Dublin-avtalen mer rettferdig og effektiv på, understreker Gozi.

Listhaug: Det er uaktuelt

SIER NEI: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det er på tide at landene som er medlem av EU stiller opp for Italia, før Norge skal bidra mer. Foto: Klaudia Lech VG

Italienske myndigheter vinner ikke gehør for dette hos den norske regjeringen. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det ikke er aktuelt å slutte med disse returene til Italia.

– Nei. Det er uaktuelt. EU og Italia må heller sikre grensene og stoppe fergetrafikken av økonomiske migranter over Middelhavet og opprette asylmottak i Nord-Afrika, sier Listhaug VG.

Aps innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås sier til VG at de heller ikke ser grunnlag for å stoppe Dublin-returer til Italia.

UDI-sjefen: Italia har en migrasjonskrise, ikke en flyktningkrise

Italias strategi for å stoppe strømmen

Gozi opplyser at deres strategi for å stoppe strømmen er tredelt. Å kjempe mot menneskesmuglerne, å øke samarbeidet med Libya og å relokalisere asylsøkere innad i Europa. På det tredje punktet har Italia møtt stor motstand fra blant annet Polen og Ungarn, som har sagt nei til å ta imot asylsøkere fra Italia.

Gozi sier mottakssenter i Libya er en god idé, men at sikkerhetssituasjonen ikke er god nok nå.

97.376 personer har ifølge UNHCR kommet til Italia over Middelhavet i år:

– Vi må identifisere et område i Libya som er stabilt nok og utvikle et mottak som møter internasjonale standarder, respekterer internasjonale lover for asyl og migrasjon. Vi tror at dette er noe som kan utvikles, men det vil ta tid, sier Gozi til VG.

Italienske myndigheter har også jobbet med å styrke den libyske kystvakten for å stoppe flere menneskesmuglere.

Listhaug hevder at dersom migranter ser at de kan reise videre dit de vil, hvis de først kommer seg til Italia, kan det føre til at flere reiser over Middelhavet.

– Hvordan mener du at Italia nå skal kunne stoppe trafikken utover det de allerede gjør? Skal de stoppe båtene med makt?

– Det må komme en løsning hvor man returnerer migrantene til Nord-Afrika, i trygge mottakssentre. Det er eneste måte å få bukt med denne asylstrømmen over Middelhavet. Det overveldende flertallet er økonomiske migranter, ikke flyktninger. De har dermed ikke krav på beskyttelse, svarer Listhaug.

Dramatisk økning i 2017: Halvparten av asylbarna må ut når de fyller 18 år

Italia avviser visum-trussel

Dagens Næringsliv skrev i slutten av juli at «den italienske regjeringen vurderer å tillate et stort antall flyktninger å reise fra Italia mot Nord-Europa», noe Listhaug mente ville være uakseptabelt. Gozi avviser at dette er noe Italia vurderer.

– Dette er noe som har blitt nevnt, men det har aldri vært vår regjerings politikk. Det er enkelte i Italia som mener at vi bør gi ut visum som gjør at du kan bevege deg fritt innad i Schengen. Men vi har aldri tatt en slik beslutning og det har aldri vært vår regjerings politikk, sier Gozi.

– Er det noe dere vurderer?

– Nei, for oss er strategien å øke vår innsats i Libya, å få mer innsats fra EU og andre europeiske land på relokalisering, sier Gozi.

Hvor mye skatt må du betale med Ap? Sjekk VGs skattekalkulator!

Les også

 1. Treg Listhaug hisser på seg KrF, Sp og Ap

  Ett år etter at Stortinget vedtok en oppmykning på familiegjenforening, har regjeringen fortsatt ikke innført den.
 2. UDI-sjefen: Italia har en migrasjonskrise, ikke en flyktningkrise

  Italia sliter med å takle rekordhøye ankomster over Middelhavet. UDI-direktør Frode Forfang understreker at de fleste…
 3. Dansk innvandringsminister vil lære av Listhaug: – Norge er helt i front i Europa

  Den danske innvandringsministeren Inger Støjberg er imponert over Norges arbeid for å få folk uten lovlig opphold ut av…
 4. Listhaug oppfordrer til å angi flyktninger som drar til hjemlandet

  Integreringsminister Sylvi Listhaug vil at folk rapporterer om det hvis de merker seg flyktninger som drar på reiser til…
 5. Regjeringen snudde på bosetting, nå har afghanske Omid fått et nytt hjem

  Over 180 enslige mindreårige med midlertidige tillatelser skal nå flyttes fra mottak og ut i en kommune.

Mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Italia
 3. Libya
 4. Innvandring

Flere artikler

 1. Bråstopp i flyktningstrømmen til Italia

 2. Pluss content

  Skal vi bare la dem dø?

 3. 150 migranter nektes adgang til Italia – Erna Solberg vil ikke ta imot

 4. Færre tar sjøveien til Europa

 5. Italia klarer ikke ta i mot flere flyktninger: Skal vi bare la dem dø?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder