Inga Marte Thorkildsen: – Veldig overrasket

FÅR PEPPER: Eldre-byråden Inga Marte Thorkildsen (SV) får kraftig kritikk etter besøk på Manglerudhjemmet. Foto: Frode Hansen VG

Sykehjem klager på eldrebyråd: – Hun var uhøflig, aggressiv og nedlatende

I et krast brev reagerer konsernsjefen i Unicare sterkt på Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsens (SV) oppførsel under statsministerens besøk på Manglerudhjemmet.

Artikkelen er over tre år gammel

Det var 8. september at Erna Solberg (H) besøkte sykehjemmet, som har høstet ros over hele Skandinavia etter sin suksess med pub og spa for sine eldre beboere. VG var til stede under besøket for å snakke med statsministeren.

Men på besøk kom også eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Det var ikke etter planen til Unicare, som driver sykehjemmet.

Ifølge et brev sendt til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ble Inga Marte Thorkildsens ankomst varslet kort tid før besøket. Denne beskjeden kom ikke fra byrådet i Oslo – men fra Statsministerens kontor (SMK).

«Dersom byråden skal komme til oss, bør hun avtale dette på forhånd, med oss i ledelsen», skriver konsernsjef Tom Tidemann i Unicare.

VG på Manglerudhjemmet: Erna om livet etter mamma

BESØKTE BEBOERE: Statsminister Erna Solberg (H) hilste på beboere på Manglerudhjemmet da hun besøkte det i begynnelsen av september. Foto: Trond Solberg VG

– Aggressiv og uhøflig

Han skriver også:

«Byrådens besøk hos oss forløp på ingen måte greit. Vi møtte en aggressiv og uhøflig byråd som brukte Statministerens besøk hos oss til å angripe vår driftsform og våre ansatte og til å fremsette uriktige og udokumenterte påstander om oss».

Videre skriver konsernsjefen at det var en rekke ting han reagerte på under besøket, blant annet:

** «Ved ankomst gikk byråden direkte bort til at daglig leder Hilde Helland og konfronterte henne med hennes i uttalelser i media, og at Thorkildsen var tydelig misfornøyd med disse uttalelsene.»

** «Byråden fremsatte en rekke påstander om Unicare sine eiere og vår drift av sykehjemmene som ikke stemmer. (…)»

** «Thorkildsen inntok en svært aktiv rolle under besøket, og vi opplevde å ikke få ivaretatt statsministerens besøk slik vi ønsket. Thorkildsen trakk stadig oppmerksomheten mot egen person og egen politikk».

** «Thorkildsen hadde en nedlatende og uhøflig holding overfor våre medarbeidere»

** «Jeg opplever også at Thorkildsen ikke var der først og fremst for å se hvordan vi driver, men at hun var like opptatt av å trekke oppmerksomheten mot hvorfor kommunalt drevne sykehjem er bedre.»

Les også: Thorkildsen kjemper for heroinrøykerom i Oslo

– SMK reagerte

Tidemann skriver også at SMK reagerte på Thorkildsens væremåte.

«Statsministerens kontor uttrykte i ettertid av møtet at de også hadde reagert på Thorkildsens fremtreden under besøket».

SMK sier innholdet i brevet får stå for avsenders regning, og statssekretær Sigbjørn Aanes sier følgende til VG:

– Det var et godt og nyttig besøk. Manglerudhjemmet har skapt stort engasjement med måten de ansatte har jobbet for å bedre trivselen og kvaliteten for beboerne.

IKKE INVITERT: Da statministeren besøkte Manglerudhjemmet meldte Thorkildsen sin interesse. Nå reagerer sykehjemmet på hennes oppførsel under oppholdet. Foto: Trond Solberg VG

– Veldig overrasket over brevet

Thorkildsen var ikke tilgjengelig for intervju torsdag kveld. Byrådssekretær Benjamin E. Larsen skriver følgende om brevet, på vegne av Thorkildsen, i en SMS til VG:

– Jeg ble veldig overrasket over brevet. Vi har alltid vært tydelige på at selv om vi er politisk uenige med ledelsen i de kommersielle selskapene, så setter vi stor pris på den jobben deres ansatte gjør for Oslos befolkning. Det ville ikke falle meg inn å være hverken nedlatende eller arrogant overfor medarbeiderne i eldreomsorgen, uansett om de jobber her eller der.

Videre i meldingen står det at hun var opptatt av å høre mest mulig fra de ansatte og fra lederen.

– Jeg ga til og med ekstra skryt for at de har klart dette med et veldig dårlig utgangspunkt, nemlig et bygg som både er gammelt og uhensiktsmessig. Jeg skrev også en egen kommentar på Facebook i etterkant hvor jeg roste de ansatte ved sykehjemmet, og jeg har flere ganger gitt Helland og hennes ansatte ros for både pecha kutcha-foredraget, innkjøp på finn.no og Vålerenga-puben.

Hun innrømmer likevel at det ble en opphetet diskusjon mellom henne og Tidemann.

– Det som derimot er riktig, er at det ble hett mellom Tidemann og meg etter at han avbrøt på en særdeles lite hyggelig måte. Jeg avviste ham, og han marsjerte ut av rommet. Det beklager jeg.

Inga Marte Thorkildsen: – Vi må få opp øynene

– Folk må tro hva de vil

Etter at VG omtalte saken torsdag kveld, la Thorkildsen ut en ytterligere kommentar på Facebook.

– Folk må jo tro hva de vil. Men det kunne ikke falle meg inn å være uhøflig og arrogant overfor de som gir eldre en god avslutning på livet. Jeg håper folk vet at jeg har et sterkt engasjement for eldreomsorgen, og heier på de ansatte som står på, skriver hun.

– Om de er ansatt i det offentlige eller i det private, spiller ingen rolle, de fortjener ros uansett! En direktør i et selskap som nekter å gi innsyn i hva de tar ut i profitt, må imidlertid tåle debatt, skriver Thorkildsen videre.

Johansen: – Selvsagt beklagelig

I sitt svar til konsernsjef Tidemann torsdag skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap):

– Det er vanlig praksis i Oslo kommune at ansvarlig byråd deltar når regjeringen besøker underliggende etater eller private virksomheter som utfører lovpålagte oppgaver på vegne av kommunen. Denne praksisen har vært gjennomført i forståelse med ulike regjeringer over mange år. Det at dere ikke ble varslet i god tid er selvsagt ikke ønskelig, men jeg minner om at statsministerens besøk ikke var varslet før samme dag.

SMK tilbakeviser i en epost til VG at Solbergs besøk ble varslet samme dag. SMK skriver at Oslo kommune ble varslet om statsministerens besøk via Helse- og omsorgsdepartementet 5. september og at det samme dag ble bekreftet fra kommunen at hun var velkommen til å gjøre det.

VG spesial: – Vært mye seksuell trakassering

Johansen legger til at han er lei seg for at Tidemann opplevde å ha ikke ha en god dialog.

– Din opplevelse av besøket er selvsagt beklagelig, men jeg kjenner byråden som en engasjert og oppriktig politiker som er svært opptatt av både brukeres og ansattes hverdag og finner det underlig at det skal ha oppstått en situasjon hvor møtet ikke ble oppfattet som konstruktivt.

– Det har heller ikke vært kanalisert noen misnøye med besøket fra Statsministerens kontor, til byrådsavdelingen eller til meg som byrådsleder, skriver Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder