Her kommer orkanen «Tor»

BERGEN (VG) Her kommer ekstremværet «Tor» – og den verste vinden vil treffe land fra Sogn og Fjordane og nordover.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fire år gammel

Kartgrafikken viser vinden slik modellen mener den blir klokken 16 fredag ettermiddag: Det hvite feltet er vind mellom sterk storm og orkan.

Les også: Venter forsinkelser

Selv inne i fjordbassenget utenfor Bergen kan stormene ødelegge for store verdier. Slippmann Reidar Andersen i Sandviken Motorbåtforening tok affære fredag formiddag:

– Jeg skifter rett og slett tauene i fortøyningene mine. Så vet jeg at det er gode tau som tåler tre ganger båtens vekt. Det kan smelle kraftig her, 60-åringen.

Han har en 20 fots norskprodusert Troll fra 1983 liggende ved flytebryggen. Den tar ham til fine fisketurer i fjordene rundt Bergen:

– Og så skal jeg surre den jollen der, den brukes til å ro ut til seilbåtene i sommerhalvåret. Og så har jeg noen kamerater som har båter her – jeg skal sjekke dem også, sier han.

STORMEN KLOKKEN 16: Her er uværet i gang for fullt. Den verste vinden treffer litt nord på Vestlandet, Hordaland slipper unna med full storm. Foto: Kart: StormGeo ,

Høye bølger

Når vinden står på fra vest, får bølgene et par nautiske mil å bygge seg opp på før de treffer de 35 båtplassene i motorbåtforeningen. Solide flytemoloer ligger forankret utenfor, og det demper det verste:

– Men når vinden er sterk fra ugunstig retning, og vi i tillegg får bølger fra hurtigbåtene som passerer, så kan det smelle kraftig her, forteller han.

Les også: Kan bli like ille som Dagmar

Ekstremværet Tor har mange likhetstrekk med orkanen Nina som raserte Vestlandet 10. januar i fjor: Lavtrykket er like kraftig – og går i nesten samme bane:

FERSKE FORTØYNINGER: Reidar Andersen (60) forsikrer seg om at båten er godt nok fortøyd før ekstremværet Tor. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG Foto: ,

Sørvestlig storm

– Små endringer gjør likevel at vi har håp om noe mindre skadeomfang – blant annet traff orkanen Nina slik at vinden kom vinkelrett på kysten og dermed førte den sterkeste vinden langt inn i fjordarmene. Orkanen Tor har for det meste en sørvestlig vindretning, og da hemmes vinden av fjell og fjorder, forklarer meteorolog Camilla Albertsen i StormGeo.

Hun peker imidlertid på at selv om ekstremværet Tor noen steder nå er dempet fra orkan til sterk storm, så vil folk gjerne ikke merke forskjellen:

Bølger som fjell

– Har vi vind med hastighet 31 meter i sekundet, har vi sterk storm, har vinden 33 meter i sekundet, er det orkan. Forskjellen er altså liten, og begge kan gi vindkast på 150–180 kilometer i timen, som gjerne kan gjøre skaden, påpeker hun.

– Husk også på de veldige bølgene som er ventet – med signifikant bølgehøyde på 12–13 meter på kysten, som kan gi enkeltbølger på nærmere 20 meters høyde, advarer hun.

VINDEN RØSKER: Allerede fredag formiddag røsket det godt i båthavnen i Sandviken. Her slippmann Reidar Andersen i ferd med å sjekke fortøyningene. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Slik blir Tor

Ut fra prognosene ser ekstremværet Tor nå ut til å forløpe slik, bygget på ekstremvarselet og StormGeos egne prognoser:

Klokken 13-16: Sterk kuling fra sørvest øker nå gradvis opp til full storm på kysten av Hordaland, retning fra sørvest. Nord for Stad blåser det nå sørøstlig frisk bris. Nærmere klokken 16 vil det blåse full storm nord i Hordaland. Ekstremvarselet er altså noe dempet for store deler av Hordaland, her varsles det ikke lenger orkan. Nærmere klokken 16 full til sterk storm fra sørvest fra nord i Hordaland til Stad, altså hovedsakelig på kysten av Sogn og Fjordane. Vindkast 35–45 m/s, altså inntil 160 kilometer i timen.

Klokken 16-19: Sterk storm til orkan fra Sogn og Fjordane til Sunnmøre. Sterk vind i fjellene. Vindkast på 35–50 meter per sekund, altså inntil 180 kilometer i timen. Bølgehøyde 12–13 meter signifikant – altså inntil 20 meter høye bølger.

TOR KLOKKEN 19: Slik vil ekstremværet blåse ved 19-tiden. Sterk storm og orkan fra Møre til Trøndelag. Foto: Kart: StormGeo ,

Klokken 19-22: Sterk storm til orkan på kysten av Nordmøre og Sør-Trøndelag. Vindkast inntil 160 kilometer i timen. I Sogn og Fjordane er vindet løyet til liten storm. Høye bølger på kysten.

Klokken 22-01: Nå har stormsenteret beveget seg til havet utenfor Nord-Trøndelag og Helgeland, hvor det vil blåse sterk storm til orkan. Sør for Stad er vinden løyet til kuling. Liten til sterk storm på kysten av Møre og Romsdal. Vindkast inntil 160 kilometer i timen, bølgehøyde på 12–13 meter signifikant, altså inntil 20 meter høye bølger.

ORKAN KLOKKEN 01: Natt til lørdag beveger orkanen seg nordover kysten, her er situasjonen klokken ett. Foto: Kart: StormGeo ,

Klokken 01-04: Sterk storm på kysten av Helgeland, og stormsenteret ser nå ut til å bli liggende her utenfor kysten og lage mye vind her gjennom natten.

STORMSENTER VED LOFOTEN: Slik ligger stormen lørdag morgen klokken 07. Kraftig vind på kysten av Nordland. Foto: Kart: StormGeo ,

Lørdag: Stormsenteret ligger fortsatt og preger været i hele Skandinavia, og vil ligge i havet utenfor Nordland. Her vil det gi liten til sterk storm både utenfor Salten og Lofoten.

– Og nå ser det ut som om Tor blir liggende i dette området gjennom hele helgen – mens det gradvis svekkes. Det vil si at vi også søndag vil ha nokså kraftig vind på kysten, sier meteorolog Camilla Albertsen.

Les også

 1. Ekstremværet «Tor» herjer landet nå

  Ekstremværet «Tor» traff Norge med voldsom kraft fredag ettermiddag. Flere steder holder vinden orkan styrke.
 2. V-cupen på skøyter: Stavanger 29.-31. januar: Tror orkanen gir supertider på isen

  Sprinter Espen Aarnes Hvammen (27) og Norges rekordstore antall løpere i verdenscupen i Stavanger gleder seg over…
 3. Norge forbereder seg på ekstremværet «Tor»

  Oljearbeidere flyttes, flyplassene er i beredskap og meteorologene ber folk holde seg innendørs når ekstremværet…
 4. Sterkere signaler om mer kald vinter: Ny kuldebølge kan vare til påske

  BERGEN (VG) En kraftig storm feier inn over landet i helgen, og kan komme opp i orkan ytterst langs kysten.

Flere artikler

 1. Ekstremværet «Tor» herjer landet nå

 2. Norge forbereder seg på ekstremværet «Tor»

 3. Ekstremværet «Cora» kommer til Møre og Romsdal og Trøndelag

 4. Kraftige vindkast på Vestlandet: – Tak kan blåse av

 5. Ekstremværet «Tor» har satt ny vindrekord

Fra andre aviser

 1. Vestlandet i høyspenn før uværet treffer

  Bergens Tidende
 2. Siste prognose: Sterk storm i Hordaland

  Bergens Tidende
 3. Ekstremværet Tor viser muskler - mer enn 31.000 husstander uten strøm

  Aftenposten
 4. Årets første ekstremvær er varslet: - Det blir absolutt ikke en dag å reise til fjells

  Aftenposten
 5. Lørdag blir det søkkvått og storm

  Bergens Tidende
 6. Klokken tre ligger orkanen rett utenfor Bergen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no