TALL-TRINE: Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til Statsrådssalen i Stortingets tredje etasje, hvor det forhandles videre om statsbudsjettet i dag.
TALL-TRINE: Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til Statsrådssalen i Stortingets tredje etasje, hvor det forhandles videre om statsbudsjettet i dag. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

KrF og Venstre ser ingen løsning i sikte: Hjertesakene ryker i lange budsjett-forhandlinger mandag

INNENRIKS

Mandag startet de fire borgerlige partiene jobben med å gå gjennom budsjettet punkt for punkt: Nå ryker hjertesakene.

Publisert: Oppdatert: 17.11.14 13:14

«Mye gjenstår», «stor avstand» og «vi tar post for post» var de mest brukte begrepene da de fire borgerlige budsjettkameratene kom til statsrådssalen i Stortinget litt før klokka 10 mandag formiddag.

Venstre-leder Trine Skei Grande svarte på vei inn til møtet avvisende på spørsmål om hun kan skimte målstreken:

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror vi har mange dager jobb foran oss før dette kan bli noe.

– I dag skal vi gå løs på punkt for punkt i de ulike budsjettforslagene våre og jobbe oss frem til løsninger, sa Venstre-lederen.

I det som er ventet å bli en lang forhandlingsdag mandag ser de fire parlamentariske lederne for seg å bruke mye tid på detaljerte gjennomganger av alle postene og temaene i budsjettforslaget fra regjeringen, og de alternative forslagene fra KrF og Venstre.

Det er nå hjertesaker må omgjøres til kompromisser og løsninger alle partiene kan leve best mulig med.

Kom mer penger søndag

Etter en tre dager lang pause ble det antydet en viss fremdrift i forhandlingene søndag kveld.

Den to timer lange økta ble da avsluttet med at Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik opplyste at det var lagt nye penger på bordet – uten å si om det var mer oljepenger eller om regjeringspartiene hadde gått med på å kutte i egne utgiftsposter.

Frem til søndagens møte hadde ikke regjeringspartiene lagt en eneste ekstra oljekrone på forhandlingsbordet.

- Ikke kommet betydelig nærmere

Nye penger til tross. Mandag morgen gikk KrF-leder Knut Arild Hareide langt i å antyde at han ikke er tilfredsstilt.

– Den summen som ligger på bordet er ikke på det nivået KrF og Venstre mener det bør være, sa Hareide på vei inn til møtet.

– Vi er kommet nærmere hverandre, men ikke betydelig nærmere hverandre. Det har vi ikke, fortsatte han.

KrF-lederen var dermed litt mer tilbakeholden enn Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som et par minutter tidligere skrøt av bevegelse i forhandlingene.

– Vi nærmer oss en løsning når posisjoner flytter. Dette blir et nytt arbeidsmøte der vi går gjennom mange ulike detaljer og jobber oss gjennom det hele, punkt for punkt, sa Helleland.

Enighet om èn ting etter to uker

Etter å ha forhandlet i over to uker er de fire borgerlige partiene etter det VG erfarer kun enige på ett punkt: Regjeringspartiene går med på å droppe forslaget til kutt i barnetillegg.

I tillegg har Venstre åpnet for å gi delvis etter for regjeringens opplegg til endringer formuesskatten.

Blant de vanskeligste sakene som gjenstår er den totale pengebruken, formuesskatten og miljøavgiftene.

Lar seg inspirere av opposisjons-Siv

VG skrev i helgen om hvordan KrF og Venstre bruker resultatene Frp oppnådde i sin tid som støtteparti til Bondevik 2-regjeringen som inspirasjon i forhandlingene.

For at KrF og Venstre skal komme på Siv Jensen-nivå i pengeflytting må regjeringen nær doble sitt tilbud til sentrumspartiene.

Det betyr ikke alt for oss bare å flytte penger. Men disse tallene bør inspirere finansminister Siv Jensen til å vise oss den samme romslighet som vi viste henne i 2002 og 2004, sa Knut Arild Hareide i helgen.

Høyre/Frp-regjeringen har ikke flertall og er avhengig av støtte fra enten KrF eller Venstre for å få vedtatt et statsbudsjett i Stortinget.

De to sentrumspartiene har vært tydelige på at de står sammen i tykt og tynt, og regjeringspartiene må derfor tilfredsstille dem begge.

De mest optimistiske av VGs kilder har håp om at de fire partiene kan oppnå og presentere en budsjettenighet enten onsdag eller torsdag denne uken. Formelt sett trenger man ikke bli enige før 27. november, da Stortingets finansdebatt finner sted.

– Vi er ikke opptatt av et bestemt klokkeslett eller en bestemt dag. Resultatet er viktigere enn når vi blir ferdige, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Her kan du lese mer om