VENTER FREMDELES: Hverken Kjell Ingolf Ropstad (KrF) eller Jette Christensen (Ap) har fått svar på sine spørsmål om vådeskudd til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, selv om det er lenge siden spørsmålene ble stilt. Foto:Vidar Ruud,Ntb scanpix

Krever våpensvar fra Anundsen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har spurt justisminister Anders Anundsen om hva han visste om vådeskuddene da han redegjorde i Stortinget 2. juni. Det samme vil Jette Christensen (Ap).

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uken meldte VG om omstendighetene rundt vådeskuddet ved Kristiansund politihus: En politimann pekte tjenestevåpenet sitt mot et speil og trakk av uten å ha «forsikret seg om at våpenet ikke var ladd,» som det heter i forelegget.

Kulen gikk gjennom veggen i garderoben, inn i et toalett på andre siden av veggen, og videre inn i veggen på motsatt side. Her ble kulen heldigvis stanset av et kobberrør.

Politibetjenten er siktet for brudd på straffeloven og har fått et forelegg på 10.000 kroner.

Flere politikere har krevd svar på om justisministeren visste om de to vådeskuddene som var under etterforskning hos Spesialenheten da han redegjorde for Stortinget 2. juni. Da nevnte han ikke vådeskuddet i Kristiansund.

Han har til nå unngått alle spørsmål om vådeskuddet - og det vil KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad ha slutt på.

Les også: Politiet innrømmer enda to vådeskudd

Ropstad også uten svar

Ropstad stilte 10. august følgende spørsmål til justis- og beredskapsministeren:

«Hvor mange vådeskudd er avfyrt med politiets tjenestevåpen, hvor mange negative hendelser med våpen har hendt etter innføring av midlertidig bevæpning, hvor mange vådeskudd har det vært de siste ti årene og hvorfor informerte ikke statsråden om vådeskuddene som har vært i sin redegjørelse for Stortinget i juni?»

Fredag kveld hadde Ropstad fremdeles ikke fått svar fra statsråden.

– Jeg tviler på at jeg får noe svar i løpet av lørdagen, så mest trolig kommer svaret tidligst mandag. Egentlig skal svaret komme innen seks virkedager, og mandag vil være den 12. virkedagen etter at spørsmålet ble stilt.

Han innrømmer at det ikke er uvanlig at fristen på seks virkedager blir brutt, men mener dette tilfellet er spesielt.

– Dette er noe av det lengste jeg kan huske å ha ventet. Det kan se ut som om det er vanskelig å svare på spørsmålene mine, sier Ropstad til VG.

Les også:Politimann trakk av foran speilet - skjøt gjennom to vegger

TAUS: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto:Robert S. Eik,VG

Heller svar enn å ta Anundsen

Han erkjenner at spørsmålet hans kan kreve en viss gjennomgang av data, og at det derfor kan ta tid å finne det riktige svaret.

– Det er ikke sikkert at man har hatt oversikt over alle vådeskudd og negative hendelser, og at det derfor tar tid. Men jeg syns man burde ha oversikt over sånt, sier han.

Ropstad sier han ikke er så opptatt av hvorvidt Anders Anundsen bryter opplysningsplikten eller ikke, og mener det viktigste er at spørsmålet besvares.

– Jeg ønsker et best mulig grunnlag for å debattere den midlertidige bevæpningen vi nå har. Jeg syns det er utfordrende at vi ikke har all informasjonen vi trenger for å diskutere dette best mulig, sier han.

Seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet, Andreas Bondevik, beklager at Ropstad ikke har fått svar innen fristen.

– Justis- og beredskapsdepartementet gjør alltid sitt ytterste for å besvare skriftlig spørsmål innen fristen. I dette tilfellet har det tatt noe lenger tid. Det beklager vi. Ropstad vil få svar så fort som mulig, sier Bondevik til VG fredag kveld.

Lovfestet

Også stortingsrepresentant Jette Christensen fra Arbeiderpartiet reagerer på at Anundsen ikke har sagt noe om vådeskuddene.

– Dette er en sak Stortinget har vært særlig opptatt av, derfor bør statsråden være særlig opptatt av å holde Stortinget informert om den. Det er ikke bare en klar forventing, men en lovfestet forpliktelse statsråden har gjennom opplysningsplikten, sier hun.

Hun skal sende brev til ministeren med følgende spørsmål:

1: Var justisministeren klar over vådeskuddhendelsene under sin redegjørelse? Hvis ja, hvorfor nevnte han dem da ikke for Stortinget?

2: Ble statsråden klar over dem i ettertid? Hvis ja, hvorfor ble ikke Stortinget informert om det?

VG mener: Bekymret for flere vådeskudd

– Problematisk

– Stortinget har spurt ham aktivt om negative konsekvenser hvilket vådeskudd burde bli definert inn under. Dersom han visste om hendelsen da og ikke informerte på direkte spørsmål vil det være problematisk, sier Christensen.

Anundsen mener at bakgrunnen for høringen i Stortinget i juni var å redegjøre for omstendighetene rundt hvorfor midlertidig bevæpning er blitt innført, ikke nødvendigvis konsekvensene av ordningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder