ULVESIGNAL: Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre hilser på hverandre før årets første valgdebatt under Nord i Sør konferansen i Oslo. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Erna åpner for mulig ulvejakt

Statsminister Erna Solberg sier nå at regjeringen vil gjøre en ny vurdering av ulvens skadepotensial, og at det kan åpne for ulvejakt i vinter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er for tidlig å gi klare svar om veien fram nå, Om det ikke blir lisensjakt i vinter, så kan det bli annen jakt, men avhengig av ny dokumentasjon av skader og skadepotensial med en økende ulveflokk. Da kan det bli skyting i løpet av våren av noen ulv, sier statsministeren til VG onsdag formiddag.

Les også: Regjeringen jakter ulveløsninger

Ulvetoppmøte

Ulvestriden løftes opp på høyeste politiske nivå onsdag ettermiddag, og nå varsler Ap at partileder Jonas Gahr Støre vil delta på møtet som klima og miljøminister Vidar Helgesen innkalte til mellom ulveforlikspartiene før jul.

Høyre og Frp sender sine parlamentariske ledere Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) til ulvemøtet, mens KrF møter med Hans Olav Syversen.

Erna Solberg er onsdag ettermiddag på vei til Tyskland for å møte forbundskansler Angela Merkel på et partimøte i Bayern.

Før jul konkluderte Helgesen og regjeringen med at norsk lov ikke tillater slik jakt, så lenge ulven ikke gjør påvisbar skade på husdyr.

Kan bli lovendringer

Før statsministeren reiste til Tyskland, utelukket hun ikke at det kan bli aktuelt å forslå endringer i naturmangfoldsloven for å imøtekomme kravet, spesielt fra Hedmark, om å holde ulvebestanden nede på det nivået som ble bestemt i ulveforliket i Stortinget i 2016:

– Vårt må er å gjennomføre forliket, men en regjering må følge norsk lov. Da må vi finne veier for å gjennomføre vedtaket i Stortinget på en lovlig måte, og det er utfordringen for regjeringen, sier Solberg.

– Vi forstår veldig godt hvordan folk har det i områder som tar en stor belastning på vegne av nasjonen Norge, la hun til.

Onsdag morgen møtte hun Ap-leder Jonas Gahr Støre til duell foran politikere og næringslivstoppet fra Nord-Norge, men måtte likevel besvare spørsmål om den hete ulvestriden som har ridd regjeringspartiet Høyre siden før jul.

Bakgrunn: Helgesen sier nei til ulvejakt

Henger ikke sammen

– Har vi en for streng naturmangfoldslov som står i veien for å oppfylle forliket?

– Ifølge Lovavdelingen i Justisdepartementet er loven er litt strengere enn Bern-konvensjonen, Vi skal følge konvensjonen og vi skal følge forliket fra Stortinget, og de to tingene henger i øyeblikket ikke sammen, Det kan være at loven ikke har med seg noen sier som den svenske jaktloven har. Men dette er vanskelige juridiske vurderinger som vi må se nærmere på, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder