KJØRTE AV VEIEN: En mann omkom og flere ble skadet da en buss kjørte av veien på fylkesvei 63 ved Gudbrandsjuvet i Valldal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Valldal: Ulykkesbussen traff bil før den kjørte av veien

Den ukrainske turistbussen traff en personbil før den kjørte av veien i Valldal i Møre og Romsdal lørdag. En mannlig passasjer omkom og 14 ble skadet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Åstedsundersøkelser viser at det har vært et sammenstøt med bussen og en personbil i forkant. Bussen og en personbil har møtt hverandre på veien, og idet de to kjøretøyene passerer hverandre, er det kontakt. Det ender med at bussen kjører av veien og velter, sier operasjonsleder Arild Reite ved Møre og Romsdal politidistrikt til VG søndag morgen.

Politiet fikk melding om at turistbussen hadde kjørt av veien ved Gudbrandsjuvet klokken 16.23 lørdag.

Bussen veltet ned i en skråning og landet på taket. Flere personer ble sittende fast etter ulykken.

Det var i alt 41 personer om bord i bussen. 14 av disse ble skadet og sendt til henholdsvis Molde sjukehus og Ålesund sjukehus.

Elleve av de skadede fikk lettere skader, to kvinner i henholdsvis 20- og 60-årene fikk moderate skader, mens tilstanden for den siste er alvorlig, men stabil, opplyste Helse Møre og Romsdal lørdag.

Kommunikasjonsdirektør Trine Kvalheim opplyser til VG søndag morgen at det ikke er noe nytt om pasientenes status, men at Helse Møre og Romsdal vil komme med en oppdatering i løpet av dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet

En ambulanse passerer veisperringen på fylksvei 63 etter at en buss kjørte av veien ved Gudbrandsjuvet i Valldal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Mistenker ikke promillekjøring

Det er ikke mistanke om promillekjøring hverken hos bussjåføren eller sjåføren av personbilen, opplyser Reite.

Han bekrefter også at personen som omkom, var en mann som var passasjer i bussen. Mannens alder er ikke kjent.

Statens vegvesens ulykkesgruppe har i løpet av lørdag kveld og natt til søndag bistått politiets teknikere på ulykkesstedet. Arbeidet er nå avsluttet og bussen er fjernet fra stedet.

Fylkesvei 63 ved Grønning ble åpnet i begge retninger med full fremkommelighet klokken 04.05 natt til søndag, opplyser Lisbeth Smørholm i Vegvesenet til VG.

– Nå går vi over i en etterforskningsfase med avhør av de involverte og undersøkelser, sier Reite.

Artikkelen fortsetter under bildet

OPP NED: Turistbussen lå lørdag opp ned seks meter ned fra veien. Foto: ØYVIND NÆSS

Vitne: – Passasjerer i sjokk

Christoper Schønefeld fra Valldal kom til stedet bare minutter etter ulykken. Han fortalte til VG lørdag om passasjerer i sjokk-tilstand.

– Det kom sjokkerte passasjerer ut av bussen I tillegg lå det flere skadede utenfor bussen. Tre personer satt fast, sa Schønefeld.

Han forteller at han og flere andre gikk i gang med redningsarbeidet umiddelbart etter ulykken, før ambulansen kom til stedet etter kort tid.

Vitner på stedet beskriver veien på ulykkesstedet som trang, men strekningen der ulykken skjedde skal være rett og oversiktlig.

Både Sea King redningshelikopter, luftambulanser, brannbiler og vanlige ambulanser ble sendt til stedet etter ulykken.

Ifølge NRK kom 26 søreuropeiske turister til krisemottaket ved Valldal skole lørdag ettermiddag.

Valldal er et dalføre som går fra Storfjorden og ender ved Trollstigen i Møre og Romsdal. Strekningen er en veldig populær turistvei, og sommeren er høysesong for turisme ved Trollstigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder