FORNØYD: Skattedirektør Hans Christian Holte er fornøyd med nedgangen i arbeidsmarkedskriminalitet. Samtidig legger han ikke skjul på at det er mye arbeid som gjenstår. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Skatteetaten med krafttak mot byggejuks

Skatteetaten har tatt grep mot arbeidsmarkedskriminalitet.
Nå begynner resultatene å vise seg.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har jobbet ganske intenst og virkelig prioritert arbeidsmarkedskriminalitet de siste årene. Nå begynner vi for første gang å se sporene av den innsatsen. For oss er dette store og viktige nyheter, sier skattedirektør Hans Christian Holte til VG.

Fortvilte familier om tømrer: – Han har lurt oss

En undersøkelse foretatt av Skatteetaten viser at sannsynligheten for arbeidslivskriminalitet innen såkalt ferdigstillelse av bygg er redusert med 8 prosentpoeng i løpet av en fem års periode.

I perioden 2011–2013 var sannsynligheten for dette 23,6 prosent, mens den i perioden 2013–2015 var redusert til 15,6 prosent.

Les også: Håndverker bedrageridømt til to års fengsel

– Fortsatt mye å ta tak i

Skattedirektøren forteller at det er omfattende analyse som ligger bak de ferske tallene. Det er gjennomført 23.000 kontroller over en periode på fire år.

– Det mest tydelige funnet er innenfor kategorien ferdigstillelse av bygg, som dekker alt fra elektrisitet til malearbeid og rørlegging. Der har vi fått en markant nedgang på 8 prosentpoeng, sier Holte.

Med en sannsynlighet på 15,6 prosent kan etaten likevel ikke sies å være i mål med arbeidet.

– Det er fortsatt mye å ta tak i. Men dette er et signifikant funn, sier skattedirektør Holte.

Til kamp mot fiktiv fakturering

Han mener det er flere viktige grunner til at etaten har valgt å prioritere denne formen for kriminalitet.

– Det er en betydelig sannsynlighet for å finne arbeidsmarkedskriminalitet, og det er snakk om betydelige økonomiske størrelser. Denne typen kriminalitet utgjør også en stor trussel mot skattefundamentet, sier Holte.

For å redusere arbeidsmarkedskriminaliteten forteller direktøren at de har jobbet mye med å bekjempe fiktiv fakturering.

– Det er en vanlig unndragelsesform, som ofte krever omfattende arbeid å avsløre. De siste tre årene har vi jobbet tett opp mot bygg- og anleggsbransjen for å avdekke dette.

Leste du denne? Spilleavhengig takbygger tiltalt for å ha svindlet eldre for store summer

Far og sønn dømt til tre års fengsel

En av sakene med fiktiv fakturering som Skatteetaten har jobbet med de siste årene involverer en far og en sønn som ledet hvert sitt byggefirma.

Begge ble dømt i Gulating lagmannsrett i februar i år for grovt økonomisk utroskap, samt brudd på regnskapsloven og merverdiavgiftsloven.

Den 69 år gamle faren fikk tre års fengsel, mens den 47 år gamle sønnen fikk tre og et halvt års fengsel. Ett av årene i begge dommene ble gjort betinget.

Begge var tiltalt for å ha tatt ut i overkant av 21 millioner kroner fra to byggefirmaer i Rogalands-distriktet, skrev Stavanger Aftenblad i februar.

Les også: Her blir bilsvindleren avslørt av overvåkningskamera

15 anmeldelser fra Skatt Vest

Avdelingsdirektør Torkel Fure i Skatt Vest forteller at arbeidet med saken, som han omtaler som svært alvorlig, har vært omfattende.

– Arbeidet startet i 2010. Vi har hatt syv bokettersyn og Rogaland politidistrikt har gjort ransakinger og beslag på syv ulike steder. Flere revisorer har jobbet med saken, i tillegg til jurister som har jobbet med anmeldelse og forberedelser til rettssaken, sier Fure til VG.

Han forteller at arbeidet med denne typen kriminalitet er blitt intensivert de siste årene.

– Det har fått mye høyere prioritering. Det preger hele organisasjonen at dette er et satsingsområde. Frem til nå i år har vi anmeldt 15 arbeidskriminalitetssaker, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder