82 asylsøkere flyttet til politiets brakker

PU: Ingen uttransport fredag

VAKTHOLD: Politiet pågrep 82 beboere ved Finnmark ankomstsenter fredag, og politiet har nå overtatt ansvaret for asylsøkerne i en brakke på sentret. Foto: Helge Mikalsen , VG

Alle asylsøkerne på Kirkenes-senter pågrepet

KIRKENES (VG) Til tross for at ingen asylsøkere skal returneres til Russland fredag, har Politiets utlendingsenhet pågrepet 82 personer som oppholder seg på asylsenteret.

 • Mona Byrkjedal
 • Jenny-Linn Lohne
 • Mona Grivi Norman
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fire år gammel

Det bekrefter Politiets utlendingsenhet. Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.

– Ja, alle er pågrepet, sier sjef for Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark, Tor Espen Haga til VG.

Politiet har flere patruljer på stedet for å passe på at ingen forlater senteret, skriver NTB, som først meldte om pågripelsene.

82 personer pågrepet

Avdelingsleder for Juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold opplyser at 82 personer er pågrepet.

– Vi gikk til pågripelse av de 82 personene som nå oppholder seg ved Ankomstsenter Finnmark. Bakgrunnen er at PU anser at det foreligger en unndragelsesfare. Dette innebærer et visst vakthold, og at personene må holde seg innenfor Ankomstsenter Finnmark, sier Frantsvold til VG.

Han understreker at PU har fokus på sikkerhet og på å ivareta de som skal uttransporteres på en god måte mens de er i Ankomstsenter Finnmark og i returfasen for øvrig.

– De pågrepne personene vil bli returnert til Russland over Storskog så snart det lar seg gjøre, sier han.

Kort tid før ble det klart at fredagens asylreturer avlyst. Årsaken er ifølge PU manglende busskapasitet på russisk side.

Les også: Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket

Flyttet til politiets brakke

Lederen for ankomstsentret bekrefter overfor VG at politiet har pågrepet og tatt over ansvaret for et flertall av deres beboere. I praksis betyr det at politiet nå skal sikre mat og husly for de pågrepne asylsøkerne.

– Vi har et stort anlegg med brakker som kan huse opp til 600 personer. For øyeblikket disponerer politiet én av disse brakkene, og alle de pågrepne asylsøkerne er flyttet over hit, sier ankomstsenterleder Anne Siri Rustad.

– Dere har ingen beboere igjen i det ordinære ankomstsentret?

– Jo, men det er et lite antall beboere.

– Hva skjer med de pågrepne asylsøkerne nå?

– Det må politiet svare for. Når de pågriper personer overtar de også ansvaret for disse beboerne, sier Rustad.

Advokat: – Glad

Advokat Halvor Frihagen representerer en familie ved asylsenteret.

– Jeg er glad for at politiet nå gjør en formell pågripelse. De har allerede fra søndag vært reelt sett frihetsberøvet, men uten de rettssikkerhetsgarantiene som følger av en pågripelse. Nå får de formelle rettssikkerhetsgarantier, og må blant annet løslates eller fremstilles for en dommer innen tre dager. Dessuten får Sivilombudsmannen tilsynsansvar, og jeg håper han tar en inspeksjon raskt, sier Frihagen til VG.

Advokaten representerer familien Ibrahim som har fått avslag på utsatt iverksettelse, noe som i praksis innebærer at de skal sendes ut av landet. Frihagen opplyser at han har sendt brev til UDI og bedt dem om å sende saken videre til UNE – slik at saken behandles på ny.

– Dette er en sak med humanitære aspekter, og spesielt med tanke på barnets behov er det viktig å gi familien forutsigbarhet og stabilitet. Det er vel ikke overraskende at familien er ganske nedbrutt nå, sier han.

– Oppleves dramatisk

Asylaktivistene i Refugees welcome to the Arctic sier til VG at de forventer at asylsøkerne nå vil få vurdert sine saker i et fengslingsmøte eller bli løslatt.

– Pågripelsene oppleves dramatisk. Nå mister de all sin bevegelsesfrihet uten å ha fått en dato for utreise, sier Eirik Nilsen til VG.

– Vi lurer litt på hvilke lovparagrafer som er blitt tatt i bruk. I flere dager har beboerne vi snakker med en opplevelse av å være sperret inne. De holdes bak høye gjerder og det er vaktmannskap ved alle porter, sier Nielsen.

Kaotisk torsdag

Torsdag morgen var det mye som tydet på at flere asylsøkere ved ankomstsenteret i Kirkenes skulle sendes ut av landet.

SENDES UT: Onsdag ettermiddag fraktet en buss 13 avviste asylsøkere tilbake til Russland. Her ankommer den asylsenteret i Kirkenes. Foto: Terje Mortensen , VG

Planene om deportasjon endte imidlertid i stor dramatikk: En syrisk småbarnsfamilie ble pågrepet da de forsøkte å kjøre fra politiet, mens tre andre asylsøkere kom seg unna og har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke. I tillegg ble asylsjåførene Merete Eriksson, Eirik Nilsen og Merete Nordhus pågrepet av politiet da de forsøkte å kjøre bort asylsøkerne fra mottaket.

Les også: Tente fakler for iskalde asylsøkere

Dette førte til at Politiets utlendingsenhet utsatte den planlagte returen av asylsøkere. Ifølge PU skyldtes torsdagens stans mangel på personell på russisk side.

Flere hundre

I helgen ble rundt 70 avviste asylsøkere fraktet til Kirkenes fra ulike deler av landet. PU-sjefen i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier til NTB at det fortsatt er flere hundre som skal sendes med buss til Russland.

Russland sa nylig ja til retur av asylsøkere i busser, noe som innebærer at utviste asylsøkere ikke lenger returneres på sykkel. Tidligere har flere måttet sykle tilbake til Russland fordi det ikke er lov til å krysse grensen mellom Norge og Russland til fots.

Les også: Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke

Det kom i fjor 5500 flyktninger og migranter fra Russland til Norge over grensen ved Storskog, og i alt 7825 personer ble tvangssendt fra Norge i 2015.

Ber om stans

SV-leder Audun Lysbakken ber nå de andre opposisjonspartiene bli med på å be regjeringen midlertidig stanse utsendelsene av asylsøkere til Russland.

VGTV: Listhaug må svare om omstridte asylreturer

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at han er kritisk til Sylvi Listhaugs (Frp) mangelfulle forsikringer om asylsøkerne som er sendt tilbake til Russland.

Den russiske ambassaden i Oslo avviser kategorisk alle påstander om at det er utrygt for asylsøkere å bli sendt tilbake til landet fra Norge.

VG/NTB

Les også

 1. Asylsjåfør: – Måtte kle meg naken, sitte på huk og hoste

  KIRKENES (VG) Merete Nordhus følte seg nedverdiget da hun…
 2. SV ber Ap støtte en pause i Storskog-utsendelsene

  SV-leder Audun Lysbakken ber de andre opposisjonspartiene bli med på å be regjeringen midlertidig stanse utsendelsene av…
 3. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

  Norge anser Jemen for å være et så farlig land at ingen flyktninger returneres dit.
 4. Tente fakler for iskalde asylsøkere

  KIRKENES (VG) Rundt 60-70 personer, både voksne og barn, møtte onsdag kveld opp på en markering i Kirkenes for…
 5. Jusseksperter: Derfor taper Utlendingsnemnda i retten

  Jusstopper mener at for dårlig saksbehandling og for lite kompetanse i Utlendingsnemnda er noe av forklaringen til at…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Russland
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Vurderer å fly asylsøkere til Murmansk eller Moskva

 2. 15 asylbarn ble pågrepet av politiet – alle løslates

 3. Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket: - Kunne ikke sitte og se på

 4. Merete (44) måtte kle av seg i arresten - politiet beklager

 5. Buss med avviste asylsøkere passerte grensen til Russland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder