Børge Ouslands råd i vinterkulden

Ny kuldebølge på vei - så kaldt er det egentlig

Temperaturen vil fortsatt synke over store deler av landet. Og om du synes det virker kaldere enn det gradestokken viser, så har du rett i det.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Brage Steinson Wiik-Hansen
 • Sondre Nilsen
 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag er det sprengkaldt over store deler Sør- og Østlandet. Noen steder har det natt til torsdag vært under 30 minus, som på Rena stasjon hvor meteorologisk konsulent ved Meteorologisk institutt, Jan Inge Hansen, kan fortelle at temperaturen har vært på iskalde 32 minus.

– Kulden vil vare ut uka og gjennom helgen, men kaldest er det i dag og i morgen, sier Hansen og påpeker at temperaturen på Østlandet stort sett vil ligge mellom ti og 15 minusgrader.

Og som om det ikke er kaldt nok, vil det for mange oppleves enda kaldere enn det som står på gradestokken. Den viser nemlig ikke effektive kuldegrader.

– Vinden er avgjørende for hvor kaldt man opplever at det er. Er det laber bris, vil effektive kuldegrader være lagt lavere enn det temperaturen viser, sier vakthavende meteorolog ved Storm Geo, Solbjørg Apeland.

Laber bris har vindstyrke mellom syv og ni meter i sekundet, og en tabell utarbeidet av Meteorologisk Institutt viser at 20 minusgrader vil kunne oppleves som hele 33 kuldegrader.

Les også: Vinterkulda varer ut januar

«Følt temperatur»

Det skal altså være helt vindstille for at det gradestokken viser, skal stemme overens med «følt temperatur».

Men om det blåser syv meter i sekundet både i Bergen og på Gjøvik, vil da effektiv temperatur være den samme for begge steder?

– Nei, i Bergen vil ti minus oppleves mye kaldere enn for en by ved Mjøsa, så sant vannet er fryst. Dette har med fuktigheten i luften å gjøre, som kommer fra åpne vann og elver, og gjør luften råere og kaldere. Så hvis Mjøsa fryser til, vil ti minus virke mildere her enn for de i Bergen, sier Apeland og legger til:

– Dette er grunnen til at 20 minus ofte virker kaldere langs kysten enn på innlandet.

– Hvordan håndterer man kulden på best vis?

– Det er viktig at man kommer seg ut uansett. Kulda kan gi flotte opplevelser så lenge du er godt kledd, vi kan ikke bli en nasjon av pyser heller, sier polfarer Børge Ousland.

POLFARER: Børge Ousland er godt vant med kaldt vær. Her deler han sine beste tips. Foto: Jørgen Braastad , VG

Se video: Forsvarets supertips i kulden

Klær etter forholdene

Ousland, som er utdannet marinejeger, har gått på ski over Grønland, alene til Nordpolen og alene over Antarktis. Han har med andre ord vært kald før.

Selv om han ikke ser på de 17,18 minusgradene som er meldt flere steder som veldig ekstremt, mener han det er fornuftig å kle seg etter forholdene for å kunne nyte vinterkulda.

– Jeg bruker alltid ull innerst mot kroppen, og gjerne med fleecelag utenpå, som vil trekke ut fuktigheten slik at du holder deg tørr og varm. På bein går jeg alltid opp et par skostørrelser så jeg får plass til skikkelige ullsokker og såle, sier Ousland til VG.

Dersom man bare skal rusle rundt i byen en kald vinterdag mener polfareren en dunjakke er uovertruffen.

Han presiserer også hvor mye varmere det kan være å bytte ut hanskene med votter.

– Unngå vanter med fem fingre. I slike hansker isolerer du hver enkelt finger fra hverandre istedenfor å la de varme seg mot hverandre. Når du er ute på tur kan du med fordel dra en tynn vindvott over votten i tillegg, sier han.

HODE OG HALS: Bruk en god balaklava, den er lett å ta på seg under luen, råder Ousland. Foto: Jørgen Braastad , VG

Ousland mener det er viktig at vi kommer oss ut selv om det er kaldt ute. Han presiserer hvor gode evner huden i ansiktet har til å lege seg selv.

Dødskampen i Barentshavet: Han overlevde en time og 40 minutter i iskaldt vann

Pass på fingre og tær

– En hvit rose på kinn eller nese når man er ute i kulda er ikke verdens undergang. Huden i ansiktet har veldig god evne til å lege seg selv, spesielt hos barn. Der er mer alvorlig med frostskader i fingre og tær, det må du holde øye med, sier han.

Dersom du blir veldig kald på fingre og tær anbefaler Ousland å komme seg i hus og varme i vann.

– Det er ingen stor vits å gå til legen med slike skader. Kom deg inn og varm det opp gradvis, det er det som fungerer, sier han.

Ousland forteller at det er viktig å unngå forfrysning på fingre og tær fordi det kan føre til vevskader, som igjen gjør det lettere å få nye forfrysninger på de samme stedene igjen fordi man får dårlig blodsirkulasjon der.

– Det kan være lurt å ha med seg en liten boks med vaselin. Vi bruker så mye penger på dyre kuldekremer, men vaselin funker like bra og du kan bruke det på både nese, kinn og fingre, mener han.

Unngå starttrøbbel i kulden: Sjekkliste for bilen

Sløvhet er et tegn på nedkjøling

Sjeflege Stephen Sollid i Norsk Luftambulanse forteller at det ikke er noen absolutt grense for når man bør holde barna innendørs, men presiserer viktigheten av å følge med mens de er ute og leker fordi man ofte glemmer at barn ikke har erfaringen til å forstå hvor farlig kulda kan være.

– Foreldre kjenner jo barna sine så jeg tror at hvis man følger litt ekstra godt med vil man fort se om barna oppfører seg annerledes enn vanlig. Sløvhet er ofte et tegn på at de begynner å bli alvorlig nedkjølt, sier Sollid til VG.

Sjeflegen sier at det ikke nødvendigvis er et poeng å kjenne på huden i barnas ansikt - fordi den alltid kommer til å føles kald når de er ute i kulda.

– Kjenn heller på innsiden av klærne om huden er kald, råder han.

Les også: Overlevde to måneder i nedsnødd bil

Les også

 1. Nye kalde prognoser: - Vinterkulda varer ut januar

  Glem mild sønnavind og regnvær: Nå tyder prognosene på at vinterkulda ikke bare blir et blaff - den kan holde seg ut…
 2. Vinteren biter seg fast

  Snøen som skapte problemer på Østlandet mandag morgen blir…
 3. Venter store snømengder i Sør-Norge

  Hvis den ikke dumper ned i havet utenfor kysten, kan det komme så mye som en halvmeter snø på Sørlandet det neste døgnet.
 4. Derfor fikk vi kuldesjokk i Norge

  Kulden over Norge vil vare i minst to uker til, spår meteorologene. Årsaken til kulden finner vi derimot i langt varmere…
 5. Brrrrrr! Iskald vinterrekord i Folldal: - 37,2

  (VG Nett) I natt satte Folldal i Hedmark foreløpig vinterrekord i kulde. Det feires med glovarm kakao.

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny kuldebølge på vei: Børge Ouslands beste råd

 2. Seks råd i kulden

 3. Slik jobber de i sprengkulden

 4. Pluss content

  Bitende kulde: Slik tar du vare på huset, bilen, husdyrene og kroppen

 5. Arktiske luftmasser på vei: Kan bli 49 effektive minusgrader

Fra andre aviser

 1. 11 tips for riktig påkledning i vinterkulden

  Bergens Tidende
 2. Pass på barnet ditt i kulden

  Fædrelandsvennen
 3. Ekstremkulde i USA: Denne uken kan Chicago bli kaldere enn Sibir og Antarktis

  Aftenposten
 4. Pass på barnet ditt i kulden

  Aftenposten
 5. Børge Ouslands kuldetips: Ringer dere så tidlig?

  Aftenposten
 6. Fryder seg i kuldehullet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder