Mener sjefen for Møre- og Romsdal-politiet bør sitte i Ålesund

KUTTER DISTRIKT: I «Nærpolitireformen» gikk regjeringen inn for å redusere antallet politidistrikter fra 27 til 12. Her er justisminister Anders Anundsen på tur med en patrulje fra Oslo politidistrikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix ,

Politidirektoratet: Her bør de nye politimestrene holde til

Politidirektoratet (POD) offentliggjorde mandag hvor de mener hovedsetene til landets tolv nye politidistrikter bør ligge.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fire år gammel

Tidligere i år kunne VG fortelle hvilke distrikter Politi-Norge vil bli delt inn i når antallet går fra 27 til 12 fra 1. januar 2016.

Det har siden vært knyttet stor spenning til hvilke byer som får politidistriktenes administrasjonssentre, og hvilke byer som ikke lenger skal huse politimestrene.

Mandag offentliggjorde Politidirektoratet hvilke byer de mener er best egnet som hovedsete for de 12 politidistriktene.

Se hele listen i bunnen av denne artikkelen

Hovedsete-kamp på Nordvestlandet

Nye Møre og Romsdal politidistrikt har vært det distriktet der det trolig har vært høyest temperatur i diskusjonen rundt hvor politimesteren bør holde til.

I februar skrev VG at Kristiansund, som få måneder tidligere hadde mistet det nye sykehuset på Nordvestlandet til nabobyen Molde, kunne risikere å miste et ytterligere antall statlige arbeidsplasser til Ålesund i forbindele reduseringen av antallet politidistrikter.

– Vi vil med tyngde hevde at den nye politimesteren skal legges til Kristiansund. Dersom vi mister den funksjonen, kan det være snakk om tap av 40 arbeidsplasser, sa Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til VG tidligere i år.

Det ser nå ut til å bli en realitet. POD foreslår å legge det nye politdistriktets hovedsete til nettopp Ålesund.

– Bør legges til fylkets sterkeste miljø

Fylkesordfører Jon Aasen, mente Molde var utelukket som administrasjonssted, og hadde problemer med å velge mellom de to andre kandidatbyene i regionen. Til slutt kom han med et tvetydig «flasketut og kjøttvekt»-argument til VG.

Bjørn Tømmerdal (H), ordfører i Ålesund, skrev i februar i en sms til VG at han «har tillit til at det må ligge en politifaglig vurdering til grunn».

– Jeg antar at både 110-miljøet og AMK-sentralen som er lagt til Ålesund i dag styrker oppfatningen av at en politimester-funksjon legges til fylkets sterkeste miljø.

– Så du vil jobbe for at Ålesund blir valgt?

– Det er vel en naturlig følge av min første sms, svarteTømmerdal.

– Kan ha viktige vurderinger

PODs forslag er nå sendt ut på høring til blant annet kommunene, de nåværende politidistriktene, 110-sentralene og departementene. Fristen for disse til å komme med sitt syn på forslaget utløper 17. november.

– Høringsrunden er viktig for å sikre best mulig beslutninger om hovedsetene i de nye politidistriktene. Høringsinstansene kan ha fakta og vurderinger som blir viktige når vi skal ta den endelige avgjørelsen, sier avdelingsdirektør Frede Hermansen i Politidirektoratet i en pressemelding.

POD tar sikte på å ta en endelig beslutning i starten av desember, en snau måned før de nye politidistriktene skal være operative.

Hermansen understreker at det meste av tjenesteproduksjonen og publikumskontakten fortsatt i hovedsak skal skje ved dagens politistasjoner og lensmannskontor.

– Valg av hovedsete vil i liten grad påvirke polititjenesten overfor befolkningen direkte, men skal gi det nye politidistriktet best mulig rammebetingelser for å levere gode polititjenester der folk er, sier Hermansen.

Tolv politidistrikter - tolv byer

Finnmark politidistrikt: Kirkenes

Troms politidistrikt: Tromsø

Nordland politidistrikt: Bodø

Trøndelag politidistrikt: Trondheim

Møre og Romsdal politidistrikt: Ålesund

Vest politidistrikt: Bergen

Sør-Vest politidistrikt: Stavanger

Agder politidistrikt: Kristiansand

Sør-Øst politidistrikt: Drammen

Oslo politidistrikt: Oslo

Øst politidistrikt: Sarpsborg

Innlandet politidistrikt: Hamar

Les også

Mer om

  1. Politiet

Flere artikler

  1. Fem politimestre kjemper om én stilling

  2. Politimester om politihus i Tønsberg: Fra toppkarakter til slakt på fem måneder

  3. VG AVSLØRER: Beordret politimester til å trekke seg fra prestisjeprosjekt i Bodø

  4. Nordmøringer må til Molde for å føde: – En trygghet som tas fra oss

  5. POD-topper frarådet Lundteigen-møte etter nedleggelsen av SAMLOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder