– Himmelen har fått en engel

I RETTEN: Anna Kristin Gillebo Backlunds bror Amund Gillebo og far Magne Gillebo har fulgt hovedforhandlingene tett. Foto:Frode Hansen,VG

Asker-drapet: Annas bror om drapstiltalt (15): – Hun har tatt bort en del av oss alle

SANDVIKA (VG) Amund Gillebo (37) forklarte seg følelsesladd om tiden etter drapet på søsteren Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fire år gammel

Sammen med sin far har Amund Gillebo har siden forrige mandag fulgt hovedforhandlingene fra rettssalen i Asker og Bærum tingrett. Den øvrige familien har fulgt saken fra et rom ved siden av.

– Den 28. oktober vil alltid være en dato da våre liv ble forandret for alltid. Den natten da Anna Kristin ble meningsløst drept, forklarte Gillebo tirsdag.

SOSIONOM: Anna Kristin Gillebo Backlund, ble drept da hun var på jobb som nattevakt på Små Enheter i Vollen i Asker. Foto:,LINKEDIN

Han fortalte at tiden etter drapet har vært svært tøff for de nærmeste, og at mange av familiemedlemmene har vært sykemeldt.

– Det er vårt store traume og vil alltid være det, sa Gillebo.

– Himmelen har fått en engel

– Jenta gjorde hjemmet til mamma og pappa – hjemmet vårt der vi har kost oss og ledd – hun gjorde det til et sorgens hus. Det har vært mye mørke og tårer.

Backlund var alene som våken nattevakt sammen med jenta, da hun ble overmannet og drept med et belte og en kniv.

Les også: Sluttet fordi jeg ikke ville dø på jobb

Under rettssaken har det blitt rettet skarp kritikk mot at det ikke var to våkne nattevakter på jobb, og at den mobile voldsalarmen lå innelåst på et annet rom. Mandag innrømmet enhetslederen ved Behandlingssenteret Små Enheter i Asker at dette var feilvurderinger.

– Vi tror himmelen har fått en engel, men verden har blitt et verre sted å bo for mange mange mennesker på grunn av det som skjedd, sier Amund Gillebo.

Ville hjelpe andre

Søsteren Anna Kristin Gillebo Backlund var utdannet sosionom. I august i fjor ble hun ansatt for å følge opp den 15-årige jenta.

Les også: Anna var bekymret for arbeidsforhold og sikkerhet

– Jenta tok Anna bort fra oss, og hun tok til og med Anna bort fra annen ungdom som trenger hjelp, forklarer broren.

På rettssakens første dag fortalte den drepte 30-åringens far Magne Gillebo til VG at hans datter så det som sin oppgave i livet å hjelpe folk som hadde det vanskelig.

– Anna var på jobb for å hjelpe mennesker som hadde det vanskelig, hun følte det som sin oppgave i livet. Allerede på ungdomsskole og videregående skole så var det på en måte sånn at hun så dem som ikke hadde det så greit, sa faren.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Annas far: – Frustrasjon,
  sinne, tomhet, meningsløshet og uvirkelighet

 2. Pluss content

  Asker-drapet:  – Skulle ikke vært alene

 3. Asker-drapet: Tidligere ansatt: Sluttet fordi jeg ikke ønsket å dø på jobb

 4. Hvilende nattevakt: – Jenta banket på døren og sto der med en kniv i hånden

 5. Asker-drapet: Leder ved Små Enheter: Burde vært to våkne nattevakter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder