SATSER: Statsminister Erna Solberg leder gruppen som jobber med FNs bærekraftsmål. Her sammen med konsernsjef i Orkla Peter Ruzicka og daglig leder Anne Jorun Aas i Business for Peace. Foto: Trond Solberg

Slik skal Erna redde verden

Verdensledere og norske toppledere gir støtte til Erna Solbergs kamp for å redde kloden.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Statsminister Erna Solberg og Ghanas president John Dramani Mahama skal lede pådrivergruppen som skal promotere og jobbe med FNs bærekraftmål.

Messi og Shakira er også med i gruppen til Erna

2.-3. mai samles en rekke ledere for verdens og Norges største selskaper seg i Oslo for å forplikte seg til å jobbe for at bærekraftmålene nås. Det skjer i regi av den norsk stiftelsen Business for Peace.

– Vi kan ikke nå FNs bærekraftmål uten at næringslivet er med, så jeg setter stor pris dette initiativet og at så mange er med, sier Solberg til VG.

– Del av løsningene

Blant de 17 målene er utryddelse av fattigdom og sult, samt å stoppe klimaendringene.

– Skal vi utrydde fattigdom så må det skaffes veldig mange jobber. Innen 2100 vil det bli en milliard flere asiater og to milliarder flere afrikanere. Det sier seg selv at vi trenger at noen skaper bærekraftige jobber. Mange jobber, sier hun.

I dag bor det vel 1,1 milliarder mennesker i Afrika og over 4,4 milliarder i Asia.

– Skal vi nå FNs klimamålsetting fra Paris-toppmøtet er vi også helt avhengige av at selskapene blir med på å redusere utslippene. La meg si det sånn: De har vært med på å slippe ut – de er altså både endel av problemet og løsningene, sier Solberg som vet at dette langt i fra er enkelt.

– Bill Gates Foundation har gjort en fantastisk innsats mot barnedødelighet. Før trodde de at man ville komme langt med vaksine. Men i Afrika døde vaksinen før den kunne redde noen fra døden: Det var for varmt og den ble ødelagt. Gates laget derfor masse små fryseskap som kunne brukes lokalt. Det viser at det både er krevende og at det nytter – hvis du vil.

Uhjelp

Hun sier at et viktig budskap er at folk skal betale skatt.

– Det er faktisk ganske viktig også for nordmenn. Vi gir mange penger i uhjelp og når jeg er rundt i land som får penger fra oss, er jeg veldig klar på at de ikke får penger uten at de selv betaler skatt: Mange av disse landene har fått en stor middelklasse og det må kreves at de faktisk betaler skatt. Hvis ikke blir det vanskelig å forsvare overfor norske sykepleiere og andre at deres skatt skal brukes til å gi uhjelp til land hvor folk ikke vil betale skatt, sier Solberg og legger til:

– Det viktigste både i Kina og for norske selskaper ute, er å hindre korrupsjon. Det er så utbredt og gjør det så vanskelig å hjelpe. Det er et viktig hinder for å nå våre mål, sier hun.

Sunnere mat

Blant topplederne som vil forplikte seg til FNs bærekraftsmål er Orkla-sjef Peter A. Ruzicka

– Vi vil gjøre maten sunnere og reduserer salt, sukker og mettet fett. Vi jobber aktivt for å sikre trygge og sporbare råvarer.

Han viser blant annet til deres engasjement for bærekraftig palmeolje.

– Vi har satt ambisiøse mål for å redusere klimagassutslipp og energiforbruk, og ser på mer effektive transportløsninger.

– Når det gjelder effekter i Norge fordrer det at dere har virksomheter her og ikke flagger dem ut?

– Vi satser i Norge. Bare i 2015 investerte vi over 700 millioner kroner i produksjonsvirksomhet her i landet og vi investerer også i nytt hovedkontor her. Samtidig møter vi stadig sterkere konkurranse, som fordrer at vi må ha en mer effektiv fabrikkstruktur for å sikre vår langsiktige konkurransekraft.

Topptungt

Her er andre toppsjefer som har forpliktet seg:

** Indiske Ratan Tata i Tata Group som omsetter for over 800 milliarder kroner og har 600.000 ansatte.

** Toppsjefen i den globale rådgivningsgiganten, McKinsey & Co, Dominic Barton,

** Sjefen i Ericsson, Hans Vestberg

** Toppsjef Paul Polman i Unilever, en av verdens største matvareprodusenter.

** Deleier og styreleder Marilyn Carlson Nelson i reiselivs- og helseforetaket Carlson Companies i USA.

** Sjefen i The Abraaj Group, Arif Naqvi, som investerer og omsetter for 770 milliarder kroner i de voksende økonomiene i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Fra Norge vil flere signere et løfte, blant annet Statoil-sjef Eldar Sætre, Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og Orkla-sjef Peter Ruzick.

Mål om global bevegelse

De som personlig har forplikte å seg til å jobbe for å nå målene driver selskaper med tilsammen 3 100 milliarder kroner i omsetning og som har 1,2 millioner ansatte.

– 34 internasjonale og 16 norske ledere har forpliktet seg til å jobbe for å nå FNs bærekraftmål. Vi er veldig glad for at så mange kommer til Oslo Business for Peace Summit i Oslo. Vi tror vi skal få til en stor bevegelse blant verdens næringslivsledere, sier daglig leder Anne Jorun Aaas i Business for peace.

Les også

Mer om

  1. Erna Solberg
  2. FN
  3. Miljøvern
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. NHO refser regjeringen før statsbudsjettet: – Har hjertet i halsen

  2. Du skal ikke tro at du er noe, Nicolai Tangen!

  3. Mette-Marit rørt til tårer i møtet med Gunhild Stordalen: Gunhild utfordret politikerne til kamp mot junk food

  4. Ernas kinesiske fotball-flørt

  5. LO: Blåblå skatteletter truer vårens lønnsoppgjør

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder