MOT SLUKKING: SV-representant Bård Vegard Solhjell (bakerst), Frp-representant Ib Thomsen og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i stortingssalen tirsdag, under debatten om å utsette debatten om å utsette slokking av FM-nettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

DAB-utsettelse på Stortinget - splittelse i Frp

Frps landsmøte vil ikke være med på slukking av FM-nettet. Nå har Stortinget vedtatt å utsette debatten til de har fått forsikringer fra fire statsråder - tre av dem fra Frp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stortinget skulle tirsdag behandle et representantforslag fra Senterpartiet om å utsette slukkingen av FM-nettet.

Etter planen skal slukkingen igang fra 11. januar 2017, men Arbeiderpartiet krever nå at fire statsråder må uttale seg i saken før de eventuelt støtter regjeringens forslag. Dermed foreslo Ap å utsette hele saken.

Høyre var eneste parti som gikk inn for at saken skulle behandles i Stortinget som planlagt - heller ikke regjeringspartner Frp ville være med på det.

Les: Slik påvirkes du

– Stortinget har fått forsikringer fra regjeringen om beredskap og dekningsgrad. Men så kommer plutselig regjeringspartiet Fremskrittspartiet på banen og og sår tvil om prosjektet. Det er naturlig å spørre om Frp har fått kunnskap som Stortinget ikke har fått, sa Aps talsmann på Stortinget, Arild Grande, før dagens votering på Stortinget.

– Før Ap eventuelt kan støtte regjeringens forslag, ønsker vi derfor at en rekke av de berørte statsrådene informerer Stortinget om status. I tillegg til kulturminister Linda Hofstad Helleland, gjelder det ansvarlig statsråd for beredskap, justisminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg, sier Grande.

VIL UTSETTE: Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap). FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG.

Frp-sprik

Frps mediepolitiske talsperson på Stortinget, Ib Thomsen, har også fremmet forslag om at slukking av FM-båndet utsettes.

– Jeg har støtte fra landsmøtet i Fremskrittspartiet som vedtok at vi ikke ønsker å stenge ned FM-nettet, sier Thomsen.

– Men dine egne statsråder i regjeringen sier sikkerheten og dekningen er god nok til å skifte til DAB?

– Dette dreier seg at 11 millioner radioer og to millioner bilradioer. Det er en stor kostnad.

– Så forbrukerperspektivet er viktigst?

– Ja, og at store lokalradiostasjoner må legges ned.

– Så beredskapsproblemet er ikke viktig?

– Jo, vil har fått inn mange meldinger om at folk ikke får inn DAB på vidda og hytta. Da kan det være et problem.

– Har du kontakt med dine egne statsråder i denne saken?

– Nei.

– Er ikke det rart?

– Jeg legger landsmøtevedtaket til grunn. Statrådene stemte også for det vedtaket, sier Frps stortingsrepresentant Ib Thomsen.

Han avviser at han står bak noe opprør.

Les: Tusen DAB-klager

PRESSES: Arbeiderpartiet nekter å godta å nedlegge FM-nettet før blant andre justisminister Anders Anundsen (Frp) har garantert overfor Stortinget at ordningen er like god som regjeringen har forsikret. Foto: Helge Mikalsen VG

– Frp-statsrådene stemte for

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier regjeringen, inkludert Frp-statsrådene, står bak regjeringens forslag om å bytte FM med DAB.

– Jeg har ikke opplevd motstand i regjeringen og opplever at alle statsrådene, også de fra Fremskrittspartiet, er lojale overfor vår innstilling. De stemte for.

Hun kritiskerer alle de andre partiene.

– Alle som bidrar til politisk spill skaper usikkerhet ute blant folk og det er uheldig.

– Frps Thomsen bestrider at sikkerheten er ivaretatt og at mange har tatt kontakt og meldt det motsatte?

– Det er overhodet ikke grunn til å stille spørsmålstegn ved beredskapen.

– Han gjør det?

– Jeg vet ikke hva slags informasjon han har fått fra hvem, sier Helleland og gir klart uttrykk for at hun fester mer lit til fagfolkene som har vurdert sikkerheten.

Hun har pekt på at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har fastslått at DAB har bedre befolkningsdekning enn FM-nettet og at en rapport fra Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap viser at dekningen er så god at sikkerheten også er det.

– Regjeringen vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske, sier hun.

Solvik-Olsen eller Anundsen har foreløpig ikke svart på VGs henvendelser.

Les: Se når DAB kommer til ditt distrikt

To ulike syn

Etter debatten sier Grande til VG at behandlingen må skje raskt, helst innen få dager.

– Vi bør få fattet et vedtak i løpet av uka. Slukkingen 11. januar står fast.

Han sier at det ikke er til å leve med at regjeringen har to ulike syn på spørsmålet om beredsskap og dekning.

– Denne usikkerheten må vi få ryddet av veien en gang for alle, sier Grande.

– Vi mener Norge er bedre tjent med at FM fortsetter, men har ikke hatt flertall for vårt utsettes-forslag. Men vil opplever at de uroen vi har følt, nå har spredd seg til alle andre partier enn Høyre. Så får vi se om den midlertidige utsettelsen som ble vedtatt i dag, vil bli permanent. Vi håper på det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Test: De beste DAB-radioene

Med mulig sprik mellom regjeringspartiene kan det bli spennende.

I 2011 besluttet Stortinget at FM-nettet skal slukkes i løpet av 2017. Frp var på det tidspunktet som eneste parti mot slukkingen. Senere snudde Sp.

Norske lokalradiostasjoner fortsetter sine sendinger på FM-nettet. Fram til 2022 vil 215 nærradioer fortsette FM-sending.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder