OVERSVØMT: Først begynte vannet å strømme inn i kjelleren til foreldrene Sigrid og Kåre Markesdal. Kort tid etterpå skjedde det samme hos sønnen Arild Markesdal (t.h.) i nabohuset. Foto: Carina Johansen , VG

– Jeg hadde ikke min villeste fantasi trodd det kunne se sånn ut

BJERKREIM (VG) Arild Markesdal (53) har bodd på eiendommen siden han ble født, men aldri opplevd noe i nærheten av vannmassene som ekstremværet «Synne» skapte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bjerkreim kommune er ifølge Fylkesmannen i Rogaland hardest rammet. Bjerkreimselva, har nå passert 200-års flom.

– Det føles helt uvirkelig. Jeg hadde ikke min villeste fantasi trodd det kunne se sånn ut. Jeg har bodd her siden jeg ble født, men aldri opplevd så mye vann, sier Markesdal til VG.

Han bor på samme eiendom som foreldrene, men litt lenger opp fra elven. De har aldri hatt problemer med flom tidligere.

– Vannet kom først inn hos foreldrene mine, så vi begynte å redde ut ting der. Etterpå tok vi en liten pause og trodde vi hadde kontroll. Men så oppdaget jeg at det også var vann ved kjellerinngangen hos meg. Da begynte vi å redde ut ting der. Det gikk bare én time, så var kjelleren overfylt med vann, forteller Arild Markesdal.

Store deler av Vikeså, som er administrasjonssenteret i Bjerkreim, står under vann. Sentrum av tettstedet ser ut som Venezia. Også rådhuset, hvor krisearbeidet ble ledet fra, er nå oversvømt.

På Tengesdal i Bjerkreim er melkebonden Andreas Tengesdal og familien sperret inne på gården.

– Det flyter så mye på veien at vi ikke kan kjøre med traktor heller. Men det er greit, vi har nok av mat, vi skal nok klare oss noen dager, sier han.

Har du video av flommen?

Alt er stengt

Til sammen er det seks mennesker som er «flommet inne» på gården.

– Om vi hadde kommet på veien, hadde vi uansett ikke kommet langt, for broen på Tengs er stengt og fylkesveien er stengt. Alt er stengt. Så det er bedre å holde seg hjemme.

Det siste døgnet har vært tøft. På grunn av ekstremværet har store vannmengder trengt inn i fjøset. Klokken to i natt måtte de starte arbeidet med å evakuere de 130 kuene på gården.

– Vi har holdt på hele dagen med å flytte dyr. Noen er flyttet inn i et gammelt fjøs og noen til behjelpelige naboer. Vi har ikke mer plass, det er vann overalt, forteller han.

– Jeg tror jeg har sovet et kvarter i natt, så jeg begynner å bli trøtt.

Ingen av dyrene ble skadet av flommen. Tengesdal sier det er vanskelig å anslå hvor stor skade flommen har gjort før vannet går ned igjen, men han regner med det er ødeleggelser. Huset han bor i er imidlertid uskadet, mens i kjelleren til sønnen, som bor i nabohuset, er oversvømt.

– Heldigvis regner det ikke mer, så jeg håper vi snart kan komme tilbake til sivilisasjonen.

Stengt mellom Stavanger til Kristiansand

E39 kommer ikke til å åpne mellom Vest-Agder og Rogaland søndag.

– Vannet står en meter over veien på E39 i Drangsdalen. Europaveien er derfor stengt i hvert fall til i morgen, sier Eivind Stangeland i Statens vegvesen til NTB.

Flere andre steder var det manuell dirigering av trafikken på grunn av oversvømmelsene. Mellom Hekkestad og Moi og mellom Bogafjell og Hove var veien stengt.

I tillegg er mange omkjøringsveier stengt eller bare åpne for utrykningskjøretøy. Samtidig er E134 over Haukelifjell stengt på grunn av mye snø og vin

SEND OSS DITT VÆRBILDE

Jernbaneverket opplyser at det er problemer på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Stavanger på grunn av store vannmengder. Det er i tillegg stengt for togtrafikk mellom Egersund og Hellvik på Jærbanen.

Ekstremværet over

Metrologisk institutt melder at det skal være slutt på de ekstreme nedbørsmengdene, men det er fortsatt ventet kraftige byger i området. Lavtrykket som skapte uværet ligger nå øst for Island og går videre sakte østover. Det er fortsatt mye vind og kraftige byger inn mot Vestlandet, Trøndelag og deler av Nordland.

Flomfaren er på rødt nivå, det høyeste av fire nivåer, i Rogaland og Vest-Agder søndag og mandag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Først tirsdag vil ventes flomfaren å gå ned til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje nivå søndag og ventes å synke til gult nivå mandag.

Faren for snø- og jordskrev er på nivå 4 av 5 i Hordaland og Rogaland

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder