PST: Ubaydullah Hussain fryktet at politiet skulle få tak i filmopptak

HØYESTERETT (VG) PST mente at Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain i en telefonsamtale hadde vært «tydelig» på at sikkerhetstjenesten ikke måtte få tak i opptakene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da Høyesterett startet behandlingen av spørsmålet om PST skal få se og bruke filmopptakene ble sikkerhetstjenestens grunnlag for ransakingen av Rolfsens bolig gjort kjent.

Rolfsens advokat leste høyt fra grunnlaget Oslo tingrett fikk i etterkant av ransakingen, hvor det fremkom at «Hussain var tydelig på at dette ikke måtte komme i PSTs hender.»

Gerdts opplyste videre at dette for PST utgjorde det «vesentlige hasteelementet», som altså medførte at førstestatsadvokat Jan Glent beordret ransakelse før retten hadde tatt stilling til det – slik retten normalt skal gjøre.

Hanne Skartveit: Journalisters fortrolige rom

– Hvorfor var dette så umiddelbart akutt? Det var ingen grunn til å tro at materialet skulle ødelegges, sier Gerdts, som anfører at den reelle grunnen var at materialet ville bli utilgjengelig for PST som følge av kildevernet ved lagring hos Rolfsen.

VG har vært i kontakt med Hussain som ikke vil kommentere saken før Høyesteretts avgjørelse i saken er klar.

ADVOKATKAMP: Kim Gerdts til høyre sammen med Vidar Strømme fra Norsk Redaktørforening. Til venstre i bildet førstestatsadvokat Jan Glent. Foto: Tore Kristiansen , VG

– Kortvarig lykke

Saken behandles nå i Høyesterett fordi både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har gitt PST medhold i at de skal få se opptakene.

Gerdts mener at om PST får medhold også i Høyesterett, den siste rettslige instansen, vil det medføre at politiet kan overstyre kildevernet i fremtiden så lenge de klarer å rette mistanke mot en person som har vært i kontakt med media.

– Et inngrep vil kun gi kortvarig lykke. Det vil utsette kilder og medarbeidere for direkte fare. Resultatet kan bli eller vil bli begrensninger for den frie presse, sier Gerdts.

Ruth og de fem barna: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

Pågrep 18-åring

Det var om kvelden 8. juni i år at etterforskere fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) derfor ransaket boligen til filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Bakgrunnen for ransakelsen var en pågripelse av en norsk statsborger på Landvetter flyplass i Gøteborg tidligere denne dagen.

De hemmelige tjenestene mener 18-åringen fra Oslo var på vei til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS). Han nekter straffskyld.

Med på turen til Sverige var talsmann Ubaydullah Hussain i ekstremistgruppen Profetens Ummah, et annet medlem (27) av gruppen, 18-åringen fra Oslo og en av Rolfsens medarbeidere. Det var bilen til Curry Film, Rolfsens produksjonsselskap som ble brukt.

TERRORSIKTET: Ubaydullah Hussain er nå siktet for rekruttering til IS og PST mener de kontroversielle opptakene kan være bevis mot ham. Foto: Mattis Sandblad , VG

Mener opptak avslører rekruttering

Rolfsen og Curry Film lager en dokumentar om Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain og norske Syria-farere, og PST mener opptakene fra Sverige-turen avslører rekruttering til IS.

Om ettermiddagen 8. juni – etter at 18-åringen var pågrepet i Sverige – avlyttet PST samtaler mellom nettopp Ubaydullah Hussain og et sentraltmedlem i ekstremistgruppen, ifølge VGs opplysninger.

På dette tidspunktet hadde filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen allerede fulgt Hussain over lang tid i forbindelse med dokumentarfilmen om talsmannen og det radikale islamistmiljøet i Norge.

Tre klassevenninner fra Oslo: Dro til Syria i 2014

PST: Forsøkte å skjule materialet

Etter det VG får opplyst, ba Ubaydullah Hussain i en samtale med en Curry film-medarbeider om å samle materialet til dokumentarfilmen hos Rolfsen.

Dette skal ha skjedd på ettermiddagen da Hussain, ifølge VGs opplysninger, ble gjort kjent med at 18-åringen han hadde tatt følge med til Sverige ikke hadde reist med enveisbilletten til Rhodos i Hellas, men istedet blitt pågrepet.

PST ble kjent med dette og gikk derfor senere samme kveld – 8. juni – til ransaking av regissørens bolig. Sikkerhetstjenesten mener Ubaydullah Hussain forsøkte å skjule materialet ved å få det samlet hos Rolfsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder