Kart

Kleskoffert utløste bombealarm

(VG Nett) Væpnet politiaksjon og storstilt evakuering i Fredrikstad viste seg å være helt unødvendig.

  • Målfrid Bordvik
  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Store politistyrker rykket torsdag ettermiddag ut til Rolvsøy velferdssenter i Fredrikstad. Bakgrunnen var funnet av det politiet betegnet som en mistenkelig koffert.

Nå viser det seg at det ikke dreide seg om en bombe. Like før klokken 17.30 ble aksjonen avblåst, og alle de evakuerte kan flytte tilbake i løpet av torsdagskvelden.

- Aksjonen er nå avsluttet og de evakuerte kan nå flytte tilbake til sine eiendommer. Den mistenkelige gjenstanden var en koffert som ikke inneholdt eksplosiver, skriver politiet i en pressemelding.

Mannen som hadde levert inn kofferten til velferdssenteret ble innbrakt av politiet og avhørt. Han opplyste da at kofferten inneholdt klær.

- Bombegruppa har undersøkt kofferten og innholdet er helt ufarlig. Det dreier seg om klær, sier innsatsleder Arne Næss til NRK.no.

Mann ble innbrakt

Mannen satte kofferten igjen i resepsjonen på sykehjemmet tidligere på dagen.

- Mannen er innbrakt for å avklare hva som er i denne kofferten. Vi mener at det er han som har satt kofferten der, og ønsker å få avklart om innholdet i den er uskyldig eller ikke, sa politioverbejent Geir Kristiansen til VG Nett tidligere i ettermiddag.

- Kofferten skulle angivelig være til en navngitt person, men denne personen stilte seg uforstående til å motta en koffert der.

Barn evakuert

Politiet startet en storstilt evakuering i området etter funnet av kofferten.

- Vi er på stedet og har startet evakuering av beboerne, samt beboere i nærliggende gater, sa kommunikasjonsrådgiver Pål Marthinsen i Østfold politidistrikt til VG Nett klokken 15.45.

40 personer fra sykehjemmet, samt personer fra 20 boliger i området, ble evakuert. De eldre er fraktet til andre sykehjem og eldrehjem i kommunen.

En barnehage som ligger 200 meter fra velferdssenteret, er også evakuert.

Politiet: - Ikke oppsøk området

Bombegruppen fra Oslo politidistrikt ankom sykehjemmet like før klokken 16 etter at Østfold politidistrikt ba om bistand.

Politiet sperret av området og ba publikum om å holde seg unna.

I tillegg til væpnet politi var det minst sju ambulanser på stedet, samt flere brannbiler og redningsmannskaper.

Politiet ble varslet om kofferten klokken 13.33.

Kriseteam varslet

Fredrikstad kommune kalte sammen kriseteamet i kommunen for å ta hånd om situasjonen.

- Det er svært lite jeg kan si om situasjonen nå. Vi har satt oss ned med kriseteamet. Beboerne på sykehjemmet og i nabolaget, samt en bolig med psykisk utviklingshemmede har blitt evakuert, sier Kari Agerup, varaordfører i Fredrikstad kommune, til VG Nett.

Kommunen har opprettet et mottak i Rolvsøyhallen hvor ansatte er på plass for å ta hånd om de som er evakuert.

- Det vi tenker på nå er at vi skal følge de rutinene vi har lagt opp, ta vare på de som er direkte berørt, og at pårørende blir varslet. Dette er en ny situasjon for oss, men vi har våre beredskapsplaner som trådte i kraft umiddelbart, sier Agerup.

Saken vil bli fulgt opp videre ved Fredrikstad politistasjon fredag, opplyser politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder