KRITISERES: Facebook-sjef Mark Zuckerberg har blitt sterkt kritisert etter å ha sensurert et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen.Nå har han fått «brev» av Aftenpostens sjefsredaktør Espen Egil Hansen. Foto: AFP/NTB Scanpix

Aftenposten tar oppgjør med Facebook

Erna Solberg kaster seg inn i debatten

«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FORSIDEN: Aftenposten vier hele sin fredagsforside til sjefredaktørens kritikk av Facebook-gründer Mark Zuckerberg. Foto: Faksimile, Aftenposten

Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det.

Bakgrunn: Forfatter Tom Egeland sensurert av Facebook

Sjefredaktør i avisen, Espen Egil Hansen, skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook.

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

Fikk du med deg? Nettavisen-redaktør utestengt fra Facebook

Det hele startet da forfatter Tom Egeland i slutten av august delte det ikoniske krigsbildet av Kim Phuc og ble stengt ute av Facebook som resultat.

Senere har en rekke andre delt bildet som en reaksjon, deriblant Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum, som onsdag denne uken ble utestengt fra nettsamfunnet i 24 timer.

«Hør, Mark, dette er alvorlig. Først lager dere regler som ikke skjelner mellom barnepornografi og berømte krigsbilder. Så praktiserer dere reglene uten rom for sunt skjønn. Deretter sensurerer dere også kritikk av og debatt om avgjørelsen – og straffer den som våger å kritisere», fortsetter Hansen.

Har du opplevd å bli utestengt fra Facebook? Send oss et tips her!

Erna Solberg: –Facebook tråkker feil

– Her ser vi et bilde som har vært med på å forme verdenshistorien. Et bilde av et vettskremt barn som flykter fra krig.

Slik beskriver statsminister Erna Solberg det ikoniske bildet på sin Facebook-side, hvor hun også selv har lagt ut bildet.

– FACEBOOK TRÅKKER FEIL: Slik beskriver statsminister Erna Solberg det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen. Foto: Faksimile, Facebook

– Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten, skriver statsministeren videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder