I RAQQA: Her er den tiltalte familiefaren (46) avbildet i IS-hovedstaden Raqqa i Syria. 46-åringen hevder han var her for å hente passet sitt, og han bekrefter at det er terrororganisasjonens flagg som vaier i bakgrunnen.
I RAQQA: Her er den tiltalte familiefaren (46) avbildet i IS-hovedstaden Raqqa i Syria. 46-åringen hevder han var her for å hente passet sitt, og han bekrefter at det er terrororganisasjonens flagg som vaier i bakgrunnen. Foto: PST

Terrortiltalt (46) poserte med våpen på bilder fra Syria: – Vi kriminelle liker våpen

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

OSLO TINGRETT (VG) Under sitt månedslange opphold i Syria i 2014, poserte den terrortiltalte familiefaren (46) en rekke ganger med automatvåpen i hendene.

Mandag fortsatte straffesaken mot to Syria-farere fra Norge i Oslo tingrett: En norsk-pakistansk familiefar (46) fra Fredrikstad og en tsjetsjensk mann (23) fra Oslo.

Begge er tiltalt for terrorforbund og terrordeltagelse.

Familiefaren nekter straffskyld for begge forholdene, mens den unge tsjetsjeneren har erkjent straffskyld for terrordeltagelse.

Les også: Fryktet angrep: Pågrep Syria-farer (23) i Oslo

Tok beslag

Den norsk-pakistanske familiefaren er straffedømt en rekke ganger tidligere, deriblant for alvorlige forbrytelser som har gitt ham lange opphold i fengsel.

Les også: Terrortiltalt familiefar (46) i retten: Jeg deserterte

I løpet av PSTs terroretterforskning mot 46-åringen har de hemmelige tjenestene blant annet tatt beslag i en rekke bilder av ham, poserende med automatvåpen i Syria.

Under sin frie forklaring i Oslo tingrett sist uke forklarte den terrortiltalte familiefaren at han er en våpenglad person og at det var årsaken til at bildene ble tatt.

– Vi kriminelle liker våpen, sa 46-åringen med henvisning til fortiden sin.

Den terrortiltalte familiefaren forklarte også at flere av poseringsbildene var ment som tull og for å gjøre narr av «IS-folkene».

På et av bildene kunne man se familiefaren som sto med et automatvåpen for et kjøretøy som var utstyrt med det han selv hevder er antiluftvern.

Gjemte minnekort med Syria-bilder

Statsadvokaten ville vite om bakgrunnen for at familiefaren hadde gjemt et minnekort med bilder fra Syria etter at han hadde returnert til Norge i september 2014.

– Det virket som om noen fulgte etter meg. Derfor gjemte jeg det. Bildene ville ha vist at jeg hadde vært i Syria, forklarte 46-åringen.

– Hvorfor har du dekket til munnen på dette bildet? spurte statsadvokat Frederik G. Ranke.

– Vi var ferdig i Sharia-leiren og hadde fått tilbake mobiltelefonene våre. Mens vi ventet på å kjøre videre, så gikk flere bort til vaktene og tok bilder med ulike våpen. Jeg var negativ til oppholdet og ville bort fra Syria på dette tidspunktet. Jeg forsøkte å gli inn i mengden. Når andre tok bilder, så tok jeg bilder. Jeg tenkte taktisk, svarte 46-åringen.

PST mener familiefaren var en del av en IS-ledet troppeforflytning til Homs-regionen i Syria før avreisen til Norge. En rekke av våpenbildene som ble lagt frem i tingretten ble tatt i Homs, ifølge tiltalte.

Nekter for å ha hatt personlig våpen

Statsadvokaten ville vite om årsaken til at IS-vakter frivillig lånte bort våpnene sine til en person som ikke hadde avlagt ed til terrororganisasjonens leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

46-åringen har tidligere forklart at han nektet å sverge troskap til IS under reisen i Syria.

– Det var flere som gikk bort sammen. Hvem som gikk frem og ikke ble ikke registrert, forklarte han.

Ifølge tiltalen skal familiefaren ha deltatt i blant annet opplæring i atskillelse og sammensetning av automatvåpenet AK-47.

46-åringen nekter for dette og hevder han heller ikke hadde et personlig våpen under sitt månedslange opphold i Syria eller deltatt i krigshandlinger.

Tror ikke på tiltalte

Aktoratet fester ikke lit til tiltaltes forklaring, blant annet fordi han selv har forklart at han tok med penger til Syria for å kjøpe våpen.

I tillegg mener de det er usannsynlig at IS sender tropper over store distanser i det borgerkrigsherjede landet, nærmest helt ubevæpnet.

Påtalemyndigheten ønsker ikke å dele ut de aktuelle våpenbildene til media.

– Det er rett og slett vår vurdering at vi ikke ønsker å gi dem ut, sier statsadvokaten til VG. Han ønsker ikke å utdype dette ytterligere.

Denne artikkelen handler om