Her kjemper Tore mot vannmassene

Da vannet fosset inn i kjelleren søsteren rykket brannmann Tore ut. Han har tømt kjellere for vann siden grytidlig
i dag.

  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ikke bare fosset vannet inn fra gaten, de store vannmassene i kjelleren til Marianne Stensland i Vigrestad i Rogaland førte til skader på et vannrør. Dermed sto vannspruten fra alle kanter.

– Jeg har ikke vært i nærheten av noe slikt før. Det er spesielt når det kommer så mye regn på en gang, sier Tore Stensland, broren til Marianne og brannmann ved den kommunale brannberedskapen,

For å få stoppet vannlekkasjen i kjelleren til søsteren var det bare en ting å gjøre. Stensland dro like gjerne på seg våtdrakten og hoppet i det:

– Jeg måtte ned i kjelleren for stenge av hovedkranen, sier han.

Søsteren knipset et bilde av han der han står i kjelleren hennes med vann helt opp til livet.

Nådde 1,60

Men vannet fortsatte å fosse inn fra hagen, det stoppet ikke å stige før det nådde det en høyde på 1,60 meter.

Flere innbyggerne i Hå kommune våknet torsdag morgen opp til oversvømte kjeller og veier som følge av et kraftig uvær i natt. Stensland har tømt kjellere for vann fra klokken 06.15 i dag tidlig. Verst var det i Vigrestad, hvor søsteren Marianne bor.

De er om lag 12 mann fra brannvesenet som jobber på spreng med å hjelpe så mange som mulig. I tillegg bistår Sivilforsvaret fra Sola, Sande og Egersund. Så langt har de samlet sett tømt mellom 40 og 50 kjellere for vann, men fortsatt er det mange som venter på hjelp.

– Det var uvirkelig

Søsteren Marianne kunne knapt tro sine egne øyne da hun tittet ned i kjelleren i dag tidlig.

– Jeg måtte titte flere ganger, det er helt uvirkelig hele greia, sier hun.

For kjelleren var altså fylt med vann, Marianne anslår at da hun først oppdaget det var det en vannstand på en halvmeter.

– Det fortsatte å stige. Det fosset inn vann fra plenen og veien, og inn i kjelleren. Det gikk en stund før det begynte å roe seg og brannvesenet kunne pumpe kjelleren.

Før kjelleren ble tømt nådde vannstanden opp mot 1.60 meter, ifølge Stensland. Det tok brannvesenet en time å tømme den 100 kvadratmeter store kjelleren.

Nå er alt som var i kjelleren ødelagt.

– Jeg hadde en innredet kjeller, nå er det ikke en eneste ting som er hel for å si det sånn, sier hun.

– Jeg hadde en del gamle verdisaker som farfaren min har laget som jeg er veldig redd for. Det er ikke mye å ta vare på der nede, fortsetter hun.

For flere av kommunens innbyggere våknet nemlig torsdag morgen opp til oversvømte kjeller og veier som følge av et kraftig uvær i natt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder