OPTIMISTISK: Bellona-leder Frederic Hauge mener at mulighetene er «gode» for å vinne fram allerede i regjeringserklæringen. Foto: Scanpix

Bellona: Jens har sviktet på klima

(VG Nett) Bellona-leder Frederic Hauge raser over Jens Stoltenbergs mangel på klima-utspill i valgkampen.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Onsdag legger Bellona frem sin reviderte klimaplan. I planen har Bellona tatt med høringsuttalelser fra 40 forskjellige aktører. Bellona-leder Frederic Hauge er ikke fornøyd med politikernes innsats for klimaet. Spesielt misfornøyd er han med statsminister Jens Stoltenbergs klima-fokus.

Diskuter miljø og klima her!

- Jeg er forbauset over at Jens Stoltenberg ikke vektlegger klima sterkere i valgkampen. Han hadde hatt mye å tjene på det. Vi opplever at grunnplanet i Arbeiderpartiet støtter oss, men at dette ikke gjenspeiler seg i partiets toppledelse, sier Hauge.

- Folk merker seg at statsministeren ikke bringer opp klima på dagsordenen, sier han.

Les mer om Bellonas klimaplan

Savner klima-utsagn

På Arbeiderpartiets landsmøte for to år siden holdt Stoltenberg en partiledertale full av klima-visjoner. Nå mener Bellona at statsministeren har glemt klimaet.

- Han har ikke kommet med et eneste skikkelig klima-utsagn i valgkampen, sier Hauge, som mener at dette signaliserer til folket at saken ikke er viktig.

- Det er vanskelig for folk å forstå at dette er et stort problem. De endringene vi må gjøre, vil bli en enorm omveltning. Stoltenberg vektlegger ikke dette, mener Hauge.

- Har snakket om klima

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen tilbakeviser at Stoltenberg ikke fokuserer på klima.

IKKE KLIMA-TAUS: Stoltenbergs statssekretær sier at Ap-lederen har snakket om klima mange ganger i valgkampen. Foto: Scanpix

- Statsministeren har snakket om klima en rekke ganger i taler, debatter og intervjuer i valgkampen. Det var også hovedtema for statsministeren da han og FNs generalsekretær møtte pressen i går, skriver Giæver Eriksen i en sms til VG Nett.

- Jens Stoltenberg skal også delta i NRKs TV-debatt om miljø til uka, skriver statssekretæren videre.

Han viser også til at Stoltenberg på fredag la frem en avtale mellom Miljøverndepartementet og Norsk Industri om at prosessindustrien går med på å redusere klimagassutslipp frivillig.

Ikke fornøyd

Bellona-Hauge er ikke fornøyd med den rødgrønne regjeringens innsats de siste fire årene.

- Jeg er ikke fornøyd med den politikken som er ført når det gjelder åpning av oljevirksomhet i nye, sårbare områder. Men regjeringen har satset på CO2-rensing på Mongstad og har gjort en innsats for regnskogen. Så det er ikke helsvart, sier Hauge.

Da SV-leder Kristin Halvorsen var på partilederutspørring i NRK tirsdag kveld, sa hun at SVs miljøtap i regjeringen skyldes Ap. Les mer her.

Tøff oppgave

De andre politikerne slipper heller ikke unna Bellonas massive kritikk. Klimaforliket i Stortinget er ikke nok, mener Hauge.

- Vi må få en diskusjon om virkemidlene for å oppnå kuttene. Men diskusjonen om dette er fortsatt veldig fraværende. Politikerne har et ansvar for å fortelle hvordan vi skal gjøre det, sier han.

Hvilket parti jobber for deg?Ta VG Netts velgerguide!

Han er ikke fornøyd med innspillene fra politikerne til klimaplanen når det gjelder dette.

- Politikerne må være ærlige på at dette betyr forandring. Det blir en tøff oppgave for Norge som er så avhengig av oljen, mener han.

I forrige uke kritiserte NITO politikerne for å bare prat og lite handling for klimaet. Venstre og KrF innrømmer feil, mens SVs Erik Solheim ikke svarte på kritikken. Les mer her.

Tidligere i august kom BIs senter for klimastrategi med en rapport om partienes klimapolitikk. Les mer her.

Ber om pris

Kostnadene ved Bellonas klimaplan er noe miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etterlyser i sin høringsuttalelse til planen.

- En viktig del av analysen blir å vurdere hvor dyrt dette blir, skriver Solheim.

- Bellona har dessverre ikke beregnet hvor mye tiltakene deres koster. Jeg håper Bellona jobber videre med å vurdere kostnadene, fordi organisasjonen da vil bli en enda nyttigere diskusjonspartner, skriver Solheim videre.

Bellona-Hauge sier at han forstår at Solheim spør, og sier at Bellona etterlyser det samme.

- Når det gjelder tiltaksanalyse og kostnader, så er arbeidet fra det offentlige helt elendig. Prisen blir mindre hvis politikerne hadde langsiktige mål. Hvis dette skal tas på revidert nasjonalbudsjett hvert år, kommer vi ingen vei, raser Hauge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder