TALENT: Carl I. Hagen har aldri lagt skjul på at han så på Trond Birkedal som et stort politisk talent. Foto: Trond Sørås og Geir Otto Johansen/Scanpix

Carl I. Hagen om Birkedal i 2007: «Han har gått på trynet før, det har han lært av»

(VG Nett) «Opp som en bjørn, ned som en skinnfell». Ordene som kunne beskrevet Trond Birkedal best av alle, er hans egne.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Da gjaldt saken et utspill fra Arbeiderpartiet om den kommunale organiseringen i Stavanger. Det er en problemstilling Trond Birkedal (31) ikke trenger tenke mye på den nærmeste tiden.

For onsdag ble Frp-eren varetektsfengslet i to uker, siktet for seks tilfeller av skjult filming av menn, samt et tilfelle av seksuell omgang med en person under 16 år. Han er også siktet for seksuelt krenkende adferd mot flere personer.

SAMLESIDE: Les alt om Fremskrittspartiet

Birkedal har samtykket i fengslingen, men erkjenner ikke straffskyld for noen av siktelsene.

Spådd lysende framtid

Helt fra han som 17-åring tok over ledervervet for Fremskrittspartiets ungdom i Stavanger i 1997, har pilene pekt oppover for Birkedal. To år senere fikk han jobben som fylkessekretær i Rogaland, og deretter har han vært politiker på heltid.

Les også: - Frp-ledelsen visste om overgrepsanklager

Lokalavisene har skrevet spaltemetre om ham, og han har gjort et solid inntrykk på den nasjonale arenaen også. Partiets absolutte nestor, Carl I. Hagen har forutsett at dette er en mann som vil få stor oppmerksomhet. For fire år siden uttalte Fremskrittpartiets landsfader at han så for seg Birkedal som en mulig statsminister, sammen med Sylvi Listhaug.

- Kan bli statsminister

- Han har den nødvendige ydmykheten en ung person bør ha. Det nytter ikke å være en brautende, sjefete jypling. Du må kunne lytte og ta imot råd. Trond har vært med på mye. Han har gått på trynet noen ganger, og det har han lært av, sa Hagen til Stavanger Aftenblad den gang.

Carl I. Hagen mente de to unge politikerne hadde det som skulle til for å nå Norges høyeste politiske verv.

Les også: Innrømmer skjult filming

- Begge har potensial til å nå til toppen. Og med toppen mener jeg Norges høyeste verv: Statsminister. Begge er også klart kvalifisert til å bli statsråder, sa han.

Listhaug vil ikke kommentere Birkeland-saken onsdag, opplyser hun til VG Nett i en SMS.

Historisk i FpU

Sammen med en lang rekke verv har det også lenge vært klart at Birkedal har hatt en nese for hvordan man kommer seg fram. I et avisportrett ble han omtalt som «Den lille prinsen». Målet den gang var å finne plass i ordførerstolen. Som i år. Den gang endte det med tap. I år trakk han seg fra alle verv før det ble aktuelt.

I 2000 ble han nestformann i Fremskrittspartiets ungdom. To år senere ble han leder, et verv han holdt på i seks år. I ungdomspartiets historie er det bare Peter N. Myhre som kan vise til det samme.

KOMMENTAR: Siv stikker hodet i sanden

Flere av hans tidligere kolleger i Fremskrittspartiets ungdom gir overfor VG Nett uttrykk for at det er en svært dyktig medarbeider som nå har havnet på kant med loven. Ingen vil derimot si det offentlig.

Per i dag er han medlem av ni styrer, de fleste av dem relatert til rollen som gruppeleder for Fremskrittspartiet i kommunestyret i Stavanger. I tillegg driver han kursvirksomhet fra sitt enkeltmannsforetaket Birkedal kurs og kompetanse.

Inntekten er det heller ikke noe å si på. De siste årene har han hatt en inntekt mellom 450.000 til over millionen. Ligningen for 2009 viser en skattbar inntekt på nærmere 960.000 kroner. Ikke verst med tanke på at han jobber for et politisk parti, og bare driver kursvirksomhet på si.

Luksuseiendom

I intervjuet med Stavanger Aftenblad fortalte en økonomisk vinklet Birkedal at han hadde sans for økonomi, og at investeringene hovedsakelig gikk i eiendom. Så langt består det av en bolig i Stavanger til en verdi av tre millioner, og et feriehus i Thailand.

60 meter fra stranden i paradiset Koh Kho Phao ligger eneboligen på 115 kvadratmeter. Strandluksusen koster ifølge Birkedal selv mindre enn en hytte på fjellet, men den nøyaktige prisen er ikke kjent.

Les også: - Frp-velgere tilgir lettere og fortere

- Det er også en investering, og jeg regner i allefall med å få pengene tilbake hvis jeg en gang selger, sa Frp-toppen om eiendommen i Rogalands Avis i fjor. Boligen i Thailand kjøpte Birkedal fra partikollega og eiendomsinvestor Tore B. Kallevig.

Sentralt plassert

Birkedal har også eiendom i USA. Fredag, to dager før politiet ble koblet inn og han ble anklaget for skjult nakenfilming av unge menn på sitt eget bad, skrev han på Facebook at han fulgte med på eiendommen sin i Florida via et webkamera.

«Livecam til bassengområdet ved huset mitt i Florida..... Godt at USA ikke er med i EU (eller at Høyre styrer USA) så blir bildene i hvert fall ikke lagret.»

Bil eier politikeren ikke. Fra leiligheten på Storhaug i Stavanger er det gå-avstand til det aller meste. Til politihuset er det bare 1400 meter.

Les også

 1. Kaller inn til krisemøte om Birkedal-saken

  (VG Nett) Ordførerkandidat Trond Birkedal trekker seg fra alle verv i partiet etter å ha blitt siktet for å snikfilme en…
 2. Politiet vil avhøre Frps generalsekretær

  STAVANGER (VG Nett) Politiet ønsker å avhøre Fremskrittspartiets generalsekretær i saken mot Trond Birkedal.
 3. - Utvider siktelsen mot Birkedal

  (VG Nett) Politiet utvider angivelig siktelsen mot Trond Birkedal onsdag.
 4. Frps toppledelse kontaktet politiet i Birkedal-saken

  (VG Nett) Siv Jensen og toppledelsen i Frp fikk tirsdag så alvorlig informasjon på bordet, at de kontaktet politiet i…
 5. Birkedal samtykker til varetektsfengsling

  (VG Nett) Frps tidligere ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, har samtykket til varetektsfengslet i to uker med…
 6. Siv Jensen: - Jeg er forferdet

  STORTINGET (VG Nett) Frp-leder Siv Jensen er glad Trond Birkedal har trukket seg fra alle politiske verv.
 7. Politiet: - Uavklart om Birkedal varetektsfengsles

  (VG Nett) Det er ikke avgjort om Frp-politiker Trond Birkedal (31) skal fremstilles for fengsling.
 8. Tidligere FpU-medlem (19): - Han filmet meg naken

  Over flere år bygget Trond Birkedal opp et svært nært tillitsforhold til det 12 år yngre tidligere FpU-medlemmet.
 9. Frp-topp siktet for å ha snikfilmet mann på badet

  (VG Nett) En sentral Frp-politiker i Rogaland er pågrepet av politiet for å ha filmet en naken mann med skjult kamera…
 10. Frp-topp trekker seg fra alle verv

  (VG Nett) Frps ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31), er siktet for å ha snikfilmet en naken mann på badet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder