KLAR TALE: Politimester Sissel Hammer i Nordre buskerud politidistrikt er nådeløs i sin kritikk av Beredskapstroppens innsats 22. juli i fjor. Foto: NILS BJÅLAND/VG

Politimester Sissel Hammer:
«Hadde vi gjennomført aksjonen alene, så hadde vi vært på Utøya tidligere.»

(VG Nett) Politimesteren i Nordre Buskerud politidistrikt kritiserer Beredskapstroppen og mener de dro mot Utøya 22. juli i fjor uten en plan.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

«De må rett og slett ha satt seg i bilene og kjørt uten plan.», konkluderte Hammer overfor 22. juli-kommisjonen.

«Det er jo litt av en avgjørelse, sett i sammenheng med hva som skjedde i Oslo.»

I det 10 sider lange intervjureferatet som ble offentliggjort i dag, retter politimesteren kraftig kritikk mot Beredskapstroppens aksjon i Nordre Buskerud politidistrikt 22. juli i fjor.

Politimesteren ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett før det avklart om hun også må forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Visste ikke at Beredskapstroppen kom

Hammer forklarte at hun ikke visste at de spesialtrente politifolkene hadde blitt involvert i aksjonen mot Utøya og svarer kontant «nei» på spørsmål om det var vanlig at Beredskapstroppen kom uten at de hadde bedt om bistand.

«Sett i ettertid er det grunn til å tro at hadde Nordre Buskerud gjennomført denne aksjonen alene, hadde vi vært på øya tidligere enn slik aksjonen ble gjennomført, men det er ikke sikkert vi hadde lokalisert gjerningsmannen noe tidligere av den grunn, sa hun.

Uttalelsen står i sterk kontrast til forklaringen til en av de første politibetjentene fra distriktet som Utvika ca. klokken 17.52.

- Var det en tanke om å reise rett til Utøya da båtene kom? var spørsmålet aktor Svein Holden stilte politimannen under rettssaken mot massemorderen.

- Jeg var på det tidspunktet alene. Vi har ikke samband og kontroll på hverandre. Vi hadde rett og slett ikke god nok forbindelse. Min eneste tanke var å skaffe båter til beredskapstroppen.

Politimesteren: Mine politifolk var på vei til Utøya

Politimesteren påpekte at den røde gummibåten som havarerte, var egnet for færre personer og mindre utstyr enn det Beredskapstroppen hadde med seg.

I tillegg hevdet Hammer at hennes egne politifolk hadde tenkt seg til Utøya på egenhånd.

«Hadde det ikke vært for at Beredskapstroppen kom, hadde de nok klart det.», sa politimesteren.

Hammer understreket imidlertid at det ikke nødvendigvis hadde ført til at massemorder Anders Behring Breivik kunne vært pågrepet tidligere.

Innrømmer svakheter ved politidistriktet

Under intervjuet med 22. juli-kommisjonen innrømmet politimesteren at hun før terrorangrepene ikke hadde en klar bedømning av instruksverket for politidistriktet - men at hun på bakgrunn av en evaluering hadde inntrykk av at den var tynn.

Hammer erkjente også at hun ikke hadde kunnskap om kompetansen til alle nivåene - deriblant innsatslederkorpset.

«Det var en stor utfordring at jeg ikke kjente planverket godt nok.», forklarte hun.

Ble varslet om massakren fra polititopp i Oslo

Ifølge referatet, ble Sissel Hammer orientert om massakren på Utøya klokken 17.27 - av stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon i Oslo.

Et kvarter senere fikk politimesteren også beskjed om at Beredskapstroppen var på vei. På dette tidspunktet befant hun seg hjemme hos sine egne foreldre utenfor Nordre Buskerud politidistrikt.

Måtte haike til Hønefoss

I all hast kjørte hun mot Hønefoss politistasjon over Sollihøgda hvor hun så flere helikoptre og ambulanser. Politimesteren parkerte derfor bilen i en grøft og gikk over i den andre veibannen for å haike med med et tilfeldig utrykningskjøretøy.

Først klokken 19.30-19.45 ankom Hammer Hønefoss politistasjon.

Til 22. juli-kommisjonen forklarte politimesteren at hun på dette tidspunktet ikke visste om det hadde blitt gjort noe forsøk på å sette stab før hun kom.

«Jeg fikk ingen klar situasjonsrapport der og da.», sa hun.

Følte seg alene

Politimesteren forklarte også under intervjuet med kommisjonen at hun følte et enormt medietrykk mot Nordre Buskerud politidistrikt i tiden etter terrorangrepene - spesielt om valg av oppmøtested med Beredskapstroppen, som hun mener stabssjefen i Oslo henviste til henne.

«Så alene har jeg aldri følt meg.», kommenterte hun.

Etter denne episoden fikk Hammer mediebistand og etter hvert en fast medierådgiver.

Varslet tiltak

Politimesteren har varslet flere tiltak i kjølevannet av terrorangrepene, deriblant skal planverket «gjennomgås med lupe», trusselvurderinger mot aktuelle objekter i politidistriket, heve kompetansen til staben og styrke redningsplanen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder