DREPT: Frode Mellemseter Sanni (42) ble brutalt drept på Maxbo på Notodden 3. desember 2016. Foto: Privat

Frode Sanni (42) drept på Maxbo: Einar Langedok Kaafjeld (23) dømt til 19 års fengsel

Mannen som på brutalt vis drepte Frode Sanni (42) på Maxbo på Notodden i fjor, er dømt til 19 års fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dommen er enstemmig og ble avsagt i Aust-Telemark tingrett i dag. Kaafjeld (23) er også dømt til å betale en erstatning på 300.000 kroner til Sannis sønn og det samme beløpet til hans mor.

– Tiltalte var tilregnelig og skal dømmes for drap. Retten er kommet til at drapet var utført med overlegg. Drapet var en ren henrettelse, begått i full offentlighet, leste dommer Steinar Backe ifølge Telemarksavisa opp i retten.

Frodes familie: – Han var omsorgsfull, redelig og jovial

Aktors påstand var i utgangspunktet 18 år forvaring, med en minstetid på 12 år. Drapsmannens unge alder og det faktum at han ikke tidligere er dømt for vold, gjør likevel at retten ikke idømmer ham en forvaringsdom.

«Tiltalte fremviste en sterk gjennomføringsvilje, og hadde ingen sperrer for å utføre det groteske drapet og halshuggingen blant sine kolleger og andre», heter det i dommen.

Motivet helt uforståelig

Det var lørdag 3. desember i fjor at tømrer Frode Sanni (42) ble brutalt drept på Maxbo på Notodden av Einar Langedok Kaafjeld (23), som var ansatt i byggevareforretningen.

Brukte 3,5 minutter: Slik forklarte 23-åringen drapet i retten

Midt på dagen skal 23-åringen ifølge dommen ha stukket Sanni gjentatte ganger med kniv i hals- og nakkeregionen og skilt Sannis hode fra kroppen ved å skjære med kniv og hugge med en øks, slik at den lokale tømreren døde inne på et kafferom i forretningen.

JOBBET PÅ MAXBO: 23-åringen jobbet på Maxbo hvor Frode Sanni var fast kunde. Her jobber krimteknikere i butikken hvor det brutale drapet fant sted i desember i fjor. Sanni ble halshugget av 23-åringen. Foto: Alf Øystein Støtvig VG

Motivet for drapet fremstår for retten som helt uforståelig, heter det i dommen. Kaafjeld virket dessuten «helt uanfektet av den grusomme handlingen» og viste stolt frem hva han hadde gjort for sine kolleger.

Kaafjeld sier i retten at han har forstått dommen og tar betenkningstid med tanke på spørsmålet om anke.

Under rettssaken forklarte Kaafjeld at han følte seg tråkket på at Sanni. Han skal ha vist Sanni en video av en IS-henrettelse, hvorpå Sanni skal ha truet med å «ta ham» dersom han gjorde det igjen. 23-åringen har forklart at han tok trusselen på alvor og omsider bestemte seg for å drepe Sanni.

«Etter rettens syn kan handlingen vanskelig tenkes gjennomført på den måten den ble uten at tiltalte hadde sett slike hendelser på film», heter det i dommen.

«Disse filmene er av en så bestialsk karakter, og viser detaljerte henrettelser med kniv og sverd, som innebære både kutting av stupe og halshugging. Den massive eksponeringen tiltalte har utsatt seg for, har åpenbart medført en betydelig påvirkning på ham», konkluderer retten.

Sannis familie har sagt at de slett ikke kjenner seg igjen i 23-åringens beskrivelser av Sanni.

En lettelse for familien

Christian Lundin, de etterlattes bistandsadvokat, foreller at Sannis mor og sønn, som begge bodde med avdøde på tidspunktet han ble drept, er lettet over at saken nå er gjennomført.

– De er tilfreds med at dommen er avsagt og registrerer at retten har vært i tvil rundt spørsmålet om en forvaring. De hadde håpet på en forvaringsdom, men dette er definitivt en lettelse for dem likevel, sier Lundin.

DELVIS FORNØYD: Bistandsadvokat Christian Lundin sier familien er lettet, men at de håpet på forvaringsdom. Her avbildet i 2012. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Likevel vil familien aldri få svar på sitt viktigste spørmål.

– De lurer jo på hvordan dette i det hele tatt kunne skje. Det er helt ubegripelig at noen kan planlegge og gjennomføre en slik handling.

Retten: En viss gjentakelsesfare

Under rettssaken som pågikk for to uker siden, kalte statsadvokat Anne Margrete Katteland drapet «en henrettelse».

– Dette er en grusom handling som har rammet mange – familie og kunder ved Maxbo. Lokalsamfunnet er rammet, og det er også tiltaltes familie, sa Katteland i sin prosedyre.

23-åringen har erkjent straffskyld på alle punkter, også narkotikabesittelse og bruk av steroider.

I dommen heter det at retten har trukket fra ett år på straffutmålingen på grunn av tilståelsen, slik at den ellers ville ha vært på 20 år i fengsel. Retten mener drapet er ekstremt og at det foreligger en viss gjentakelsesfare.

Katteland påpekte under rettssaken at tiltalte visste hvordan han skulle drepe etter å ha sett utallige henrettelsesfilmer. Det kom også frem at tiltalte 23-åringen likte å se slike filmer i sakte film.

– Tiltalte viser sterk gjennomføringsevne – og fullfører en halshogging. Han finner fram en øks på forhånd og henter ved to anledninger to kniver. Det er en absurd handling, sa Katteland og la til at syndromet asberger ikke er formildende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder