Mannen som er tiltalt for vold mot NRK-medarbeideren NRK-komplekset på Marienlyst i Oslo, kan trolig ikke straffes.

NRK-profil utsatt for grov vold – tiltalte erklært strafferettslig utilregnelig

Artisten som er tiltalt for å ha angrepet og banket opp en NRK-profil på Marienlyst i Oslo, var psykotisk ifølge de sakkyndige. Han kan neppe straffes når saken nå kommer for retten.

Av 

NTB-Steinar Schjetne

Publisert:

NRK-medarbeideren ble påført brudd i venstre kinnbein som måtte fikseres med titanplate, samt skade på følelsesnerven til mellomansiktet, framgår det av tiltalen. Angrepet fant sted kvelden 24. januar utenfor NRK-komplekset på Marienlyst vest i Oslo.

Mannen som utøvde volden, en nokså kjent artist, er også tiltalt for å ha fremmet flere truende utsagn mot NRK-profilen på sin Instagram-konto måneder etter voldsepisoden.

Mannens forsvarer, advokat Ida Andenæs, skriver i en tekstmelding til NTB at hennes klient «knytter seg til hendelsen» på spørsmål om hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet og forholdene som er beskrevet i tiltalen.

Bakgrunn: Norsk artist må møte i retten: Tiltalt for vold mot NRK-ansatt

Erklært utilregnelig

Når saken kommer opp for Oslo tingrett tirsdag, kommer statsadvokat Andreas Strand allerede innledningsvis til å varsle at han vil legge ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Bakgrunnen er at de sakkyndige har konkludert med at han var utilregnelig da disse tingene skjedde, sier Strand til NTB og sikter både til voldsutøvelsen og de senere truslene.

Advokat Andenæs har heller ikke svart på hvordan tiltalte ser på erklæringen om at han var strafferettslig utilregnelig gjerningstidspunktet.

Ingen nær relasjon

Tiltalte og fornærmede kjente til hverandre fra tidligere, men det skal ikke ha vært noen tett relasjon mellom dem. Strand ønsker ikke å komme inn på hva påtalemyndigheten mener var motivet for voldshandlingene før saken kommer opp for retten.

Det blir imidlertid et tema om angrepet kan knyttes til NRK-medarbeiderens rolle og yrkesutøvelse som redaksjonell medarbeider, men Strand vil ikke gå inn i dette aspektet nå.

NRK-profilen ønsker minst mulig oppmerksomhet rundt saken. Bistandsadvokat Mathias Gebremichael vil derfor ikke å gi noen kommentarer til NTB i forbindelse med hovedforhandlingen

Utsatt flere ganger

Planen var at saken mot mannen skulle opp først i september i fjor, men da ble saken utsatt på grunn av coronapandemien. Senere ble saken berammet til januar i år, men da ble den utsatt på grunn av den rettspsykiatriske vurderingen.

Også den planlagte hovedforhandlingen 17. august ble utsatt av det forsvarer Ida Andenæs ifølge TV 2 kalte korona-relaterte årsaker.

Denne gangen er det ingenting som tilsier noen ny utsettelse, forsikrer Strand.

Retten har satt av to dager til saken.

Publisert:

Flere artikler

 1. Norsk artist tiltalt for grov vold mot NRK-ansatt: – Jeg var ikke meg selv under denne perioden

 2. NRK-profil krever 130.000 fra artist etter grov voldsepisode

 3. Derfor var ikke T-bane-skytteren bak lås og slå

 4. Voldstiltalt realitydeltager: – Jeg angrer som faen

 5. Økning i foreldredrap: – Vi følger nøye med på utviklingen

Fra andre aviser

 1. Mann dømt til tolv års fengsel for å ha drept moren sin i Oslo i fjor

  Bergens Tidende
 2. Sakkyndige: Tor Kjærviks drapssiktede sønn var psykotisk

  Bergens Tidende
 3. Politiet har pågrepet en av de tiltalte i hospits-drapssaken

  Bergens Tidende
 4. Lege tiltalt for misbruk av pasient

  Aftenposten
 5. Mann (38) erkjenner grove ran i Osen-saken

  Bergens Tidende
 6. Hovedmannen i Lime-saken dømt til åtte års fengsel

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no