LA SEG FLAT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad beklaget i en pressekonferanse fredag. Han har varslet ny pressekonferanse lørdag klokken 14.

Skatteetaten til Aftenposten: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

Skatteetaten går ut mot Statsministerens kontor (SMK).

Av 

Elise Rønnevig Andersen

Publisert:

Dersom Statsministerens kontor hadde gitt riktige opplysninger til Skatteetaten, ville de fått et helt annet svar på spørsmålet om Kjell Ingolf Ropstad skulle skatte av statsrådboligen, skriver Aftenposten.

Nå oppklarer Skatteetaten saken overfor avisen.

– I henvendelsen fra SMK ble det opplyst som en forutsetning at det var utgifter til bolig på hjemstedet. Dette vilkåret ble derfor ikke nærmere problematisert i svarbrevet, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i juridisk avdeling i Skatteetaten til Aftenposten.

Hun sier at det ikke er riktig Skatteetaten har svart SMK at pendlere uten utgifter til boligen på hjemstedet slipper å betale skatt av fri bolig fra arbeidsgiver.

les også

Ekspert om Ropstad-saken: – Det er skatteunndragelse, kort og godt

I oktober 2020 sendte Statsministerens kontor (SMK) en henvendelse til Skatteetaten. De ville ha klarhet i om Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skulle betale skatt for fordelen av statsrådsboligen sin.

I henvendelsen beskrev SMK blant annet at han «betaler husleie til foreldrene», noe Aftenposten nylig avslørte at han ikke gjorde.

Statsministerens kontor oppfattet at fri pendlerbolig for statsråd Ropstad ikke ville være skattepliktig selv om han ikke hadde hatt utgifter til bolig på sin registrerte adresse, sa kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til Aftenposten fredag.

Nå bekrefter Skatteetaten til Aftenposten at opplysningen de fikk om husleie, var avgjørende for svaret SMK fikk. En opplysning som det nå er kjent at ikke stemte for Ropstads del.

Statsministerens kontor og Kjell Ingolf Ropstad har ikke kommentert Skatteetatens uttalelser til Aftenposten.

Lørdag meldte Kjell Ingolf Ropstad på en pressekonferanse at han trekker seg som leder for Kristelig Folkeparti og som barne- og familieminister etter skattegrep-avsløringene.

SMK: Hele tiden vært et krav

– Det fremgår ikke klart av veiledningen og sitatene fra Skatte-ABC og regelverk at det er krav om utgifter til boligen på hjemstedet for at fri pendlerbolig på arbeidsstedet skal være skattefri, så lenge den skattepliktige er i en merkostnadssituasjon ved å måtte bo utenfor hjemstedet på grunn av arbeidet. Det var bakgrunnen for vår tolkning, sa Anne Kristin Hjukse, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, til VG fredag.

– Vi har nå fått god veiledning fra Skatteetaten som sier at det hele tiden har vært et krav om at man har hatt utgifter til bolig på hjemstedet for å få skattefritak. Vi forholder oss til dette og forsikrer oss om at vi innberetter i tråd med dette, fortsatte hun og la til:

– Vi har orientert Kjell Ingolf Ropstad om hvordan vi har oppfattet regelverket, men har også hele tiden bedt statsråden om selv å ta kontakt med Skatteetaten om sin sak.

Saken oppdateres.

Publisert:

Mer om

Kjell Ingolf Ropstad

Skatteetaten

Flere artikler

 1. Ropstad tok opp muligheten for å få tilbake penger med Skatteetaten

 2. Ekspert om Ropstad-saken: – Det er skatteunndragelse, kort og godt

 3. Ropstads skattegrep: Økokrim i kontakt med Skatteetaten

 4. Aftenposten: Ropstad inngikk avtale for å slippe skatt – betalte aldri

 5. SMK i desember: «Lange samtaler» om Ropstad-skatt

Fra andre aviser

 1. Skatteetaten ut mot Statsministerens kontor: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

  Bergens Tidende
 2. Skatteetaten ut mot Statsministerens kontor: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

  Aftenposten
 3. Skatteetaten: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

  Bergens Tidende
 4. Ropstad beklager skattegrep – går ikke av

  Bergens Tidende
 5. Ropstad går av som partileder og statsråd

  Bergens Tidende
 6. Ropstad sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men han betalte ikke en krone.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no