REPRESENTERER VIKEN: Abid Raja representerer Viken fylke - og er valgt inn for Akershus Venstre på Stortinget, selv om han bor i Oslo. Men hans egne i Viken Venstre vil ha Sveinung Rotevatn fra Vestland som ny partileder. Foto: Frode Hansen, VG

Rajas eget fylkeslag vil ha Rotevatn som ny Venstre-leder

Viken Venstre foreslår at Sveinung Rotevatn blir ny Venstre-leder, mens fylkespartiets egen Abid Raja foreslås som 2. nestleder. Møre og Romsdal Venstre har derimot Raja som lederkandidat.

 • Frank Ertesvåg
 • Øystein David Johansen
 • Thea Natalie Svendsen
 • Bjørn Haugan

Det var NRK som først fortalte om forslaget fra det store Venstre-laget som tidligere besto av Akershus, Buskerud og Østfold Venstre. I tillegg til Rotevatn som partileder og Raja som 2. nestleder, vil Viken Venstre ha kunnskapsminister Guri Melby som 1. nestleder.

VG har vært i kontakt med Abid Raja mandag ettermiddag. Han ønsker ikke å kommentere saken.

les også

Sveinung Rotevatn: – Jeg tror jeg kan gjøre den beste jobben

– Vi har spilt inn tre flotte kandidater som har gode kvaliteter og utfyller hverandre godt. Så vi har et luksusproblem i Venstre. Nå er det valgkomiteen som skal gjøre jobben videre. Vi legger en helhetsvurdering til grunn for forslaget, sier nestleder Sissel Urke i Viken Venstre til VG. Utover det ønsker hun ikke å begrunne forslaget ytterligere.

Hun kommenterer saken for Viken Venstre all den tid fylkesleder Arjo van Genderen sitter i valgkomiteen sentralt i partiet.

VESTLENDING: Sveinung Rotevatn er den eneste av de fire statsrådene i Venstre som hittil åpent har lansert seg som lederkandidat. Nå foreslås han av Viken Venstre. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

les også

Rotevatns forsprang

Valgkomiteen måtte i vår starte sitt arbeid med å finne den nye Venstre-ledelsen på nytt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande trakk seg både som partileder og statsråd i et oppsiktsvekkende intervju med VG like før corona-krisen.

Nå ligger det an til en åpen kamp om hvem som velges som Venstre-leder på Venstre-landsmøtet i september.

Abid Raja sa til VG at han ønsket å være i front for partiet i forbindelse med en meningsmåling om hvem som bør sitte i den nye Venstre-ledelsen i november i fjor.

les også

Stigende støtte til Melby og Nybø i ny lederkamp i Venstre

– Jeg ønsker å være med i det nye laget i front som skal gjenreise partiet, derfor har jeg stilt meg til disposisjon for valgkomiteen. Jeg gleder meg til å fortsette å bidra til å skape positivt engasjement blant venstrefolk og velgere, sa Raja da.

Ennå har han ikke offisielt erklært seg som lederkandidat før det nyannonserte Venstre-landsmøtet til høsten.

les også

Abid Raja: – Trist og vemodig at Trine går av

Agder vraker Raja

Agder Venstre informerer om at de har gått inn for Sveinung Rotevatn som ny leder, Guri Melby som 1. nestleder og Alfred Bjørlo som 2. nestleder.

– Det er kjente navn vi har spilt inn, og vi har i tillegg diskutert Abid og Iselin. Men det som har vært viktig for oss er å fokusere på hvem vi vil ha, og ikke hvem vi ikke vil ha. Fylkesstyret var med syv av ni stemmer enstemmig helt klare på denne innstillingen, sier nestleder i Agder Venstre, Pål Koren Pedersen til VG.

Alfred Bjørlo er ordfører i Stad kommune, og blir i følge Pedersen spilt inn som kandidat fra Agder fordi han representerer distriktene på en god måte.

– Vi mener en ledertrio bør ha spredning i base med tanke på hvor de holder til. Alfred Bjørlo er en veldig god representant, og har hatt klart flertall i sin kommune tre valg på rad. Han tar utfordringene innenfor distriktene på en veldig god måte.

Han understreker at det ikke er Agder Venstres hensikt å snakke Nybø eller Raja ned, men at kandidatene de har foreslått fyller de rollene de er ute etter inn mot et ledervalg.

ØNSKER SPREDNING: Agder Venstre spiller inn ordfører i Stad kommune, Alfred Bjørlo som 2. nestleder til valgkomiteen. De begrunner dette med at de ønsker spredning i hvor lederne i partiet har base. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lang liste fra Innlandet

Innlandet Venstre (tidligere Oppland/Hedmark) foreslår i dag at alle de fire statsrådene til Venstre er kapable til å tre inn i den nye partiledelsen, opplyser fylkesleder Sjur Skjævesland til VG.

Det betyr at fylkeslaget i Innlandet likestiller miljøminister Sveinung Rotevatn med kulturminister Abid Raja, kunnskapsminister Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø om hvem som bør bli ny partileder.

les også

Grande finale

– Vi sier også at i og med at Trine Skei Grande trakk seg, så bør valgkomiteen også se nærmere på kontinuiteten i ledelsen, med andre ord også vurdere Ola Elvestuen og Terje Breivik i arbeidet med Venstre-ledelsen, sier Skjævesland til VG.

– Seks kandidater til den nye ledelsen, med andre ord?

– Ja, slik det ser ut nå. Men vi kan komme tilbake til prioritering når valgkomiteen kommer med sitt forslag, svarer Innlandet Venstres leder.

– Positivt at mange har tillit

Troms og Finnmark Venstre mener i likhet med Innlandet, at alle de fire statsrådene til Venstre kan tre inn i den nye partiledelsen.

– Vi har sendt inn en innstilling med Guri Melby, Iselin Nybø, Abid Raja og Sveinung Rotevatn i urangert rekkefølge til valgkomiteen, sier fylkesleder Irene Dahl til VG.

– Hva er bakgrunnen for dette?

– Vi inviterte alle lokallagene til å komme med sine innspill, og da var det disse fire navnene som gikk igjen. Jeg ser det som utelukkende positivt at såpass mange har tillit i partiet til å være i ledelsen, også er vi helt sikre på at valgkomiteen vil gjøre en god jobb når dette skal avgjøres.

les også

Kilder til VG: Slik var spillet i kulissene da Skei Grande ble innstilt til gjenvalg

Møre og Romsdal går for Raja

Venstres fylkeslag i Møre og Romsdal ønsker på sin side at kulturminister Abid Raja skal bli Venstres nye partileder når Trine Skei Grande takker av i september.

– Bekrefter at Møre og Romsdal Venstre foreslår Abid Raja som ny leder i Venstre, skriver fylkesleder Ragnhild Helseth i en SMS til NTB.

Rogaland Venstre avslører kun at de har spilt inn Iselin Nybø som ny leder.

– Vi tenker at hun er en god lederkandidat, med tydelige lederegenskaper. Dette ble spilt inn for rundt fem uker siden, og resten av lista har jeg ikke tenkt til å kommentere, sier fylkesleder Kjartan Alexander Lunde, til VG.

Verken Oslo, Trøndelag eller Vestland Venstre ønsker å kommentere sine innstillinger til valgkomiteen når VG tar kontakt mandag ettermiddag.

Les også

 1. 17 utmeldt fra Oslo Venstre etter omstridt lederinnstilling

  Oslo Venstre har fått flere utmeldelser i direkte protest mot valgkomiteens innstilling der Trine Skei Grande gis ny…
 2. Raja og Rotevatn trakk seg fra lederkamp etter at de ble statsråder

  GARDERMOEN (VG) De to ferske statsrådene Abid Raja og Sveinung Rotevatn ble lenge regnet som lederkandidater av Venstres…
 3. Elvestuen: Ble ikke rådført om egen regjeringsexit

  – Jeg var helt uenig i valget, men det var noe jeg bare ble presentert for, sier Ola Elvestuen.
 4. Venstre-nestleder Ola Elvestuen: – Trine har først og fremst lyttet til seg selv

  Ola Elvestuen ble nylig vraket som klima- og miljøminister til fordel for Sveinung Rotevatn.

Mer om

 1. Venstre (V)
 2. Sveinung Rotevatn
 3. Abid Raja
 4. Guri Melby
 5. Iselin Nybø
 6. Trine Skei Grande
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Stigende støtte til Melby og Nybø i ny lederkamp i Venstre

 2. Sveinung Rotevatn: – Jeg tror jeg kan gjøre den beste jobben

 3. Rotevatns forsprang

 4. Kilder til VG: Trønder-Venstre vil ha Raja som ny partileder

 5. Rykk tilbake til start

Fra andre aviser

 1. Agder Venstre vil vrake Raja

  Fædrelandsvennen
 2. Sveinung Rotevatn vil bli ny Venstre-leder

  Bergens Tidende
 3. Rajas eget fylkeslag vil ha Rotevatn som ny partileder i Venstre

  Fædrelandsvennen
 4. Vrakede veteraner inn i Venstre-debatten

  Fædrelandsvennen
 5. Raja prioriterer koronakrisen fremfor lederkamp

  Aftenposten
 6. Er dette Venstres neste leder?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder