FILMET SLAG: En video viser at en tenåring slår til Norunn Lemberget (82). Foto: SKJERMDUMP/PRIVAT

Norunn (82) slått til av tenåring: Politiet advarer folk mot å dele video

Norunn Lemberget (82) sier hun ble sint og paff da hun ble slått i ansiktet etter å ha konfrontert noen tenåringer med hærverk. Politiet sier at gutten viser anger.

Voldsepisoden på et tettsted i Hedmark er fanget på en video, som nå sirkulerer i sosiale medier. VG har selv sett at det har kommet trusler mot en tenåring, og flere spør også hvor han bor.

Politiet sier at de er kjent med videoen, og ber nå folk om ikke å spre den videre.

– Vi har selv sikret oss videoen, og har en klar oppfordring om å vise hensyn til den fornærmede. Vi ber folk slette videoen, fremfor å dele den, sier politioverbetjent Roger Næss til VG, og fortsetter:

– Vi vet også at gjerningspersonen og andre personer med likt eller lignende navn har mottatt trusler og ubehagelige beskyldninger i sosiale medier. Vi ber publikum om å avstå fra dette. Det er straffbart å fremsette trusler, også på nettet. Dette er noe politiet vil følge opp, og vi følger med på hva som blir skrevet.

– Dere sier dere har iverksatt tiltak, hva slags tiltak?

– Det er fordi vi er blitt kjent med at flere har ytret ønske om å oppsøke gjerningspersonen. Vi vet at en adresse også er oppsøkt av personer som spør etter vedkommende. Men vedkommende har aldri hatt noe tilknytning til denne adressen, så helt uskyldige personer blir oppsøkt. For å ivareta hans sikkerhet, så er han flyttet til en ukjent adresse.

– Han beklager

Politiet etterforsker fire ungdommer for flere lovbrudd på det aktuelle tettstedet sent mandag kveld denne uken. Skadeverk på biler, knivtrusler, ran av en yngre gutt og vold mot Norunn Lemberget (82) er blant de straffbare forholdene politiet er kjent med.

Tre av de fire ungdommene er avhørt, deriblant gutten som slo den 82 år gamle kvinnen.

– Han viser anger, og ser at han har gjort noe han aldri burde ha gjort. Han beklager, og er flau for det han har utsatt fornærmede for, sier Næss.

På spørsmål om hva politiet mener om at denne typen videoer blir delt, svarer politioverbetjenten:

– Vi liker det ikke, men vi ser hvor vi har kommet. Dessverre er det slik at det blir delt og nærmest fremstår som underholdning. Det skal det ikke være. Det er en stygg video, og det er viktig å ha fokus på fornærmede i saken. Da bør folk vise såpass respekt at de ikke deler.

Ble slått til

Politiet har tidligere fortalt at kvinnen gikk ut og snakket til tenåringene i forbindelse med skadeverk da hun fikk et slag i ansiktet.

I en video som sirkulerer i sosiale medier ser man at den eldre kvinnen står i døråpningen og snakker med en av tenåringene.

«Fjern dere herfra med en gang», sier kvinnen, og fortsetter:

«Vær så snill å gå herfra».

I filmen hører man at flere roper på tenåringen, før han plutselig slår til den eldre kvinnen i ansiktet.

Har vært hos legen

VG har snakket med 82 år gamle Norunn Lemberget, som forteller:

– Jeg var ute for å snakke til guttene, da den ene kom bort til meg. Plutselig slo han til meg i ansiktet.

– Ble du redd?

– Nei, jeg ble sint og paff.

– Ringte du politiet selv?

– Jeg ringte politiet, og de var på vei allerede. Det ble ganske mye oppstyr her, men heldigvis har jeg familie som hjelper meg.

– Hvordan går det nå?

– Det går bra. Jeg har vært hos legen, og det er ikke brudd. Jeg har fått meg en trøkk fra øret og ned.

Leder i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, støtter oppfordringen fra politiet, og sier at folk ikke må ta saken i egne hender.

– Det er politiet som nå skal håndtere saken, og de må få lov til å gjøre jobben sin. Det er viktig å huske på at man ikke kjenner alle forhold rundt tenåringen. Selv om handlingen som vises er forkastelig, kan det være forhold vi ikke kjenner til.

Han advarer derfor mot å nøre opp under sinnet og dele videoen videre.

– Samtidig så er sinnet som oppstår forståelig, men det gjelder å besinne seg. Dette er ikke et forsvar av tenåringen eller det som har skjedd, men det handler om å la politiet få gjøre jobben sin, slik at de kan ivareta rettssikkerhetsprinsippene. For da kan alle aspekter av saken ivaretas, sier Tessem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder