SPESIALETTERFORSKER: Robert Mueller forlater en påskegudstjeneste i Washington første påskedag. Foto: AP

Avis: Robert Mueller kritisk til fremstillingen av Russland-rapporten

Spesialetterforsker Robert Mueller skrev i mars et brev hvor han uttrykker bekymring for hvordan resultatene av Russland-granskingen ble fremstilt av justisministeren.

Det melder Washington Post.

Muellers hovedbekymring skal ha vært at det ble skapt offentlig forvirring rundt viktige deler av funnene etter granskingen.

Brevet hans ble sendt dager etter justisminister Barrs oppsummering av rapportens hovedfunn overfor den amerikanske kongressen. Denne oppsummeringen ble også offentliggjort.

Mueller-rapporten er klar: Kan ikke konkludere med lovbrudd

Mueller uttrykker i brevet, som ikke tidligere er kjent, at Barrs fire sider lange oppsummering ikke fullt ut fanget essensen av den 448 sider lange rapporten han står bak. Han skriver også at han ønsker at hele rapportens innledning og konklusjoner blir offentliggjort.

Barr gjorde i oppsummeringen sin til kongressen det klart at Mueller ikke hadde funnet noe konkret samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland med tanke på å påvirke presidentvalget i 2016.

les også

USAs visejustisminister Rod Rosenstein har sagt opp

Barr skrev også at Mueller ikke hadde kommet til noen konklusjon om hvorvidt Trump hadde prøvd å påvirke etterforskningen, men la selv til at han ikke kunne støtte en slik anklage, skriver Washington Post.

– Offentlig forvirring

I brevet, som ble sendt til Justisdepartmenetet tre dager etter Barrs oppsummering for kongressen 27. mars, skriver spesialetterforsker Mueller at denne ikke «fullt ut fanger konteksten, naturen og substansen i dette kontorets arbeid og konklusjoner.»

– Nå er det offentlig forvirring rundt kritiske deler av resultatene av våre undersøkelser. Dette truer med å undergrave et av de sentrale formålene med å utnevne en spesialrådgiver, nemlig full offentlig tillit til resultatene av granskingen, skriver Robert Mueller i brevet, som er gjengitt av Washington Post.

Barr skal i dag vitne foran Senatets justiskomité.

Justisdepartementet: – Overrasket

Kilder i USAs justisdepartement sier til Washington Post at de ble svært overrasket over tonen i Muellers brev.

De sier til avisen at de trodde departementet og Mueller hadde samme syn på hvordan rapporten skulle vises frem for offentligheten, og at de skulle gjøre deler av den offentlige på ulike tidspunkt istedenfor alt samlet.

Barr har tidligere sagt til kongressen at Mueller ikke tok imot et tilbud om å gå gjennom hans oppsummering før den ble delt med kongressen.

les også

Ti ganger Trump kan ha forsøkt å påvirke Mueller-etterforskningen

Barr og Mueller skal også ha snakket sammen på telefonen etter Muellers brev. Mueller skal da ha sagt at han var bekymret for medienes dekning av rapporten, spesielt punktene som går på hvordan Trump kan ha prøvd å hindre etterforskningen.

Les mer: Ti ganger Trump kan ha forsøkt å hindre Mueller-etterforskningen

Barr skal da ha spurt Mueller om han mente oppsummeringen hans var uriktig, noe han avviste. Mueller følte imidlertid at mediedekningen ikke tolket resultatene av undersøkelsene på en riktig måte, skriver Washington Post.

18. april ble en sladdet utgave av den 448 sider lange rapporten publisert. Dette kom etter krav fra demokratene i Kongressen.

Flere kritiske til oppsummeringen

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole og forsker på amerikansk politikk, har tidligere sagt til VG at hun mener justisminister Barrs oppsummering av rapporten inneholdt mangler, og at spesialetterforsker Robert Mueller har hatt et ønske om å få alle fakta på bordet.

Også Ketil Raknes, høyskolelektor Høyskolen Kristiania og tidligere statssekretær, har uttalt seg om forskjellene i fremstillingen:

– Justisministeren sin versjon av rapporten står ikke stil til realiteten i rapporten. Det er mye mer alvorlig enn det Barr ga inntrykk av, sa han til VG i dette intervjuet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder